Elfir 01.01.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Dokładnie - też bym chciała jeszcze i pracownię (nie chodzi o gabinet) i oranżerię i większa kuchnię i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 01.01.2021 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Mówiąc wprost, przegiąłem w drugą stronę i wybudowałem mały dom o powierzchni mieszkalnej ok.140m2. Wydawało się na początku, że wszystko jest tak jak chcieliśmy. Duży salon, duże (?) inne pokoje (po 15m2) i hall tak , że jest poczucie przestrzeni a nie :klitek". Ale.... Teraz widzimy, że przydałby się jeszcze jeden pokój. Teoretycznie możemy wygodnie zagospodarować poddasze, ale nam się nie chce żyć na budowie i chcemy parter. Ponadto jak jestem w domach powyżej 200m2 i widzę te ogromne salony z wysokim sufitami, antresolami, dużymi hallami, pokojami dla dzieci po dwadzieścia kilka metrów, to jednak wydaje mi się , że wygoda jest na wyższym poziomie. No ale czy można takie rzeczy przewidzieć na etapie projektu? Swoją parterówkę zaprojektowałem na ok 113m2 użytkowej. Dla rodziny 2+2 wydaje mi się całkiem ergonomicznie, ale jeszcze w budowie. Obecnie w mieszkaniu pokój 13m2 zajmuje dwójka dzieciaków: dwa łóżka, biurko, szafy, trochę miejsca do zabawy - i to jest ciasno. Ale z tej praktyki widzę, że dla jednego dziecka taka przestrzeń byłaby wystarczająca i takie właśnie pokoje będą w domu. Kuchnia też zaprojektowana pod dotychczasowe doświadczenia: brak szafek narożnych, dwa blaty robocze 120cm po długości. Pomieszczenie gospodarcze mogło by być większe, bo byłby większy magazynek. Duże przestrzenie z drugiej strony też nie tak łatwo zaaranżować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stylianou 01.04.2021 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 gdybym jeszcze raz budował to zmieniłbym ekipę budowlaną ...i jeszcze rozpocząłbym budowę dwa lata wcześniej bo to co teraz z cenami się dzieje to jakaś masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Przejrzałem cały wątek. Dla siebie wybrałem tylko dwie rzeczy, o których nie pomyślałem na etapie projektu: 1. wycieraczka systemowa, taka wchodząca w zagłębienie w posadzce (trzeba przewidzieć na etapie robienia wylewek) 2. siedzisko pod prysznicem. Wcześniej myślałem o jakimś składanym krzesełku, mocowanym do ściany, ale siedzisko daje dużo większy komfort Swoją drogą ciekawe, że już w afair 2008r ktoś w tym wątku żałował, że nie dał 30 cm termoizolacji na ścianie. Były wpisy z kominkiem (coraz więcej ludzi rezygnowało żałowało jego wybudowaniem, bo nie korzystali na codzień), wybudowaniem kominów wentylacyjnych (i tak zainstalowali rekuperator) i dymowych (pompa ciepła coraz popularniejsza), brakiem garażu, poddaszem użytkowym (skosy!), oknami dachowymi i że nie budowali parterówki, bo schody i brak pokoiku na parterze ich dobijały Poza tym: brak wyprowadzenia mediów (woda, prąd) na każdej elewacji, tarasy z płytek, które się odklejają od mrozu oraz brakiem jego zadaszenia w przypadku tarasu od południa. I jeszcze: mieszanie podłogówki i grzejników, cyrkulacja wody (zwyciężała oszczędność przed komfortem), za duże domy jak na potrzeby. Z tego co zapamiętałem, a męczyłem wątek wiele dni, optymalny dom wg forumowiczów ma następujące cechy: 1. parterówka 2. na płycie fundamentowej ocieplonej 3. energooszczędny, ale nie dom pasywny 4. podłogówka wodna, 5. pompa ciepła powietrze-woda 6. rekuperator w wentylacji mechanicznej 7. brak kominka ew. tylko dla nastroju, nie do celów grzewczych 8. poddasze użytkowe, ale raczej jako stryszek do ew. zamieszkania/jako pracownia - tu chyba jeszcze nie doszliśmy jako społeczenstwo do idei domów czysto parterowych z nieużytkowym poddaszem 9. bez piwnicy, ale z garażem połączonym z bryłą budynku mieszkalnego zadaszonym przejściem lub inną "śluzą powietrzną" 10. z odkurzaczem automatycznym (robotem) oraz bezprzewodowym (kiedyś obowiązkowo był OC) 11. z kuchnią półotwartą, żeby mieć kontakt z salonem (goścmi) i jednocześnie zasłaniać brudne gary 12. taras od strony północnej lub wschodniej, koniecznie zadaszony, a najlepiej dwa tarasy 13. raczej niewielka działka (600-800m2), ale z możliwie dużą separacją od sąsiadów i raczej krótkim dojazdem do pracy 14. pokoje minimum 12 m2, dla dzieci 16 m2, na sypialnię dwuosobową 18 m2, z własnymi garderobami i dla dzieci i dla dorosłych 15. dwie łazienki Co ciekawe chyba nikt nie skarżył się, że wybudował klitkę, co najwyżej, że powiększył by pokoje dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Z tego co zapamiętałem, a męczyłem wątek wiele dni, optymalny dom wg forumowiczów ma następujące cechy: 1. parterówka 2. na płycie fundamentowej ocieplonej 3. energooszczędny, ale nie dom pasywny 4. podłogówka wodna, 5. pompa ciepła powietrze-woda 6. rekuperator w wentylacji mechanicznej 7. brak kominka ew. tylko dla nastroju, nie do celów grzewczych 8. poddasze użytkowe, ale raczej jako stryszek do ew. zamieszkania/jako pracownia - tu chyba jeszcze nie doszliśmy jako społeczenstwo do idei domów czysto parterowych z nieużytkowym poddaszem 9. bez piwnicy, ale z garażem połączonym z bryłą budynku mieszkalnego zadaszonym przejściem lub inną "śluzą powietrzną" 10. z odkurzaczem automatycznym (robotem) oraz bezprzewodowym (kiedyś obowiązkowo był OC) 11. z kuchnią półotwartą, żeby mieć kontakt z salonem (goścmi) i jednocześnie zasłaniać brudne gary 12. taras od strony północnej lub wschodniej, koniecznie zadaszony, a najlepiej dwa tarasy 13. raczej niewielka działka (600-800m2), ale z możliwie dużą separacją od sąsiadów i raczej krótkim dojazdem do pracy 14. pokoje minimum 12 m2, dla dzieci 16 m2, na sypialnię dwuosobową 18 m2, z własnymi garderobami i dla dzieci i dla dorosłych 15. dwie łazienki Wygląda na to,że już 10 lat temu wybudowałem pierwszy a zarazem optymalny/idealny dom Nie spełniam jedynie pkt.10 ale mi akurat to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.05.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Bardzo dobre punkty.Też popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Wygląda na to,że już 10 lat temu wybudowałem pierwszy a zarazem optymalny/idealny dom Nie spełniam jedynie pkt.10 ale mi akurat to nie przeszkadza No ale trochę przy nim siedziałeś i rozkminiałeś tematy? Coraz więcej słyszę o budowaniu parterówek tam, gdzie działka pozwala. Raczej są to wtedy domy o dachach kopertowych i szerokich okapach. Na trudniejszych działkach (bliżej centrum miasta) ciągle użytkowe poddasza, skosy, a potem biadolenie jak to duszno latem Niekumaci budują z porothermu, zorientowani z silikatów albo bk (jak wiedzą co chcą osiągnąć), a standardowo z bk jak im wszystko jedno, ale nie dali się naciągać na marketing i bełkot wienerbergera. - to też z obserwacji osobistych z całego kraju (różnych mam znajomych). BTW: Mój sąsiad (mądrala i cwaniaczek) wybudował wielki dom z porothermu jednowarstwowo (chyba 44 cm grubości) i nie był w stanie nagrzać tego domu (!!!). Jak na ironię dał 15 cm XPS na ścianie w piwnicy, żeby było tam ..... chłodno Myślę, że takich klientów szuka Wienerberger - co kupują oczami i g*wno wiedzą o budowlance. Ostatecznie musiał docieplić świeżo wybudowany dom i dał 5 cm taniego styro na tego porotherma Teraz dogrzewa dom kominkiem, bo myśli, że jak drewnem to tanio. Zero myślenia. Co jeszcze? Pojawiła się automatyka ogrodowa, "inteligentne" domy (czyli w praktyce automatyzowane), dużo lepsze okna i drzwi (i dużo tańsze), pompy ciepła gruntowe zostały zepchnięte przez powietrzne, a nawet ogrzewanie pompą typu powietrze-powietrze, coraz częściej jako jednostka centralna a nie (multi)split. NA podłogach jest gres i panele (kiedyś szit, dziś niezłej jakości), czasem drewno w postaci desek, rzadko parkiet. NA podjazdach pojawia się beton "szczotkowany", jak w USA. Zupełnie zniknęły wynalazki typu własna pompa ciepła, odzysk ciepła ze ścieków, spod dachówki/poddasza, piece akumulacyjne (takie kloce z akumulacyjnym wkładem); ludzie chyba zrozumieli, że podstawową sprawą jest niskie zapotrzebowanie na ciepło, a nie tanie ciepło, które należy "odzyskać". Przestano uprawiać druciarstwo, a zaczęto zarabiać na sprawdzone rozwiązania. Pionierzy grzali i grzeją prądem, ale raczej małe domy (do 120 m2) i na pewno świetnie zaizolowane. Widać wyraźnie, że małe znaczenie ma wskaźnik kwh/m2 rocznie, a duży "ile płacę miesięcznie za ogrzewanie". Nie kojarzę, aby ktoś miał wielki dom (powyzej 160-180 m2 powierzchni grzewczej) i ogrzewał prądem, choćby był to dom ultra energooszczędny. Zniknął Brzęczkowski ze swoimi teoriami - był jak zepsuty zegar, co się nie myli dwa razy na dobę Muszę przyznać, że kilka razy rozmawiałem z nim telefonicznie (nie chciało mi się zasuwać do Wawy na Bartycką) i pamiętam, jak mówił, że izolacja i szczelność to podstawa w domu, i co? Miał rację Potem mu się jednak pogorszyło Co jeszcze? Nikt nie buduje kotłowni na węgiel, ostatnie dwa przypadki to domy moich kolegów sprzed 6-7 lat (nota bene z porothermu - przypadek? i dom znajomego z Luzina, który do dobrze ocieplonego domu włożył kocioł 32 kW na węgiel (!!!), bo mu go teść sprezentował (dobre chęci starych ludzi). Gaz jest nadal popularny, ale wypychany przez powietrzne PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.05.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Nie spełniam jedynie pkt.10 ale mi akurat to nie przeszkadza A 14 spełniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 A 14 spełniasz? Przeoczyłem ten punkt z pośpiechu bo aktualnie synuś już się wyprowadził i sami rodzice zostali w domu i mają do dyspozycji oprócz sypialni 16m2 dwa dodatkowe pokoje także można szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 No ale trochę przy nim siedziałeś i rozkminiałeś tematy? No jasne, przed wbiciem pierwszej łopaty pod fundament, dwa lata spędziłem na nauce o domu i jego budowaniu i czytałem forumy budowlane i wyciągałem wnioski i wnikałem w tematy tam poruszane głębiej. Wspominasz TB to też wiesz o co kaman, gość jeśli chodzi o wentylację jest debesciak. Wg jego porad sam zrobiłem u siebie WM z reku i nawet z GWC z kilkoma mb rury. Działa do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 No jasne, przed wbiciem pierwszej łopaty pod fundament, dwa lata spędziłem na nauce o domu i jego budowaniu i czytałem forumy budowlane i wyciągałem wnioski i wnikałem w tematy tam poruszane głębiej. Wspominasz TB to też wiesz o co kaman, gość jeśli chodzi o wentylację jest debesciak. Wg jego porad sam zrobiłem u siebie WM z reku i nawet z GWC z kilkoma mb rury. Działa do dziś No właśnie, widać, że sam popracowałeś nad projektem, a nie zgapieś "wiedzę" z folderów reklamowych. Co do wentylacji, to TB miał (ma?) wiedzę, tylko mieszał fakty z mitami i dlatego nie raz poległ w dyskusji. Jego rady o GWC były jednak nietrafne. Tyle, że w jego czasach GWC dopiero raczkowały, pojawiały się pierwsze konstrukcje żwirowych i rurowych GWC, również "antybakteryjne", wyłożone srebrem od środka (cena też "srebrna"). Dziś są płytowe GWC, których nie trzeba regenerować. Można samemu zrobić, jak się kuma co i jak - za 25% ceny Mój samorobny GWC szacuję na 1 kW mocy albo więcej (wg szacunków PRoVentu ponad 2 kW), kosztował 10 tysi. Gdybym go robił drugi raz kosztowałby 6 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 No właśnie, widać, że sam popracowałeś nad projektem, a nie zgapieś "wiedzę" z folderów reklamowych. Co do wentylacji, to TB miał (ma?) wiedzę, tylko mieszał fakty z mitami i dlatego nie raz poległ w dyskusji. Jego rady o GWC były jednak nietrafne. Tyle, że w jego czasach GWC dopiero raczkowały, pojawiały się pierwsze konstrukcje żwirowych i rurowych GWC, również "antybakteryjne", wyłożone srebrem od środka (cena też "srebrna"). Dziś są płytowe GWC, których nie trzeba regenerować. Można samemu zrobić, jak się kuma co i jak - za 25% ceny Mój samorobny GWC szacuję na 1 kW mocy albo więcej (wg szacunków PRoVentu ponad 2 kW), kosztował 10 tysi. Gdybym go robił drugi raz kosztowałby 6 tysi GWC obojętnie jaki jest bez sensu, to tylko grzałka do reku i tutaj TB miał rację. Co z tego, że w lato jak jest 30st.C na zewnątrz, do środka dmucha mi 8-9st.C ? Zero efektu. Podobnie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 GWC obojętnie jaki jest bez sensu, to tylko grzałka do reku i tutaj TB miał rację. Co z tego, że w lato jak jest 30st.C na zewnątrz, do środka dmucha mi 8-9st.C ? Zero efektu. Podobnie zimą. Fajna grzałka do reku: 1-2 kW Chłodnica przy okazji też ok 1 kW (może mniej). 30 st na zewnątrz, ale w ciągu dnia. W nocy masz powiedzmy 20. Czyli bilans dobowy jednak inny. Po drugie występuje osuszanie w takim GWC, co samo w sobie daje ulgę. Po trzecie nie można dopuścić do "wdarcia się" słońca przez szyby okienne, bo wtedy tylko prawdziwa klima da radę. No i na koniec, maksymalnie trzeba ograniczać zyski bytowe, bo te pareset watów się zbierze w każdej chałupce, niezależnie od pory roku. GWC klimy nie zastąpi, to fakt, ale jego rola to bardziej zapobieganie przegrzewaniu budynku (latem). Mój znajomy ma dom faktycznie pasywny i GWC spełnia rolę. Nie wiem jak będzie u mnie. Najwyzej zamontuję klimę i tyle. ps. z GWC o mocy 1 kW można pompować ciepło małą pompą o podobnej mocy. Jak tę pompę się podłączy do wyjścia reku, to SCOP wyniesie ok. 3. Taka pompa kosztuje kilka tysięcy zł i może grzać CWU w zbiorniku i przez większość sezonu grzać niewielką chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Fajna grzałka do reku: 1-2 kW Chłodnica przy okazji też ok 1 kW (może mniej). 30 st na zewnątrz, ale w ciągu dnia. W nocy masz powiedzmy 20. Czyli bilans dobowy jednak inny. Po drugie występuje osuszanie w takim GWC, co samo w sobie daje ulgę. Po trzecie nie można dopuścić do "wdarcia się" słońca przez szyby okienne, bo wtedy tylko prawdziwa klima da radę. No i na koniec, maksymalnie trzeba ograniczać zyski bytowe, bo te pareset watów się zbierze w każdej chałupce, niezależnie od pory roku. GWC klimy nie zastąpi, to fakt, ale jego rola to bardziej zapobieganie przegrzewaniu budynku (latem). Mój znajomy ma dom faktycznie pasywny i GWC spełnia rolę. Nie wiem jak będzie u mnie. Najwyzej zamontuję klimę i tyle. ps. z GWC o mocy 1 kW można pompować ciepło małą pompą o podobnej mocy. Jak tę pompę się podłączy do wyjścia reku, to SCOP wyniesie ok. 3. Taka pompa kosztuje kilka tysięcy zł i może grzać CWU w zbiorniku i przez większość sezonu grzać niewielką chałupę. Temperatura gruntu się nie zmienia niezależnie czy jest 30st.C na zewnątrz w dzień czy 20st.C w nocy. Z GWC niezależnie od pory roku do reku płynie 6-8st.C. W zimie nie zamarza mi wymiennik, w lato nie chodzi mi domu. GWC rurowy mam pod płytą czyli pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Temperatura gruntu się nie zmienia niezależnie czy jest 30st.C na zewnątrz w dzień czy 20st.C w nocy. Z GWC niezależnie od pory roku do reku płynie 6-8st.C. W zimie nie zamarza mi wymiennik, w lato nie chodzi mi domu. GWC rurowy mam pod płytą czyli pod domem. Przy jakiej wydajności (w m3/h) masz te 6-8 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Przy jakiej wydajności (w m3/h) masz te 6-8 stopni? W 7 stopniowej skali prędkości reku działam standardowo na 4 biegu, czyli jakieś 150m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.05.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 W 7 stopniowej skali prędkości reku działam standardowo na 4 biegu, czyli jakieś 150m3/h [ATTACH=CONFIG]456761[/ATTACH] No to jak cały czas masz minimum 6 stopni zimą i maksimum 8 latem, co tylko przyklasnąć - wynik znakomity. Tylko czy faktycznie tyle jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 27.05.2021 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 To jaka jest temperatura gruntu że masz taką temperature powietrza?Latem grunt ma dużo wyższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 No to jak cały czas masz minimum 6 stopni zimą i maksimum 8 latem, co tylko przyklasnąć - wynik znakomity. Tylko czy faktycznie tyle jest? Jak Ci się chce to poszukaj moich postów sprzed 8-9 lat jako "quest" a kiedyś Arturo72 bo kiedyś tam wtykałem termometr rurkowy w przewody GWC już w domu ale jeszcze przed wejściem do reku A i podobnie sprawdzałem temperaturę już z anemostatów Jak najdzie mnie ochota i odpalę swojego złoma stacjonarnego to te same zdjęcia przedstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 27.05.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 To jaka jest temperatura gruntu że masz taką temperature powietrza? Latem grunt ma dużo wyższe temperatury. GWC mam pod płytą fundamentową czyli pod domem gdzie nie dochodzi słońce ani mróz. Narażacie mnie na koszty baterii do termometru żebym zrobił ponownie badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts