Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Transformatory są dwukierunkowe. Dopóki łączna moc pobierana czy oddawana w sieci NN nie przekracza możliwości transformatora, to spadki i wzrosty napięć nie są problemem.

No bo są dwukierunkowe.

Problemem zaś w oddawaniu mocy na stronę SN jest stałość napięcia po stronie SN. Dlatego, aby takie trafo mogło elastycznie wysyłać energię na stronę SN potrzebna jest automatyka w zakresie dopasowywania przekładni, czyli regulacji na odczepach. A tak, to przechodzą tylko mniejsze czy większe ilości energii w zależności od bieżącego napięcia na stronie SN.

Gdybyś czytał co piszesz i odpowiadasz to bys wiedział. Ale lepiej udawać, że nie wiadomo jakie jest pytanie.

Mam wrażenie, że zacytowałeś odpowiedź zadając pytanie. Albo zakończyłeś cytat tuż przed źródłem odpowiedzi (link).

Popracuj nad precyzją wypowiedzi, a odpuść sobie złośliwości.

Wejdź na PVmonitor i popatrz na produkcję w słoneczny dzień. Trudno wylosować instalację, która nie ma wykresu w takim stylu:

Tak działa sieć w praktyce.

I nie jest to wiedza tajemna. Jest też na to lekarstwo względnie budżetowe:

http://pe.org.pl/articles/2020/5/6.pdf

Ale jak pisałem, nie ma parcia - więc i tych względnie małych (ale w skali kraju ogromnych) pieniędzy ZE nie chcą za szybko wydawać.

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Podaj te transformatory działające w jednym kierunku.

To co pokazujesz na PVmonitor, to nie jest nic niezwykłego i nie ma to nic wspólnego z możliwością lub brakiem możliwości oddawania energii do sieci SN. Przecież żeby oddać energię do sieci SN trzeba podnieść napięcie w sieci NN i tak się dzieje, ale trafo nie odda więcej niż może przenieść, a dalej to tylko straty,

W artykule który podlinkowałem podanych jest więcej możliwości sposobów obniżania napięcia w sieci NN.

Część działań zapewnianych przez energoelektroniczny regulator napięcia potrafią robić falowniki PV (np. kompensacja mocy biernej) i to sterowalnie w zależności od aktualnego napięcia.

W wielu miejscach to trzeba wymienić trafa, bo są już za słabe do obecnych odbiorów, wtedy problem przesunie sie wyżej do sieci SN, a tam są już podłączeni wytwórcy sterowalni. Sposobów jest kilka, ale po co to robić, skoro wystarczy "przyciąć produkcię" prosumentów napięciem, a im nie trzeba płacić za ograniczenie produkcji. Dodatkowo zapłacą większy rachunek, bo przy słonecznej pogodzie i tak nie użyją "swojego darmowego prądu", a dodatkowo pobiorą ten "droższy w szczycie" z sieci, za który ZE hurtowo zapłaci mniej, bo wtedy jest nadprodukcja - same zalety niec nie robienia w kwestii unowocześniania sieci EE.

No bo są dwukierunkowe.

Problemem zaś w oddawaniu mocy na stronę SN jest stałość napięcia po stronie SN. Dlatego, aby takie trafo mogło elastycznie wysyłać energię na stronę SN potrzebna jest automatyka w zakresie dopasowywania przekładni, czyli regulacji na odczepach. A tak, to przechodzą tylko mniejsze czy większe ilości energii w zależności od bieżącego napięcia na stronie SN.

Tu chodziło o Kaizen który coś pisał o jednokierunkowych trafach i myślałem że dowiem się czegoś nowego. Odczepy, albo odpowiednia moc trafa, ale obawiam się że przy obecnych mocach traf i rosnącej ilości PV to "odczepy" się gdzieniegdzie mogą skończyć.

Edytowane przez damiaszek
multicytat
  • Like 1

Tu chodziło o Kaizen który coś pisał o jednokierunkowych trafach i myślałem że dowiem się czegoś nowego. Odczepy, albo odpowiednia moc trafa, ale obawiam się że przy obecnych mocach traf i rosnącej ilości PV to "odczepy" się gdzieniegdzie mogą skończyć.

W końcu zakres regulacji na odczepach zawsze jest ograniczony, moc przenoszona też, A za dużo obniżać przecież nie można (po to by, PV-ki mogły eksportować) , bo w nocy mogłoby spadać poniżej dolnego limitu. Chyba, że jakieś trafa z automatyką, o ile są dostępne za pieniądze nie-kosmiczne.

Zapewne, w określonych sytuacjach wymiana trafa jest / byłaby uzasadniona z punktu widzenia on-gridów (a nie zwykłych użytkowników), ale ja zawsze stoję na stanowisku - chcesz eksportować - zapłać za wymianę trafa. Może to pomoże, może nie, ale przynajmniej nie obciążani byliby zwykli użytkownicy (ci bez PV i z off-ami).

Znam takie miejsca w sieci, że wieczorem w zimie jak okoliczne PC grzeją to spada poniżej 208V, w dzień jak tylko zaświeci słońce napięcie leci do 253V, a okolice 230V widać w niedziele o 6 rano latem. Trafo jest z czasów jak były podpiętych klika domów, a nie kilkadziesiąt. Tauron nawet chciał wymieniać, ale zażądał jakiegoś kawałka czyjegoś terenu pod nowe trafo no i oczywiście nie dostał. Jak na początku ulicy kilka domów dalej podłączają elektryka do wallboxa to u wszystkich siada napięcie.

To co pokazujesz na PVmonitor, to nie jest nic niezwykłego i nie ma to nic wspólnego z możliwością lub brakiem możliwości oddawania energii do sieci SN.

Jakby oddawały, to by napięcie nie przekraczało normy. Masz w opracowaniu, które linkowałem, wykres po modyfikacji.

Znam takie miejsca w sieci, że wieczorem w zimie jak okoliczne PC grzeją to spada poniżej 208V, w dzień jak tylko zaświeci słońce napięcie leci do 253V, a okolice 230V widać w niedziele o 6 rano latem. Trafo jest z czasów jak były podpiętych klika domów, a nie kilkadziesiąt. (...) Jak na początku ulicy kilka domów dalej podłączają elektryka do wallboxa to u wszystkich siada napięcie.

I myślę, że będzie tylko gorzej wraz ze wzrostem nasycenia samochodami elektrycznymi i innymi prądożerczymi urządzeniami. oraz kolejnymi on-gridami. Tyle, że w określonych sytuacjach to nie tyko problem traf może być, ale również archaicznych linii dosyłowych. Idą duże wyzwania dla ZE.

Tauron nawet chciał wymieniać, ale zażądał jakiegoś kawałka czyjegoś terenu pod nowe trafo no i oczywiście nie dostał.

Jak to w Polsce. Ja znam przypadek chłopa, który nie zgadzał się, aby pług odśnieżający polną drogę leżącą wzdłuż jego pola zrzucał śnieg na to pole. Ale tu na szczęście "zpionizowali" gościa.

Dlatego trzeba ulżyć tym zakładom-tauronom odłączając się od sieci co ja zrobię osobiście, pierwsze 4kwp pójdzie na sterowniku do grzania 2 bojlerów tak że jak jeden się zagrzeje do 70 stopni przełączy na drugi , kolejne 4,4kwp pójdzie na ofgrid z jakimś magazynem energi niedużym max 5kwh zostawię w domu tylko piekarnik oraz indukcję pod siecią a cała reszta z paneli lub magazynu , przynajmniej będę wiedział za co płacę.

Chyba nie grzeszysz inteligencją co już zresztą wielokrotnie pokazałeś. Przechodząc na offgrid stracisz bilansowanie godzinowe i możliwość odsprzedania (nie ważne za ile) nadmiaru prądu. Same zalety ma ten offgrid.

Napisałeś, że ZE mają problem bo prosumenci destabilizują napięcie w sieci. A czy to problem ZE czy PSE?

Może symbolicznie poprawi się napięcia w Twojej sieci NN - ale to znowu bardziej problem prosumentów i wyłączających się falowników, niż ZE.

I dobrze przypuszczałem, że w cytacie wyciąłeś linka, gdzie masz wyjaśnione, co należy do PSE.

Właściwe, precyzyjne stwierdzenie powinno brzmieć "PSE bilansują system". O co dokładnie chodzi masz wyjaśnione tutaj

Kliknij na "tutaj".

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Podaj te transformatory działające w jednym kierunku.

Te, do których są podpięte instalacje których wykresy wyglądają jak załączałem. Co z tego, że teoretycznie mogą coś - jak w praktyce tego nie robią i falowniki się odłączają?

Czyli pogadane , kaizein doszedł to po ptokach.

Jeżeli to mnie masz na myśli, to nie doszedłem (cokolwiek masz na myśli). A wątku jestem od #7.

No widzisz a tauron z palucha wystawia faktury 222-460-555- największa 650 zł i każą co dwa miesiące płacić razem 3200 zł , dodam że prądu rocznie ok 3MW mi szło więc licząc po złotówce kwh zapłacam całość a gdzie ta zasrana fotovoltaila ??? przecież to ok 8 MW zrobi a gdzie to ??? oprócz tych prognoz znów jakaś faktura wystawiona rzekomo 2 maja na 540 zł sęk w tym że kilka dni temu nic tam nie było bo sprawdzam co jakiś czas , w ten sposób zrażają mnie bo mam za coś płacić nie bardzo wiedząc za co , a sama faktóra rozliczeniowa w formie elektronicznej ma chyba z 2 metry ,myszką musisz przewijać z 3 minuty nie czytając a jak czytasz to po 2 minutach nie wiesz co było wyżej dom wariatów czy co ?

Zamiast politykować mogłeś najpierw o nowych zasadach poczytać i się zorientować na czym one polegają a potem znając swój dom policzyć... Ale jak to przeciętny goguś nakupiłeś paneluf bo są tanie , 8kWp bez magazynu do zużycia 3000 kWh... BRAWO , doradzili Ci to Konfederaci ? Musisz jeszcze z 8kWp dołożyć :D

Edytowane przez sito

~8 MWh na dwa domy razem, rocznie.

Mój cel to też ~4000 kWh rocznie ( muszę kupić pompę do samego CWU za 5k ). Jak to osiągnę to wtedy może jakiegoś ulepa zrobię we własnym zakresie na gruncie z małą baterią.

Albo zostawić zużycie na poziomie 5000kWh z bojlerem i do tego dobrać PV :rolleyes:

Na razie czekam :)

I dobrze przypuszczałem, że w cytacie wyciąłeś linka, gdzie masz wyjaśnione, co należy do PSE.

Kliknij na "tutaj".

Nei chodzi mi o linka ale o to, ze raz piszesz, że to problem ZE a raz PSE. Jak ktoś napisze ZE to go poprawiasz na PSE albo odwrotnie. Więc odpowiedz czy wysokie napięcie to problem ZE czy PSE. Wiadomo, że finalnie Prosumenta ale czyja to odpowiedzialność: ZE czy PSE.

Czy pisząc "NN" miałeś na myśli "najwyższe napięcie" czy może powinieneś napisać "nn" czyli :niskie napięcie", chyba, że od czasu jak ja się tego uczyłem, przed Toba co się pozmieniało.

Nei chodzi mi o linka ale o to, ze raz piszesz, że to problem ZE a raz PSE.

Gdzie napisałem, że napięcie w sieci NN to problem PSE?

Jak ktoś napisze ZE to go poprawiasz na PSE albo odwrotnie. Więc odpowiedz czy wysokie napięcie to problem ZE czy PSE.

Odróżniasz bilansowanie mocy w systemie energetycznym od utrzymywania napięcia w sieci NN? Przeczytałeś, na czym polega bilansowanie systemu? Znalazłeś tam coś o napięciu?

Chyba nie grzeszysz inteligencją co już zresztą wielokrotnie pokazałeś. Przechodząc na offgrid stracisz bilansowanie godzinowe i możliwość odsprzedania (nie ważne za ile) nadmiaru prądu. Same zalety ma ten offgrid.

Dla ciebie odpiszę bo lubię , wiesz gdzie mam te grosze z odsprzedaży ?? w dupie , całe życie płaciłem więc mogę to robić dalej ale nikt nie będzie mnie robił w wariata tym bardziej ty, jesteś w starych zasadach siedź cicho i się nie odzywaj a jak w nowych to chyba mi nie wmówisz że jest ok co ?