Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

hej, wrzuciłem na dziennik budowy posta z projektem domu. Byłbym bardzo wdzięczny za komentarze i wskazówki. Projekt nie jest jeszcze finalny i mam szanse na jakieś korekty małe (chociaż ogólnie jestem już zadowolony). To trzecia rewizja, są tam jeszcze maleńkie błędy ale mało istotne. Starałem się poskładać feedback z forum więc można powiedzieć, że dom w części projektowany z sugestiami z muratora. 

Edit: projekt nie był jeszcze u konstruktora. 

Edytowane przez redbrick

W dniu 30.01.2025 o 11:24, redbrick napisał:

hej, wrzuciłem na dziennik budowy posta z projektem domu. Byłbym bardzo wdzięczny za komentarze i wskazówki. Projekt nie jest jeszcze finalny i mam szanse na jakieś korekty małe (chociaż ogólnie jestem już zadowolony). To trzecia rewizja, są tam jeszcze maleńkie błędy ale mało istotne. Starałem się poskładać feedback z forum więc można powiedzieć, że dom w części projektowany z sugestiami z muratora. 

Edit: projekt nie był jeszcze u konstruktora. 

Wyglądało jakby architekt miał wolną rękę i inwestor nie przejmował się oszczędnościami

W dniu 30.01.2025 o 11:24, redbrick napisał:

Starałem się poskładać feedback z forum więc można powiedzieć, że dom w części projektowany z sugestiami z muratora. 

Zdajesz sobie sprawę, że gdyby poprzesuwać ściany zewnętrzne i zrobić prostokąt to powierzchnia ścian zewnętrznych a tym samym koszt ich wykonania i straty ciepła byłyby takie same, a powierzchnia domu znacznie większa? Owszem, doszłyby koszty i straty stropu i podłogi - ale nie ścian.

Wyceń sobie taką stolarkę. Czytaj na siedząco.

Schody zewnętrzne i dodatkowe drzwi wejściowe to też nie mały koszt. Ale jak to pod niezależne biuro, żeby obcy po domu się nie kręcili ma to jakiś sens. Chociaż odśnieżanie i dbanie o te schody to kłopot.

Garaż ogrzewany w bryle to luksus. Kosztowny luksus (jak policzysz koszt porządnej wylewki, twardej termoizolacji pod nią i bramy to m2 wyjdzie drożej, niż salonu). I kłopot, gdy masz nad nim pomieszczenia, jak w garażu nie utrzymujesz temperatury jak w innych pomieszczeniach. Dopilnuj, żeby projektant instalacji ogrzewania dobrze to ogarnął - a nie wszędzie tyle samo mocy na m2 a przy podłogówce wszędzie poza łazienkami ten sam rozstaw.

Przelicz sobie, jaki % powierzchni marnuje się na komunikację.

Ten garaż to od północy? Bo chyba szkoda marnować inną ścianę pozbawiając wnętrze okien. Jeżeli tak, to przy tych przeszkleniach od zachodu i południa będziesz potrzebował wydajnych klim.

Te małe okna na górze nie są za małe? Mieszczą się 1/8 do powierzchni podłogi?

Pomieszczenie techniczne zdecydowanie za małe. Zwłaszcza, że dużo miejsca zajmują drzwi i trzeba jeszcze utrzymać drożność, żeby się do garażu dało przejść.

Dwie kuchnie, dwie zmywarki - i masz wątpliwości, że to drogi dom?

Zweryfikowałeś wszystko z MPZP/WZ? Często ograniczają wysokość czy kierunek kalenicy.

Dzięki za feedback @Kaizen. Dom jest zgodny z WZ (wysokość kalenicy to max 9.5m). 
Dwie kuchnie to rzecz na której bardzo mi zależy, jedna w której jest porządek, druga w której można trzymać sprzęty jak robot kuchenny, maszynka do ryżu itp nie robiąc bałaganu w aneksie.

Co do kosztu, to mam już wstępną wycenę od wykonawcy więc wiem na co się porywam. 

Z tym garażem to pełna zgoda, pomyślę jak to ogarnąć. Nie planowałem go ogrzewać. 
Dach będzie prefabrykowany. 
Stropy filigranowe. 
Biuro jest dla rodzinnej firmy, ale będą w nim obcy ludzie też. 
Komunikacja jest mi potrzebna w razie gdybym chciał podzielić dom na dwa lokale, a ten układ daje sporo możliwości. 
Nie chciałem budować stodoły, zdaję sobie sprawę, że istnieją bardziej wydajne konfiguracje ścian. 

17 godzin temu, Elfir napisał:

To nie jest projekt ani energooszczędny ani koszto-oszczędny

To nie jest wątek o domach energooszczędnych ;)

Zdaję sobie sprawę, że dom jest spory. Przez to nie jest tani, ściana trójwarstwowa to dodatkowy koszt, też to rozumiem. Ale całego feedbacku słucham uważnie. 
Pozdrawiam 
RedBrick

Edytowane przez redbrick