d7d 10.02.2025 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 5 godzin temu, mistalova napisał: Śmiechem żartem, ale ja coraz bardziej zastanawiam się nad wyjazdem do jakiejś Tajlandii czy innego dalekiego i taniego kraju - emeryturę mam niezłą, dam radę żyć jak człowiek, z dala od tych wszystkich obsranych polityków, nieważne czy od rudego czy od kaczora... W sumie to masz dobry pomysł. Pojedziesz do Tajlandii a w Polsce będziesz płacił podatki i składkę zdrowotną (podatek) i do tego zwolnisz miejsca w kolejkach do lekarzy i do szpitali. Popieram! PS Nie wiem gdzie Ty tym politykom zaglądasz, że masz o nich takie informacje. W Tajlandii tez są politycy... może nie mają takich... tych, no wiesz. NIE dla CENZURY na forum! - proszę DSA o nie usuwanie wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 11.02.2025 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego W takim wypadku (rezydent w obcym kraju) podatku i składki zdrowotnej nie muszę płacić (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 14.03.2025 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca Musisz, tyle że odliczasz od Polskiego PIT podatek zapłacony w kraju rezydencji. Chyba, że umowa o unikaniu mówi inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.03.2025 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 4.02.2025 o 16:42, Zoltyyy napisał: Na polepie i drewnianym stropie dobrze wychodzi podłogówka.... Po remoncie domu z lat 70-tych, uważam że remont wychodzi drożej, a efekt zawsze kompromisowy. Masz dom który kilkanaście lat był nieogrzewany, niezabezpieczony, nie ma dachu.... Czyli masz raptem część ścian i piwnicę (ciekawe jak wygląda izolacja ścian piwnicy).... cała reszta do zrobienia na nowo. Budowałbym od zera Remontowałem własnymi siłami stary dom przez lata. Nigdy nie osiągnie się zakładanego efektu (porządnie) bez worka $. Z opisu wynika, że ze starego domu zostałyby co najwyżej ściany + fundament. Ich stan też jest niewiadomy. Moim zdaniem nie ma żadnego sensu babarać się w rozbiórkę dachu i kucie ścian, podłóg, odkopywanie fundamentów itd. To dodatkowe koszty i utrudnienie. Oszczędność, jeśli w ogóle jakakolwiek - nie warta zachodu. Ściany i fundament można ogarnąć (przy tym metrażu) w 50-80 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 14.03.2025 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 50-80 tys + koszt rozbiórki. Tak jak piszesz - remontując starocia (szczególnie w tak kiepskim stanie) nie osiągniemy takiego efektu jak budując nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts