Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKIE PRZEWODY (domofon,brama)

Recommended Posts

Tylko po co ten 5x ?

W jednym kablu na wspólnym kablu 5-żyłowym i wspólnym neutralnym (niebieskim) prowadzę 3 kable zasilające:

jeden do zasilania bramy (powiedzmy brązowy)

drugi do oświetlenia bramy i podjazdu (powiedzmy czarny)

trzeci do podświetlenia numeru domu (powiedzmy szary)

Żeby nie ciągnąć osobno 3 kabli 3-żyłowych. Wprawdzie wtedy jeden do bramy musiałby być 2,5 mm², a pozostałe dwa 1,5 mm². Ale chyba lepiej już dać jeden kabel 5-żyłowy, mimo że te dwa pozostałe będą przewymiarowane.

Do oświetlenia kabel 3x1,5, ale numer domu to chyba na elewacji, nie ogrodzeniu ?

Wg przepisów, jeśli dom w jakiejś tam odległości to numer musi być również na ogrodzeniu. Dom jest w głębi (za narożnikiem innego domu) niewidoczny od razu z ulicy, a nie chcę aby kurier błądził.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodziło mi o to, czy zasilanie do tego kabla 5x będzie 3-fazowe.

Jeżeli tak, tracimy na funkcjonalności przy uszkodzeniu jednego obwodu na przykład.

Po drugie, wstawianie RCD do urządzenia podłączonego na stałe jest złym pomysłem.

Zasilanie będzie 1-fazowe. Przewód nie powinien się uszkodzić. Jeżeli przewód się uszkodzi, to rozkopię ziemię, rozkuję podjazd i położę nowy.

Pytanie, czy nie można położyć kabla w jakiejś rurze kanalizacyjnej ze spadkiem (tzn. ew. woda z tego kabla spłynie na koniec rury) i na końcu rozsączanie wody?

Edytowane przez Lew2

Jeśli to ma być kamera lub wideodomofon to zamienić na FTP Kat 6 żelowany... przynajmniej ekran będzie porządny, a przy 20mb zamienił nawet na telekomunikacyjny żelowany XZTKMXPW 4x2x0,5.

Numer domu załączany czujnikiem zmierzchowym z reguły jest na elewacji nad wejściem, ale skoro to 20mb od furtki.......

Jeśli oświetlenie i numer będzie załączane włącznikami w domu to YKY 5x2,5 załatwi wszystko razem z bramą.

A napęd bramy raczej 2,5 mm2.

A zapytam, jakie to moce mają te napędy bram, że trzeba aż 2,5 mm² ?

Numer domu załączany czujnikiem zmierzchowym z reguły jest na elewacji nad wejściem, ale skoro to 20mb od furtki.......

20 metrów jest w linii prostej od narożnika domu do najbliższego słupka bramy, a trzeba jeszcze jakiś luz, gdzieś to przy ogrodzeniu zakończyć, gdzieś w domu wprowadzić, parę zagięć do góry - na dół i już się robi 30-40 metrów.

Prawo geodezyjne i kartograficzne Art. 47b:

4. W przypadku gdy budynek położony jest w głębi ogrodzonej nieruchomości, tabliczkę z numerem porządkowym umieszcza się również na ogrodzeniu.

Edytowane przez Lew2

Wiem i dlatego też tabliczkę robisz na ogrodzeniu. Możesz zrobić jeszcze jedną na domu...... nikt Ci tego nie zabroni ale po co dziurawić elewację. Ze względu na odległość i zakłócenia radzę zastanowić się nad kablem telefonicznym. Jeżeli domofon to typowy Cyfral będzie bezawaryjny, na dwie słuchawki to minimum 5 żył 0,5 ale dla tych 25m dał bym XzTKMXpw 5x2x0,8 dublując żyły. Zasilacz będzie w domu a elektromagnes musi jednak dostać co swoje.

• 6 months później...

Witam,

A co zrobić w przypadku kiedy do domu nie zostały poprowadzone przewody? Brama dwuskrzydłowa z furtką ma być ok 20 m. od domu. ok. 10 m. od bramy jest słupek z bezpiecznikami (mój, nie dostawcy energii) od którego poprowadzę zasilanie, więc z bramą nie ma problemu. Gorzej z otwieraniem furtki. Mogę to zrobić bezprzewodowo, żeby to dobrze działało? Najlepiej, żeby to był wideodomofon z możliwością komunikacji i otwarcia furtki przez wifi.

Gorzej z otwieraniem furtki. Mogę to zrobić bezprzewodowo, żeby to dobrze działało? Najlepiej, żeby to był wideodomofon z możliwością komunikacji i otwarcia furtki przez wifi.

Klik Tanie, jakość dźwięku co najwyżej średnia - ale działa. Można podpiąć przez skrętkę z POE albo przez WiFi (potrzebne zasilanie 12V).

• 8 months później...

Odgrzeję kotleta dla potwierdzenia. Na zewnątrz zostawili mi tylko kabel 3x2,5m2 i ten pójdzie do napędu bramy przesuwnej.

2 metry od bramy ma być też furtka z elektrozaczepem i wideodomofonem.

Jakie kable muszę jeszcze wypuścić z domu do miejsca furtki i wideodomofonu ?

XZTKMXPW 4x2x0,5 z domu do wideodomofonu oraz 3x1,5m2 linka czy drut z domu do elektrozaczepu furtki? Oczywiście wszystkie w wersji do ziemi

Nie jestem elektrykiem, więc sorry za złe nazewnictwo

Odgrzeję kotleta dla potwierdzenia. Na zewnątrz zostawili mi tylko kabel 3x2,5m2 i ten pójdzie do napędu bramy przesuwnej.

2 metry od bramy ma być też furtka z elektrozaczepem i wideodomofonem.

Jakie kable muszę jeszcze wypuścić z domu do miejsca furtki i wideodomofonu ?

XZTKMXPW 4x2x0,5 z domu do wideodomofonu oraz 3x1,5m2 linka czy drut z domu do elektrozaczepu furtki? Oczywiście wszystkie w wersji do ziemi

Nie jestem elektrykiem, więc sorry za złe nazewnictwo

Ten 3x1,5 zbędny, chyba że chcesz jakieś oświetlenie w okolicach bramy. Do sterowania położył bym jakiś żelowy 0,75, niektóre wieodmofony przy większych odległościach i przekrojach 0,5 potrafią robić psikusy.

Ten 3x1,5 zbędny, chyba że chcesz jakieś oświetlenie w okolicach bramy. Do sterowania położył bym jakiś żelowy 0,75, niektóre wieodmofony przy większych odległościach i przekrojach 0,5 potrafią robić psikusy.

Od domu do bramy mam 6 metrów. Czyli dać tylko ten XZTKMXPW 4x2x0,5 i tym podłączą wideodomofon i elektrozaczep furtki ?

• 2 months później...
Tak, zapomniałeś. FTP w ziemi ?

A napęd bramy raczej 2,5 mm2.

Wszystko ma być dostosowane do ukłądania w ziemi, nie w peszlach (zgroza)

Bzdury piszesz. Stosuje się rury osłonowe od domu do miejsca centralki do bramy . Są specjalne osłonowe wykorzystywane w telekomunikacji.

• 2 years później...

Podepnę się pod temat.

Otóż sytuacja wygląda jak na szkicu.

Czy to jest właściwe okablowanie, żeby zapewnić sobie komfortową funkcjonalność sterowania bramą przesuwną oraz używania videodomofonu?

Jakie urządzenia powinny się znajdować w tym przypadku w garażu? Jakaś centralka dla bramy przesuwnej? Centralka dla videodomofonu?

PS. W przyszłości możliwe zintegrowanie z systemem Satel Integra.

b123a1f233836d9fmed.jpg