Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

dzisiejsze ceny RCE:

Od 11:00 do 16:00 - skup po 2 - 4 gr za kWh, nawet ciekawe rzeczy o 22:00 - 8 gr, 24:00 5 gr

Mnie ciągle intryguje, jak to jest, że rynkowa cena energii jest kilkakrotnie niższa, niż ta, którą my płacimy (sam prąd) i nie ma protestów na ulicach?

Mnie ciągle intryguje, jak to jest, że rynkowa cena energii jest kilkakrotnie niższa, niż ta, którą my płacimy (sam prąd) i nie ma protestów na ulicach?

A czemu ma być? Jak ktoś siada do stołu z szulerem, to liczy się przecież z możliwością oszukania. Teraz będzie jeszcze więcej dołożonej fotowoltaiki, jeszcze większy problem z napięciami, jeszcze większy spadek cen i tak w kółko, aż pobudują się wielkie farmy, a domowa fotowoltaika obłożona takim podatkiem "środowiskowym", że się odechce sprzedawania energii zakładom ją produkującym. Po drodze jeszcze opłaty za moc bierną, kontrole instalacji, a potem kto wie. W Anglii Rockwool dogadał się, znaczy lobbował, za zwiększeniem opłat za ubezpieczenia domów, opierzonych styropianem i pianą. I u nas da się to zrobić i dowalić ubezpieczenie za źródło ognia na dachu.

Jasne, bo polskim zwyczajem najpierw się trzeba w coś pakować, a potem za wszelką cenę bronić decyzji jak niepodległości.

A dlaczego nie bronić czegoś, co się sprawdza?

Szczególnie, jak przybywa dytetant twierdzący, że "po 10, nawet 5 latach" trzeba będzie ściągać i utylizować moduły ?

A dlaczego nie bronić czegoś, co się sprawdza?

Szczególnie, jak przybywa dytetant twierdzący, że "po 10, nawet 5 latach" trzeba będzie ściągać i utylizować moduły ?

Kazdy ma swoje doświadczenia, a moduły, które miały mikropęknięcia czy odłażącą folię i sprzedawane jako nowe już nie raz na rynku były. Zresztą, ty tylko dyskusja, nie wiem czemu z niej wykluczać tych, co "myślą, że coś wiedzą":p

Co przeciętnego człowieka obchodzi rynkowa cena energii?

Z ciekawości sprawdziłem kilka faktur z mojego mieszkania, najstarsze jakie mam w mailach są z 2017 roku, fragmenty maili:

2017 (dwoje dorosłych):

Pierwsza płatność w wysokości 192.39 zł przypada na dzień 2017-10-20.

Płatność w wysokości 121.66 zł przypada na dzień 2017-11-20.

Płatność w wysokości 121.66 zł przypada na dzień 2017-12-20.

2023 (dwoje dorosłych z jednym dzieckiem:

Kwota do zapłaty: 116.86 zł, Termin płatności: 28.06.2023 r.

Kwota do zapłaty: 122.87 zł, Termin płatności: 26.07.2023 r.

Kwota do zapłaty: 140.15 zł, Termin płatności: 04.09.2023 r.

Dowód anegdotyczny, ale nie wydaje mi się żeby to był jednostkowy przypadek, ludzie nie grzejący prądem po prostu płacą za prąd tyle samo od wielu lat.

Szczeka moja przebiła podłogę - SKĄD SIE BIORĄ TACY KŁAMCY ? Sama dystrybucja dziś to 30 groszy a ten będzie pieprzył że płaci tyle samo ?

Możliwe tylko jeśli sie wyprowadził.

Za 120 zł dzisiaj może kupić 100kwh a przy cenie pradu z 2017 za te pieniądze mógł kupić 200 - no to faktycznie jak przestał pobierać całkiem to akurat na opłaty stałe jest. Po prostu wystarczy nie korzystać z prądu i rachunki nie wzrosną -skąd ja znam tę idiotyczną retorykę ?

ludzie nie grzejący prądem po prostu płacą za prąd tyle samo od wielu lat.

Co ma do tego stwierdzenia czy ma czy nie fotowoltaikę ? Nawet jak płaci tylko opłaty stałe to one też poszły 100 proc w górę więc takie bzdurne gadanie jest chyba tylko po to aby wbić kij w mrowisko. No i w sumie jak patrze na swoją pianę z ust to się udało. Rozumiem że dzieki temu że gościu nie przekracza bzdurnego limitu nie ma jeszcze nawet ceny zamrożonej 86 groszy za sam prąd ale i tak sama dystrybucja i koszty stałe od 2017 roku sa dwa razy większe. A jeśli w ten sposób kolega pdothash chciał się pochwalić fotowoltaiką to raczej mu nie poszło. Tylko od 2021 szego do 2023 ciego MOJE opłaty stałe wzrosły z 23 zł do 34 a vat z 5 do 23 proc więc piana jaka toczę ma swoje uzasadnienie.

Edytowane przez Chris Zielonka

Tylko od 2021 szego do 2023 ciego MOJE opłaty stałe wzrosły z 23 zł do 34

Ale to w zasadzie jest to samo - jak były to grosze, tak dalej są. Jest to krytyczna dla niemal wszystkich usługa, którą dostawca zobowiązuje się utrzymywać 24/7 i nie mając de facto konkurencji na danym terenie (99% odbiorców ma jedno przyłącze energii elektrycznej). Drugą taką krytyczną siecią są gazociągi, ale one nie są zobowiązane do odbioru gazu od każdego Kowalskiego.

Pewna firma na 0... proponuje mi instalację fotowoltaiczną za 28,394 zł z montażem za 7,63 kWp.

Firma ta ma dobre opinie na google. Niestety instalator przyjedzie dopiero po podpisaniu umowy (trochę mnie to martwi bo wolałbym osobiście się z kimś spotkać).

Panele 545W, JA Solar, JAM72S30-545/,R - 14 SZT.

Falownik SOFAR, 8.8KTLX-G3

co o tym sądzicie, dostałem umowę na maila oraz warunki gwarancji. Wydaje się wszystko ok.

Pewna firma na 0... proponuje mi instalację fotowoltaiczną za 28,394 zł z montażem za 7,63 kWp.

Firma ta ma dobre opinie na google. Niestety instalator przyjedzie dopiero po podpisaniu umowy (trochę mnie to martwi bo wolałbym osobiście się z kimś spotkać).

Panele 545W, JA Solar, JAM72S30-545/,R - 14 SZT.

Falownik SOFAR, 8.8KTLX-G3

co o tym sądzicie, dostałem umowę na maila oraz warunki gwarancji. Wydaje się wszystko ok.

Z nikim nie rozmawiałeś, dostałeś jedynie na email propozycję wydania prawie 30 koła i Tobie wydaje się wszystko w porządku???? A czy ta "firma" na O w ogóle widziała Twoją nieruchomość?:D