Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odkopuję temat po dłuższej przerwie, bo dostaliśmy roczne rozliczenie gazu. Ściśle na temat, czyli ile gazu poszło w sezonie.

W ciągu roku wyszło do zapłaty 2972,84 zł, płatne głównie w formie prognoz co 2 miesiące około 550 zł. Za ostatnie 2 miesiące było 126 zł,  bo prognozy wyszły większe niż realne zużycie. Zużycie gazu przez rok bez 3 tygodni - 799m3 przy współczynniku konwersji 11,053kW. Zaliczki na kolejny rok to 550-580 zł co 2 miesiące.
W domu mieszkamy w 3,5 osoby. Trzymamy zakres 22,5-23,5 stopnia. Około połowa zużycia idzie na CWU, druga połowa na CO. Mamy małą kozę z Romotopa, ale w zeszłym sezonie używaną rzadko, mały wkład nie więcej niż 2 razy na tydzień. Szacuję zużycie roczne opału na 0,25 metra przestrzennego własnych gałązek z wiosennej przycinki pielęgnacyjnej drzewek z ogródka.
Z wyników jesteśmy zadowoleni. 
Kocioł Immergass dwufunkcyjny, grzanie zdławione do max bodajże 6kW. Pracuje od 11 lat, w tym czasie zużyła się jedna sonda w zbiorniku CWU, od pioruna poszła czujka pogodówki (wymiana na gwarancji) i wymieniliśmy też stosunkowo szybko zbiornik wyrównawczy, zamontowany pod kotłem. Serwis gwarancyjny przez 5 lat co rok, później co 2 lata.

• 4 weeks później...
10 minut temu, Hartke1985 napisał:

Październik 2024 - CWU + CO - 53 m3, rachunek 249 zł = 4,7 zł / m3, złodzieje z PGNiG ;/

Tak? Ile masz opłat stałych? Jaką masz taryfę? Może jednak nie potrafisz zrozumieć prostej faktury VAT?

Zawsze możesz zrezygnować z usług PGNiG i poszukać innego źródła ciepła. :)

1 m3 gazu kosztuje w taryfie W-3.6 ok. 3,96 zł /m3 czyli ok. 0,349 zł / kWh brutto. Reszta to opłata abonamentowa i dystrybucja stała zależne od taryfy.

PS Uważam, że cena gazu w Polsce jest znacznie za wysoka.

Określenie złodzieje, odnosi się nie tylko do PNGiG ale do wszystkich którzy ostro nas doją, wystarczy spojrzeć na poniższy wykres.

W 2019 gdy się budowałem, za m3 gazu płaciłem 1.60 zł.

Dziś płacę 4.70 zł, gdy gaz na rynkach jest tańszy niż w 2019, kpina.

Coś gadają, że jeszcze mają uwolnić ceny, to po ile będzie m3 ? 10 zł ?

1.jpg

Edytowane przez Hartke1985

Cytując klasyka "tanio to już było". Dzisiaj wygrali Ci co mają dobrze ocieplone domu, które nie wymagają dużo energii do ogrzania, albo produkują prąd sami i wystarcza im to na zbilansowanie zużycia energii. 

Cały rok szacując u mnie wyjdzie ok 720 m3 gazu, skróciłem okres grzewczy o 2 miesiące, bo jest na tyle ciepło, że spokojnie klima daje radę i grzałka w grzejniku w łazience. 

Niestety oszczędności w globalnym zużyciu prądu czy gazu pewnie spowodują jednostkowy wzrost ceny tych nośników energii.

Mało sprzedają ale kasy potrzebują tyle samo (lub więcej) to muszą podnieść cenę 1 kWh (prądu lub gazu) lub podnieść opłaty stałe i abonamentowe niezależne od zużycia.