Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parterowy.

Prefabrykacja - w moim ,przypadku to będzie strop filigran (pozostawiam beton na suficie-odpada babranie sie w GK), wiązary.

Do tego praca własna - prawdopodobnie - płyta na gruncie, wykończeniówka, wentylacja, ocieplenie, wod, kan, pompa +podłogówka, FV + aku off-grid.

Maksymalne uproszczenie instalacji : elektrycznej - brak sat.,połowa gniazd sieciowych - nacisk na wi-fi, punktów elektrycznych, kamery wi-fi, wodnej - brak cyrkulacji.

... itd itp.

A co fajnego jest w TV PiS? ;) Ja telewizji naziemnej nie mam już od kilku lat i nie bardzo rozumiem jak w epoce YouTuba, CDA, Netflix i wielu innych można jeszcze telewizję naziemną oglądać.

Nie wiem jak to wygląda prawnie, ale mam nadzieję, że jak ktoś nie używa to też nie płaci tego złodziejskiego abonamentu telewizyjnego. Ja TV traktuję jak ekan do konsoli / internetu.

Wystarczy że posiadasz odbiornik tv i musisz płacić nieważne czy oglądasz czy nie. To samo się tyczy radia.

Mało kto ma na tyle dobry internet żeby oglądać przez niego tv w jakości takiej jak z satelity.

Wystarczy że posiadasz odbiornik tv i musisz płacić nieważne czy oglądasz czy nie. To samo się tyczy radia.

Mało kto ma na tyle dobry internet żeby oglądać przez niego tv w jakości takiej jak z satelity.

Tak jak kolega napisał - podatek jest od posiadania odbiorników radiowych i tv. To jak z podatkiem od nieruchomości lub pojazdu - nie musisz korzystać, by taki zapłacić.

Bez jaj, zasięg LTE jest dostępny dla +95% powierzchni kraju. Fakt, że jak masz pecha, to dużo osób będzie łączyć się z tym samym BTSem i wydajność spada, ale często 8Mb da radę utrzymać - co pozwala na odbiór materiałów w FHD, czasem też 4K.

A co fajnego jest w TV PiS? ;) Ja telewizji naziemnej nie mam już od kilku lat i nie bardzo rozumiem jak w epoce YouTuba, CDA, Netflix i wielu innych można jeszcze telewizję naziemną oglądać.

Nie wiem jak to wygląda prawnie, ale mam nadzieję, że jak ktoś nie używa to też nie płaci tego złodziejskiego abonamentu telewizyjnego. Ja TV traktuję jak ekan do konsoli / internetu.

A kto Ci każe oglądać TVP? Pytałem o przewód, a nie o treści, bo przecież można podłączyć talerz na dwa satelity.

Jeśli jest tak jak piszesz to jest to oczywiście złodziejstwo bo nie rozumiem dlaczego mam płacić abonament za coś czego nie oglądam. Ale w sumie większość podatków to złodziejstwo w czystej postaci, więc trzeba przywyknąć ;)

Odnośnie jakości to się nie znam, ale u mnie zwykły router LTE 4G bez anteny zewnętrznej spokojnie sobie daje radę z 4k na YT czy Netfiksie.

Problemem jest przepustowość. Jeśli 500 sąsiadów łączy się z tym samym BTSem i każdy wyciąga max Mbs, to możesz zobaczyć - tak jak ja kiedyś - zawrotne 1,7 Mbs. Wtedy nawet yt z 720p jest wyzwaniem...

Mam na myśli to, że nie rozumiem idei oglądania czegoś co akurat leci w TV gdy można oglądać to co się samemu chce.

Ale nie każdy jest taki jak TY :)

Mam Netflixa i inne "plejery" ale najbardziej lubię oglądać live , a jak na jednym z 150 polskich kanałów nic nie leci ciekawego dla mnie, to go wyłączam . Kabel do naziemnej puściłem w domu , mimo że TV leci z dekodera.

Tak jak kolega napisał - podatek jest od posiadania odbiorników radiowych i tv.

Nieprawda.

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Wystarczy nie mieć podpitej anteny czy dostrojonych kanałów - i nie musisz płacić (gdy np. TV używasz do grania, YT czy jako monitor komputerowy).

Nieprawda.

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Wystarczy nie mieć podpitej anteny czy dostrojonych kanałów - i nie musisz płacić (gdy np. TV używasz do grania, YT czy jako monitor komputerowy).

Pięknie zademonstrowałeś czym różni się amator od osoby, która potrafi zawodowo czytać akty prawne.

Odpowiedź na pytanie zasadnicze parter czy piętrowy przy powierzchni 115m2

Parterowy - ponieważ w przypadku piętrowego stracisz kawał powierzchni i sporo kasy na klatkę schodową.

Jeszcze trzeba doliczyć koszt schodów :)

My mamy parterówkę i mimo że jeszcze nie mieszkamy to już wiem , ze to była najlepsza opcja :yes:

Plan na zrobienie góry był, ale na szczęście nawet moja pani uznała że u góry robimy strych na graciarnię a na dole trzymamy tylko to co potrzebne na co dzień.

Każdy ma prawo sponsorować TV PiS jeśli tego chce. Ja jednak wolę oglądać to co chcę, kiedy chcę i jak chcę. Bez reklam, bez czekania na konkretną godzinę, od początku do końca i z możliwością zatrzymania na wypadek 2-jki ;)

Ale skoro Ty lubisz latać z zraszaczem i browarem po działce to zdaje sobie sprawę, że możemy mieć zupełnie różne od siebie potrzeby i zupełnie inne oczekiwania odnośnie poziomu rozrywki. Tak szczerze i zupełnie nie piszę tego prześmiewczo to chciałbym aby dawało mi szczęście w życiu podlewanie trawnika z browarem w ręku.

Edit: a tak z ciekawości bo ja od kilkunastu, może nawet 20 lat nie oglądam TV. Nadal tak jest, że jak się np. ogląda jakiś serial to on jest emitowany po jednym odcinku na tydzień? Podczas oglądania nadal są emitowane reklamy? Rozumiem, że powiedzmy co poniedziałek o 20 jest emitowany serial i trzeba być o tej godzinie przed telewizorem? Czy może już się coś pozmieniało?

Nie wiem, nie oglądam seriali , wybieram dla siebie troszkę ambitniejsze treści :)

Jeśli chodzi o TVP, to nie idź tym kierunkiem co arturo, bo to prowadzi do obsesji . Uważam ze mając prawie 200 kanałów niekoniecznie trzeba naciskać na pilocie jedynkę

Edit: a tak z ciekawości bo ja od kilkunastu, może nawet 20 lat nie oglądam TV. Nadal tak jest, że jak się np. ogląda jakiś serial to on jest emitowany po jednym odcinku na tydzień? Podczas oglądania nadal są emitowane reklamy? Rozumiem, że powiedzmy co poniedziałek o 20 jest emitowany serial i trzeba być o tej godzinie przed telewizorem? Czy może już się coś pozmieniało?

Taka ciekawostka: po II WŚ rząd UK sprowadzał z USA telewizory i rozdawał je obywatelom. Dzięki temu mężczyźni spędzali więcej czasu na kanapie chłonąc wiedzę z jednego źródła zamiast wymieniać poglądy z innymi innymi obywatelami w pobliskim pubie. Dyskusje prowadzono już tylko na antenie TV, a widz musiał jedynie wyrobić sobie zdanie.

Czy przypomina to niedawne dopłaty do dekoderów? :rolleyes:

A cóż to są za ambitne treści w TV? :D bardzo mnie to zaciekawiło. Bo wiesz, ja jak np. chciałbym się nauczyć np. tworzenia stron internetowych to odpalam odpowiedni kurs na YT i chłonę wiedzę.

Kwestia czy jesteś uczciwy i płacisz abonament telewizyjny skoro oglądasz naziemną TV. Jeśli płacisz to te pieniądze zasilają TV PiS.

200? A ja wolę mieć dostęp do milionów treści video dostępnych w internecie. Natomiast tak jak pisałem - mi latanie z szlaufem po działce z browarem w ręku nie daje satysfakcji stąd mamy tak odmienne stanowiska.

Wiedzieli co robią. Dlaczego TVP jest dotowana nie tylko przez abonament telewizyjny ale nawet pobiera subwencje z budżetu? Ostatnio słyszałem o 2mld zł - to są ogromne pieniądze.

Dlaczego kasę dostaje Radio Maryja? KK?

Na YT jest faktycznie sporo treści... :rolleyes: Najlepszym przykładem co jest tam fajnego mieliśmy i mamy przykład odnośnie Covida

W politykę mnie nie wciągniesz, płacę to co trzeba bez względu na to kto jest przy władzy....

Edytowane przez sito

Nie rozumiem co masz na myśli odnośnie Covida?

Chcesz płacić abonament na TV PiS to płać, w końcu aby naród wiedział jak ma zagłosować są na to potrzebne środki :)

To, że jest tam milion filmów od znawców wszelakiej maści....

Kabel do naziemnej zrobiłem i nie wiem czy bede z niego korzystał , jeśli nie posłuży do TV, to zawsze można go wykorzystać do czego innego. Tym bardziej ze idzie do wszystkich pokojów :)

Sprawdź co oznacza słowo obsesja o której pisałem wyżej .

Ten browar nie daje Ci widzę spokoju.

Kiedyś widziałem wywiad z jakimś poważnym wykładowcą uniwersyteckim . Takim od nowych technologii. Mówił plus minus w jakim kierunku podąża świat. Na koniec, zapytany o to jak sobie radzi z tym społeczeństwo, odpowiedział :

Społeczeństwo ? Społeczeństwo jest coraz głupsze.... :rolleyes:

No ale jak pisałem, każdy robi ( i montuje ) w swoim domu co chce, tylko środowiska i planety szkoda...

Co złego jest w sat?

Napisałem , co jest chyba jasne, z czego ja rezygnuję , nad czym sie zastanawiam itd. Logicznym jest, że każdy buduje pod siebie. Dzis wiem z czego naprawdę korzystam , czego potrzebuję (uzyskanie możliwej samowystarczalności funkcjonowania domu, off grid, deszczówka do wc ?) ), a co likwiduję. Projekt elektryczny ścinam o jakies 30-40%.