wysoko 19.07.2022 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Mam do wykończenia łazienkę. Będzie prysznic. Inżynier odradzał odpływ liniowy, ponieważ trzeba by się wkuć w warstwę styropianu. Ale teraz każdy tak robi. Opcje, które wchodzą w grę: - odpływ liniowy - jakie są wady takiego rozwiązania? - odpływ boczny - to znaczy, że trzeba wkuć się w ścianę? - płytki brodzik - na jakiej musiałby być wysokości? - podest jak na zdjęciu - czy takie rozwiązanie stosuje się powszechnie i czy to jest praktyczne? jeśli już, to może lepiej zrobić na połowie powierzchni, a nie na całej części łazienki? ile takie coś by kosztowało? Z czym jest najmniej problemów, np. najmniej się zapycha? Może macie jakiś inny pomysł? Mieszkanie docelowo na wynajem lub na odsprzedaż. Brodziki (nawet niskie) aż tak niemodne i tylko liniówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.07.2022 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Mam do wykończenia łazienkę. Będzie prysznic. Inżynier odradzał odpływ liniowy, ponieważ trzeba by się wkuć w warstwę styropianu. Ale teraz każdy tak robi. Opcje, które wchodzą w grę: - odpływ liniowy - jakie są wady takiego rozwiązania? - odpływ boczny - to znaczy, że trzeba wkuć się w ścianę? - płytki brodzik - na jakiej musiałby być wysokości? - podest jak na zdjęciu - czy takie rozwiązanie stosuje się powszechnie i czy to jest praktyczne? jeśli już, to może lepiej zrobić na połowie powierzchni, a nie na całej części łazienki? ile takie coś by kosztowało? Z czym jest najmniej problemów, np. najmniej się zapycha? Może macie jakiś inny pomysł? Mieszkanie docelowo na wynajem lub na odsprzedaż. Brodziki (nawet niskie) aż tak niemodne i tylko liniówka? [ATTACH=CONFIG]460041[/ATTACH] Każdy odpływ się zapycha. Musisz zapewnić możliwość jego udrożniania - czyszczenia. Mi się brodziki nie podobają, dlatego poszedłem w odpływ ścienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2022 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 mi liniowy zapycha się tak często, ze zdemontowąłam listwę maskującą, bo w zasadzie co chwila trzeba wybierać włosy.W drugim prysznicu mam odpływ pośrodku brodzika i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyob 21.07.2022 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Może "brodzik kompozytowy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Każdy odpływ się zapycha. Musisz zapewnić możliwość jego udrożniania - czyszczenia. Mi się brodziki nie podobają, dlatego poszedłem w odpływ ścienny. Wrzucisz jakieś zdjęcie tego odpływu ściennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.07.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Wszystko zależy od wysokości posadowienia istniejącego odpływu i środków jakie chce się poświęcić na ten cel.Z reguły odpływ liniowy czy posadzkowy czy ścienny wiąże się z przeróbką podejścia przyłącza kanalizacji.Sama wylewka i warstwa styropianu to najmniejszy problem gdyż zachowanie spadku czasem wymaga wkucia się jeszcze niżej.Moim zdaniem jeśli na wynajem to niski brodzik załatwi sprawę, ale wszystko zależy od standardu pozostałych części mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Wrzucisz jakieś zdjęcie tego odpływu ściennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Nic się nie dodało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Nic się nie dodało Ja widzę zdjęcia - w moim poście, jak i cytowanym. Inaczej, niż przez zapodaj nie umiem dodać fot na te forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 próba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 [ATTACH=CONFIG]460057[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460058[/ATTACH] próba Teraz widać Mogę wiedzieć, jak zrobiłeś ten odpływ? Tam jest jakiś gotowy element odpływowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Teraz widać Mogę wiedzieć, jak zrobiłeś ten odpływ? Tam jest jakiś gotowy element odpływowy? Tak to wygląda. https://mexen.pl/1003-mexen-flat-wall-odplyw-liniowy-scienny-2w1-120-cm-czarny-1730120-5907709119581.html Tak, jest zintegrowany odpływ. Warto by był łatwy dostęp do czyszczenia. Zwróć uwagę też na przepustowość przyjmowania wody - by woda nie rozlewała się po łazience - trzeba to dopasować do prysznica /baterii. Podkucie ściany, osadzasz na uszczelnieniu, podłączasz do odpływu, wylewasz ręcznie posadzkę ze spadem, przykrywasz płytkami ze spadem i tadam. Moja ładniejsza połówka zakochała się w tym już na etapie wykańczania. Daliśmy radę zrobić, ale trzeba ominąć podłącze wody, więc warto wcześniej to zaplanować, by nie było dużo zabawy z przeróbkami. Warto też wziąć odpływ o długości płytki - szczególnie te duże - 120 cm wyglądają super. Co do marki - dużo chodziłem za porządnym odpływem. Marketowe to chłam najczęściej, a na Viegę moja wewnętrza cebula nie pozwala. Mexen w dłoni prezentował się dobrze, ale nie mogę z czystym sercem polecić. Jest co najwyżej ok. Podobno Jamo (jeśli nie przekręciłem nazwy) też robi dobre. Edytowane 22 Lipca 2022 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.07.2022 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Teraz widać Mogę wiedzieć, jak zrobiłeś ten odpływ? Tam jest jakiś gotowy element odpływowy? Wpisz sobie w google hasło odpływ ścienny i dostaniesz gotowe nie tylko zabudowany proponowany przez @ Sativum ale także przypodłogowe naścienne. Szeroki zakres cenowy start to ok 300zł a koniec to nawet powyżej 2 k Edytowane 22 Lipca 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Wszystko zależy od wysokości posadowienia istniejącego odpływu i środków jakie chce się poświęcić na ten cel. Z reguły odpływ liniowy czy posadzkowy czy ścienny wiąże się z przeróbką podejścia przyłącza kanalizacji. Sama wylewka i warstwa styropianu to najmniejszy problem gdyż zachowanie spadku czasem wymaga wkucia się jeszcze niżej. Moim zdaniem jeśli na wynajem to niski brodzik załatwi sprawę, ale wszystko zależy od standardu pozostałych części mieszkania. Zgadzam się - jeśli na najem, to kosztowo bardziej uzasadnione będzie wstawić brodzik z odpływem - są takie nawet niskie w marketach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.07.2022 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Jeśli lokatorzy będą "nieogarnięci", to nawet głęboki brodzik przeleją. Dlatego oprócz odpływu po prysznicem wskazana jest druga kratka odpływowa w posadzce, wtedy są mniejsze szanse na zalanie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.07.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Druga kratka i drugi syfon w niej, a ten może czasem wyschnąć i będzie śmierdzieć. Albo go zalewać co kilka dni ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.07.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 W pralni mam kratkę w podłodze, wode dolewam jak Alzheimer pozwala czyli raz na miesiąc lub rzadziej i nigdy nie zaśmierdziało. Jeśli prawie nigdy nie wylewasz nic na podłogę, to po zlaniu syfonu nalej trochę mydła w płynie (ostatnio wlewałem - żel do mycia brudnych rąk), to tworzy kożuch na wierzchu i utrudnia parowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.07.2022 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Olej też utrudnia parowanie, bo pływa po wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts