Ratpaw 28.05.2021 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Wilgotność załatwia rekuperator - klik w ERV w sygnaturce. 2. Z GWC nawiew 19,55* - tylko 0,98* cieplejsze powietrze wpada do domu, niz bez GWC które ogrzało wlot do reku o 6* Odzysk przez reku 1,31kW - o 340W mniej, niż bez GWC. Więc persaldo GWC który w domu z WG odzyskuje 400W to w domu z rekuperacją daje raptem 60W http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/Kalkulator-sprawnosci-rekuperatora.aspx Chyba, że do GWC i reku podłączyć małą pompę ciepła, która zamieni nieużytecznie małe ilości ciepła z GWC i wyrzutni rekuperatora w użyteczne ciepełko zawracane do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.05.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Chyba, że do GWC i reku podłączyć małą pompę ciepła, która zamieni nieużytecznie małe ilości ciepła z GWC i wyrzutni rekuperatora w użyteczne ciepełko zawracane do domu. No tak, można wywalić kolejne kilkanaście tysięcy na PC żeby uzasadnić budowę GWC za 12 tys. zł która zużyje 868 kWh. Tylko jaka jest przewaga takiego rozwiązania względem: 1. Bojlera tańszego o 20K zł do którego za zaoszczędzone pieniądze kupimy licząc po 36gr/kWh 55 555 kWh prądu którymi ogrzejemy 100l wody przez 28 lat (a przecież i GWC i PC zużywają prąd). 2. PC za powiedzmy 12K podpiętej do wylotu rekuperacji bez GWC - różnica w COP symboliczna i te 12K zł na GWC i za 300 lat się nie zwróci. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.05.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 No tak, można wywalić kolejne kilkanaście tysięcy na PC żeby uzasadnić budowę GWC za 12 tys. zł która zużyje 868 kWh. Tylko jaka jest przewaga takiego rozwiązania względem: 1. Bojlera tańszego o 20K zł do którego za zaoszczędzone pieniądze kupimy licząc po 36gr/kWh 55 555 kWh prądu którymi ogrzejemy 100l wody przez 28 lat (a przecież i GWC i PC zużywają prąd). 2. PC za powiedzmy 12K podpiętej do wylotu rekuperacji bez GWC - różnica w COP symboliczna i te 12K zł na GWC i za 300 lat się nie zwróci. ? Mała PC = 3-5 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.05.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Mała PC = 3-5 tys. zł No tak. To wszystko zmienia... Skraca z 28 lat do 21 lat w pierwszym przypadku i z 300 do 120 lat w drugim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.05.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Dziś po raz kolejny przekonałem się, że wizja kaizena, tj. same fixy to poroniony pomysł. Miałem awarię rekuperatora co dało się wyczuć w powietrzu. Gdybym nie otworzył okien, byłoby tylko "lepiej". Gdyby nie koszty pozbyłbym się dużego fixa z gabinetu na rzecz dzielonego okna chociażby z uchyłem. I zanim ktoś napisze, że dobrze zaprojektowana instalacja wentylacji działa be rekuperatora grawitacyjnie, niech się zastanowi jak działa went. grawitacyjna przy różnicy 2C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 29.05.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Dziś po raz kolejny przekonałem się, że wizja kaizena, tj. same fixy to poroniony pomysł. Miałem awarię rekuperatora co dało się wyczuć w powietrzu. Gdybym nie otworzył okien, byłoby tylko "lepiej". Gdyby nie koszty pozbyłbym się dużego fixa z gabinetu na rzecz dzielonego okna chociażby z uchyłem. I zanim ktoś napisze, że dobrze zaprojektowana instalacja wentylacji działa be rekuperatora grawitacyjnie, niech się zastanowi jak działa went. grawitacyjna przy różnicy 2C. Będziemy budować malinówki 11, w przyszłym tygodniu przychodzą do fundamentu (jak pogoda pozwoli ). Mam pytanie warto iść w rekuperacje? Bo pasuje mi kupić projekt przed zalaniem stropu. Polecasz może jakąś firmę do wykonania projektu? Często na grupach pojawia się firma peflex, oni są w sumie z moich okolic , u nich cena projektu to 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.05.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Mam pytanie warto iść w rekuperacje? Jak ktoś żyje ze świadomością, że jest 2021 i dokonuje wyborów współczesnych to nawet się nie zastanawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.05.2021 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Wracając do tytułowego - co bym zmienił ...rozprowadził samodzielnie instalację do wentylacji mechanicznej, zadanie proste a marże kosmiczne.Może nawet to zrobię kiedyś w obecnym domu w ramach remontu, bo źle to wykonane jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.05.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 A na czym teraz nie mają kosmicznych marży?Ułożenie podlewania na trawniku 350m2 3-4tys - na terenie bez trawy, gdzie wystarczy 10-15cm wykopać i ułożyć. Pergola tarasowa 6x4m - 2 słupy, 2 belki wzdłuż, 6 w poprzek - robocizna 5k.A to tylko przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 30.05.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 A na czym teraz nie mają kosmicznych marży? Ułożenie podlewania na trawniku 350m2 3-4tys - na terenie bez trawy, gdzie wystarczy 10-15cm wykopać i ułożyć. Pergola tarasowa 6x4m - 2 słupy, 2 belki wzdłuż, 6 w poprzek - robocizna 5k. A to tylko przykłady. Nic, tylko zmienić branżę i walić te kosmiczne marże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.05.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Nic, tylko zmienić branżę i walić te kosmiczne marże. Jak zostanie wprowadzony nowy system podatków, to nawet nie będzie wyjścia, ceny wykonawstwa na pewno jeszcze podskoczą. Z dwojga złego wolę świetnie zarabiać w swoim fachu i płacić dużo dobrym fachowcom niż zmieniać fach i mieć robotę "za darmo". JAk taras kosztuje 5 tysi, to znaczy, że są chętni za 5 tysi i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.05.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 (edytowane) Sęk w tym, że tych dobrych jak na lekarstwo. W domu nie było ekipy po której nie trzeba było poprawiać - i nie, nie było tanio. Poprawka, był Aprel i Rapi i Meditherm. A reszta to do dzisiaj wychodzi bokiem. Edytowane 30 Maja 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.05.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Coraz więcej ludzi robi samemu wykończenie. Jest tyle filmików na youtube , że żadna filizofia. Trzeba tylko czas mieć. Parkiet położyć , pomalować ściany i sufity, drzwi osadzić... można to zrobić spokojnie samemu nie będąc wielkim fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.05.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Gorzej z czasem. Sam się zabrałem za sporo rzeczy i finał jest taki, że 1.5 roku po przeprowadzce ciągle coś czeka na dokończenie. Co prawda gdyby nie poprawki po innych to dawno bym skończył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.05.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Coraz więcej ludzi robi samemu wykończenie. Jest tyle filmików na youtube , że żadna filizofia. Trzeba tylko czas mieć. Parkiet położyć , pomalować ściany i sufity, drzwi osadzić... można to zrobić spokojnie samemu nie będąc wielkim fachowcem. JAk położyłem tynk na jednej ścianie w piwnicy, to wydawało mi się, że wyszło idealnie ... dopóki nie przyłożyłem poziomicy Na piwnicę wystarczy, ale w mieszkaniu w życiu bym się za to nie brał. Podobnie posadzka czy instalacje pod ciśnieniem (jak woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.05.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 JAk położyłem tynk na jednej ścianie w piwnicy, to wydawało mi się, że wyszło idealnie ... dopóki nie przyłożyłem poziomicy Na piwnicę wystarczy, ale w mieszkaniu w życiu bym się za to nie brał. Podobnie posadzka czy instalacje pod ciśnieniem (jak woda). Tynkowanie zostawia się fachowcom, chyba , że w piwnicy to sobie można samemu Hydraulika jest prosta, nie ma w niej żadnej filozofii to samo ogrzewanie podłogowe. Jaki to problem rurki rozłożyć? Ewentualnie jak ktoś niepewny to może do podłączenia hydraulika wezwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.05.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Tynkowanie zostawia się fachowcom, chyba , że w piwnicy to sobie można samemu Hydraulika jest prosta, nie ma w niej żadnej filozofii to samo ogrzewanie podłogowe. Jaki to problem rurki rozłożyć? Ewentualnie jak ktoś niepewny to może do podłączenia hydraulika wezwać. A próby ciśnieniowe? Dasz głowę uciąć, że pod ciśnieniem instalacja położona pod drogą okładziną podłogową nie puści ani kropelki? Kilku moich znajomych miało zalane mieszkania po hydraulikach januszach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.05.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 Jak nie umiesz to do próby ciśnieniowej sobie wzywasz hydraulika.Posadzki się wylewa na rurki pod ciśnieniem tak czy siak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.05.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2021 A na czym teraz nie mają kosmicznych marży? Ułożenie podlewania na trawniku 350m2 3-4tys - na terenie bez trawy, gdzie wystarczy 10-15cm wykopać i ułożyć. Pergola tarasowa 6x4m - 2 słupy, 2 belki wzdłuż, 6 w poprzek - robocizna 5k. A to tylko przykłady. To by było jeszcze ok gdybyś zlecał i tylko na końcu płacił. Ale z mojego doświadczenia z ostatniego roku gdzie jeszcze trochę rzeczy, głównie wokół domu, robiłem, te ekipy z doświadczeniem, narzędziami, itp., do tego polecone, różni od lumpa spod sklepu, albo pracownika w Ukrainy tylko 10x wyższa stawka. Jednych i drugich trzeba non stop pilnować. Jak od razu nie przypilnujesz i nie zauważysz i źle zrobią to oczywiście Twoja wina, a w ogóle to tak się nie robi i oni już mogą nie przychodzić. O słowności i terminowości, to już nie ma w ogóle co wspominać. Dość powiedzieć, że mam obecnie już czwartą ekipę od 30m ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 31.05.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Każdy kto budował w ostatnich 2 -3 latach zna te problemy doskonale Ostatnio znajoma pogoniła fachowców... okazało się , że wylali posadzkę betonową w domu na rurki ogrzewania podłogowego bez wcześniejszego napełniania instalacji A to tylko jeden z wielu grzechów tej ekipy. Jakieś 2 tygodnie temu gadałem z sąsiadem to co mi naopowiadał... Tarasik ma (taki prostokątny wykusz) nad salonem to mu ekipa płytki położyła... wszystko fajnie do pierwszych deszczów jak zaczęło zaciekać w salonie hehe okazuje się , że WCALE nie dali hydroizolacji tylko położyli płytki na goły beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts