Rupicapra 23.10.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Na dobrą sprawę, to wychodzi taniej niż zakup i obróbka np. drewna na elewację, o jakichś płytach czy kamieniu nie wspominając... Więc kupujmy wszystko! Gdybym nie miał płotu w cieniu, to 300 stówki za przęsło VS. panel PV bifacial? 😎 Edytowane 23 Października przez Rupicapra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 23.10.2024 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 39 minut temu, Rupicapra napisał: Na dobrą sprawę, to wychodzi taniej niż zakup i obróbka np. drewna na elewację, o jakichś płytach czy kamieniu nie wspominając... Więc kupujmy wszystko! Gdybym nie miał płotu w cieniu, to 300 stówki za przęsło VS. panel PV bifacial? 😎 Ja będę stawiał wiatę i gont na nią to 3000zł Zatem bedzie dach z paneli... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.10.2024 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 9 godzin temu, prokurator napisał: Też tam w poniedziałek zamówiłem 430 watowe 280 zł brutto , jak szaleć to szaleć po taniości Ale w przeliczeniu na koszt 1W mocy ta twoja taniość wyszła drożej niż Jasolar 595W 😬 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.10.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 1 godzinę temu, chcialbympompe napisał: Ale w przeliczeniu na koszt 1W mocy ta twoja taniość wyszła drożej niż Jasolar 595W 😬 Wiem ale te akurat są do falownika hybrydowego i chodzi o napięcia konkretnie do 450 volt , ongrid 8,4 kw już mam a to teraz to narazie taka przymiarka do magazynu oczywiście DIY. a te duże panele mają wysokie napięcia ,wiem że mógłbym dać mniej aby zmieścić się z napięciem ale i tak to zadziała a te parę groszy hm no cuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 23.10.2024 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października W Niemczech nie wolno w ogóle wysyłać prądu z magazynu do sieci. Więc może to idzie w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.10.2024 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 6 minut temu, gb987t napisał: W Niemczech nie wolno w ogóle wysyłać prądu z magazynu do sieci. Więc może to idzie w tym kierunku? Hm, a tak wieszczono, że dzięki domowym magazynom będzie można równoważyć obciążenie sieci podczas nadprodukcji z PV. Ups, niestety pewnych rzeczy się nie przeskoczy, jak np dziury budżetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 23.10.2024 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października U nas będzie to samo. Energii będzie o dużo za dużo , a jak wybudują elektrownię jądrową to może być już do niczego nie potrzebna... ( chyba że zimą ). Także to co pisałem od zawsze się spełni, przeciętny Kowalski nie będzie żadnym producentem ani handlarzem. Pozwolą mu tylko korzystać na własne potrzeby ( całkiem zresztą słusznie ). Opłaty stałe będą rosły, będą wymyślać kolejne nowe pozycje na fakturze a sama kWh będzie nikomu niepotrzebnym "odpadem". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 24.10.2024 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Hmm, pozostanie jeszcze opcja kogeneracji zimą i aby uniknąć następnych pułapek, to generator musi być na holzgas ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 39 minut temu, damiaszek napisał: Hmm, pozostanie jeszcze opcja kogeneracji zimą i aby uniknąć następnych pułapek, to generator musi być na holzgas ;-). Znajdą nas i najadą podatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 10 godzin temu, Ratpaw napisał: Hm, a tak wieszczono, że dzięki domowym magazynom będzie można równoważyć obciążenie sieci podczas nadprodukcji z PV. Ups, niestety pewnych rzeczy się nie przeskoczy, jak np dziury budżetowej Ale akurat wg mnie to dobre rozwiązanie wszak my nie jesteśmy firmą ,elektrownią etc więc wyprodukowaną energię powinniśmy sobie zjadać ale też państwu guzik do tego aby jakieś podatki czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.10.2024 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Ej o co come com? Na Rmf`ie właśnie leciała reklamy firmy Energetycznej R...... Energy wchodzę z ciekawości a to za shit. A to jakiś dostawca energii dla firm dodatkowo odkupują energię ale od posiadaczy którzy mają przynajmniej 50kWp, jakaś ciekawostka ciekawe kiedy zaczną powstawać takie rozwiązania dla taryf G? Co ciekawe sprzedają energię tylko z OZE (60% wicher, 34% światło, i inne). Niestety aby poznać stawki trzeba "zamów rozmowę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2024 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Powinno się pozostawić spółkom państwowym jedynie linie przesyłowe i te miejsca, dla których nie można ustanowić miejscowego planu do budowy infrastruktury energetycznej. Cała reszta powinna być w samorządach, a na końcu w prywatnych rękach, tak jak to się ma z sieciami telekomunikacyjnymi. Najbardziej ekonomiczne są lokalne klastry energetyczne, małej skali elektrownie o dobrej skalowalności i elastyczne w dopasowaniu do chwilowych potrzeb i produkcji. No, ale to by oznaczało oddanie 90% władzy w ręce samorządów, o podatkach nie mówiąc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.10.2024 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Pamiętasz za czasów TP s.a też mówili że jak uwolnimy rynek będzie drogo i było telefon komórkowy kosztował majątek a połączenia komórkowe kosztowały 3,4 zł/min połączenia pamiętam jak miałem Erę gsm. Później Idea gdzie w abonamencie miałem 30 min bezpłatnie teraz płacę 100zł miesięcznie za 5 telefonów i wszystko mam bez limitu. Z EE pewnie było by dokładnie tak samo a jakość "połączeń" by się z czasem poprawia. Ale tak jak piszesz kasa by się nie zgadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2 godziny temu, marcinbbb napisał: Pamiętasz za czasów TP s.a też mówili że jak uwolnimy rynek będzie drogo i było telefon komórkowy kosztował majątek a połączenia komórkowe kosztowały 3,4 zł/min połączenia pamiętam jak miałem Erę gsm. Później Idea gdzie w abonamencie miałem 30 min bezpłatnie teraz płacę 100zł miesięcznie za 5 telefonów i wszystko mam bez limitu. Z EE pewnie było by dokładnie tak samo a jakość "połączeń" by się z czasem poprawia. Ale tak jak piszesz kasa by się nie zgadzała. Ale aby do tego doszło trzeba traktorem odciągną polityków od energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2 godziny temu, Ratpaw napisał: Powinno się pozostawić spółkom państwowym jedynie linie przesyłowe i te miejsca, dla których nie można ustanowić miejscowego planu do budowy infrastruktury energetycznej. Cała reszta powinna być w samorządach, a na końcu w prywatnych rękach, tak jak to się ma z sieciami telekomunikacyjnymi. Najbardziej ekonomiczne są lokalne klastry energetyczne, małej skali elektrownie o dobrej skalowalności i elastyczne w dopasowaniu do chwilowych potrzeb i produkcji. No, ale to by oznaczało oddanie 90% władzy w ręce samorządów, o podatkach nie mówiąc. Ba szedłbym dalej ,zabronić dotacji Kowalskim a cała kasa do gminy niech każda gmina buduje dupny magazyn energi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2024 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2 godziny temu, prokurator napisał: Ba szedłbym dalej ,zabronić dotacji Kowalskim a cała kasa do gminy niech każda gmina buduje dupny magazyn energi. Dlaczego zabronić? Niech sobie gmina dotuje, jeśli mieszkańcy chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.10.2024 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Ludzie uważają że dla nich dobre było 500+, teraz 800+ a dzietność się nie zwiększa, zamiast tego może elektrownia atomowa, ale nie po co to komu? Ludzie powiedzą że chcą program "flaszka w każdym domu", inni magazyn energii dla gminy. Jak myślisz co wygra w mieście a co we wschodniej Polsce? Gdzie domy zbudowane są z drewna a na zimę kupują 8t wungla do angielki która ogrzeje 50m2 a piec jest w kuchni? Spałem w takim domu kilka dni w roku jak wpadałem z rodzicami do babci na wsi (pod Wrocławiem - aby nie było) w kuchni 32*C ale w naszym pokoju max 18*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2024 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Dlatego napisałem, żeby decyzje o ew. dofinansowaniach podejmować na szczeblu lokalnym, a nie rządu w stolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 28.10.2024 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października OT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiu15918 08.11.2024 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada Energa zaczęła wysyłać korekty faktur za pierwsze półrocze, w moim przypadku mam nadpłatę 1,85zł. Może w końcu dostosowali swój system i zaczną wystawiać faktury za okresy od lipca tego roku. Jestem ciekawy aktualnego sposobu rozliczania wprowadzonej do sieci energi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts