Elfir 21.01.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 mieszkała z rodzicami w bloku z PRLu, potem założyła rodzinę i szukała mieszkania dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina0316 22.01.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Co bym zmieniła budując się jeszcze raz? 11 lat mieszkamy z mężem i 2 dzieci w domu parterowym z poddaszem i garażem w bryle - tego bym nie zmieniła. Sypialnie na gorze, strefa dzienna na dole- to sie u nas sprawdza. Na dole jest salon z otwarta kuchnia i to się u nas nie sprawdziło. W kuchni jest wiecznie bałagan- nastolatki potrafią to robić perfekcyjnie i taki widok od wejścia jest okropnie irytujący. Na parterze jest jeszcze mały pokój który kiedyś pełnił rolę sypialni kiedy jeszcze góra nie była wykończona i teraz stoi pusty. Tam przenosimy kuchnię (jest taka możliwość ze względu na umiejscowienie) i powiększamy salon o starą kuchnię. Drugą rzecz którą zmieniliśmy to wyrzucenie z wiatrołapu szafy, dzięki temu trochę się powiększył. Ubrania zostały przeniesione do garderoby którą zrobiliśmy w dawnej spizarce (pomieszczenie między garażem a holem). Spizarka nie jest nam potrzebna, rzeczy z niej przenieśliśmy do garażu. Nie robimy nie wiadomo jakich zapasów a wszystkie sprzęty mieszczą się w kuchni. Tak naprawdę służyła za graciarnię Pozdrawiam wszystkich budujących i tych już mieszkających. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.02.2020 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Wracając do schodów.Te w domu, mogą być uciążliwe.U mnie w pracy, co jakiś czas remontują szatnię. Wtedy przenoszą nas na inną, gdzie tych schodów jest jak na 4-5 piętro.Tam dopiero nabiera się wprawy.Tak jak ze sportem. By poprawić kondycję, trzeba znacząco zwiększyć dystans.W domu i 20x na dzień można wejść na poddasze.Ale to nie to samo, co dłuższy dystans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2020 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Wracając do schodów. Te w domu, mogą być uciążliwe. U mnie w pracy, co jakiś czas remontują szatnię. Wtedy przenoszą nas na inną, gdzie tych schodów jest jak na 4-5 piętro. Tam dopiero nabiera się wprawy. Tak jak ze sportem. By poprawić kondycję, trzeba znacząco zwiększyć dystans. W domu i 20x na dzień można wejść na poddasze. Ale to nie to samo, co dłuższy dystans. Dom ma być ostoją spokoju, odpoczynku, relaksu. Jak ktoś utożsamia dom z pracą to niech se popierdzela z góry na dół i dołu do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 11.03.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Czego bym nie zmienił? - Parterówka - nie wyobrażam sobie schodów we własnym domu. Jeśli tylko działka na to pozwala budujcie domy parterowe. - Pralnia. Do prania musi być oddzielne pomieszczenie. Dodatkowo jest tam suszarka, deska do prasowania, mop do mycia podłogi, odkurzacz itp. - Rozkład i układ pomieszczeń, gniazdek, włączników, punktów świetlnych - nic bym nie zmienił. W całym domu nie ma ani jednego przedłużacza. Co bym zmieniał po 8 latach? - 100 razy przemyślałbym wybór działki (z perspektywą rozwoju i zabudowy najbliższej okolicy przez następne 20 lat). Chcieliśmy mieszkać na wsi. Tym samym tropem poszła spora część inwestorów z pobliskiego miasta, przez co z wioski zrobiła się po kilku latach "podmiejska sypialnia". Nadal jest tu spokojnie i sielsko ale jak dla nas - za mało "wsi" we wsi. - Jedna toaleta na rodzinę 2+2 - to zdecydowanie za mało. Parę razy tworzył się komitet kolejkowy - Otwarta kuchnia na salon. Ja wiem, że teraz tak się projektuje wnętrza, 90% kuchni ma plan otwarty na salon, a niektóre z nich całkowicie są połączone z salonem i oddzielone tylko wyspą. Mimo dobrego i mocnego okapu, przy gotowaniu i smażeniu potraw czuć zapachy w salonie. Smażenie ryb, bigosu, kapusty, mięs z grilla elektrycznego - jest jednak odczuwalne w salonie (kłania się brak wentylacji mechanicznej). Drugi raz przymknąłbym trochę kuchnię (być może systemem drzwi przesuwnych lub coś w tym stylu). - Podłogówka - zdecydowanie w całym domu! Teraz mamy ją w połowie pomieszczeń. Zdecydowanie poprawia komfort termiczny (nawet przy niższych temperaturach w pomieszczeniach). Ciepła podłoga po prostu jest fajna (tym bardziej w domu z dwójką maluchów). - Zadaszony taras - brakuje trochę tego. Myśleliśmy o tym na etapie projektu ale obawialiśmy się, że zacieni mocno salon. Wydaje mi się, że można znaleźć tu kompromis stosują m.in. duże przeszklenia w salonie na co najmniej dwóch ścianach (czyli źródło światła z różnych kierunków). Można też nakryć taras wysokim dwuspadowym dachem, który nie ograniczy aż tak mocno dopływu słońca do wnętrz. - Ogrzewanie bezobsługowe to luksus wart każdych pieniędzy. Dekadę temu jak się budowaliśmy, takie urządzenia jak pompa ciepła, rekuperator czy panele fotowoltaiczne były dostępne i powszechne niczym technologia kosmiczna. - Pierwszą rzeczą po zakupie działki jaką bym zrobił - wykopał lub wywiercił studnię na działce. Pominąłem to ze względów oszczędnościowych na etapie budowy, a potem jak już były pieniądze to ogród był na tyle urządzony, że nie było możliwości wjazdu ciężkiego sprzętu i wykopania lub wywiercenia studni. Edytowane 9 Listopada 2020 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 ja mam 2 toalety na dwójkę jak jedna osoba ma "grypę" żołądkową to druga nie musi cierpieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.03.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Dla zdegustowanych schodami: Uncle Gogle -> winda schodowa/krzesełko schodowe -> enter Dwa porcelanowe telefony na mieszkanie to absolutne minimum , bo goście, awaria lub inne nieszczęscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 bertha - winda jest dodatkowym kosztem. Tak jak schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.03.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 bertha - winda jest dodatkowym kosztem. Tak jak schody. Wiem dobrze. Nikt nie obiecał że będzie tanio i bezboleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.03.2020 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 To co już wiem, że bym zmienił. Jeszcze nei mieszkamy, ale dom jest w dyżym stopniu wykończony. 1. Zrobiłbym tę cholerną recyrkulacje 2. Zmieniłbym rozkład okien. Z użytkowego punktu widzenia jest ok, ale dołożyłbym jeszcze jedno okno od południa w salonie. Prawdopodobnie zrobimy to prędzej czy później. 3. Dałbym dwa okna dachowe w łazience na poddaszu 4. Kupiłbym inną dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.03.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Okna połaciowe w łazience to nie jest do końca trafiona decyzja. Mam jedno jedyne właśnie w łazience (pakiet trzyszybowy). Zimą gdy wieczorem człowiek zamierza się wykąpać i liczy na odpowiedni komfort termiczny, przeważnie go brakuje. Niestety przez te właśnie okna, zimą tracimy sporo ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.03.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Okna połaciowe w łazience to nie jest do końca trafiona decyzja. Mam jedno jedyne właśnie w łazience (pakiet trzyszybowy). Zimą gdy wieczorem człowiek zamierza się wykąpać i liczy na odpowiedni komfort termiczny, przeważnie go brakuje. Niestety przez te właśnie okna, zimą tracimy sporo ciepła. Niestety ale muszę się zgodzić. Również w jednej łazience posiadam okno dachowe (też niby bardzo dobre) a jednak czuć różnicę w stosunku do reszty łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 18.03.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 To co już wiem, że bym zmienił. Jeszcze nei mieszkamy, ale dom jest w dyżym stopniu wykończony. 4. Kupiłbym inną dachówkę Zaniepokoiłeś mnie bo mam ten sam model. Można spytać dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.03.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tomaszs131, marcin225, czy wannę macie blisko okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.03.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Z wanny praktycznie nie korzystam, wolę prysznic.Okno umiejscowione jest pomiędzy wanną a prysznicem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.03.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tomaszs131, marcin225, czy wannę macie blisko okna? W tej łazience mam tylko prysznic i nie znajduje się przy oknie. Jest oddalony tak z 1,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.03.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tak z rozmów z audytorem i z wyliczeń OZC - łazienki są liczone na wyższą temperaturę i te małe albo z dużymi oknami, mają problem z dogrzaniem, nawet przy maksymalnym zagęszczeniu rurek podłogówki. W mojej np 5,5m2 mam zalecaną drabinkę elektryczną jako dodatkowe źródło, bo przy -18stC braknie 300W w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.03.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Gorzej, że jeden z audytorów wmawia ludziom, że 21C przy podłogówce, to jak 23C przy grzejnikach, co jest bzdurą. I dla 21C liczy OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.03.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Zaniepokoiłeś mnie bo mam ten sam model. Można spytać dlaczego? Nic się z nią dzieje, poza tym, że się dość mocno brudzi i brud ten doskonale widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 18.03.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Ja bym dołożył jeszcze dwa pomieszczenia. Zaraz za drzwiami wejściowymi komorę dezynfekcyjną. Oraz pokój zabiegowy żeby można było w spokoju robić wlewy z wody utlenionej i witaminy C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts