Ratpaw 12.12.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jacy nabici w pompy ciepła? Kalkulatora nie potrafią obsługiwać? Kalkulator wykaże, że energię z PV latem można było sprzedawać drożej niż zimą? Masz link do tego kalkulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Ja pierdzielę. Potrafisz myśleć? Ludzie sądzą, że mają darmową energię i używają bez przerwy energii elektrycznej. Nawet jakby liczyć cenę "skupu" po 1 zł to i tak płacą za przesył. Policz sobie ogrzewanie zimą. Przyjmij 800 kWh na ogrzewanie. 800*3*0,42. To 1000 zł za sam przesył... Żeby to wiedzieć trzeba mieć IQ większe od marchewki... Gniewny człowieku, przeczytaj jeszcze raz co napisałem, a najlepiej sam zobacz co się dzieje z cenami skupu energii z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Tu się zgodzę: faktycznie, to co zrobiono prosumentom w netbillingu było do przewidzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.12.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Tu się zgodzę: faktycznie, to co zrobiono prosumentom w netbillingu było do przewidzenia. Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia. Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 12.12.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Nie przypominam sobie żeby coś się zmieniło w zasadach działania netbilingu od momentu jego wprowadzenia. Nie rozumiem więc co masz na myśli pisząć "zrobiono prosumentom w netbilingu". Co im "zrobiono"? Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 12.12.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Ale to było wiadomo od samego początku. Nic więc nikomu nie "zrobiono" po wejściu w netbiling. Pisałem o tym na samym początku, że aby wyjść w miarę dobrze na tym netbilingu trzeba będzie robić 5-6 razy większe instalacje niż w netmeteingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.12.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. W net-billingu i przy grzaniu PC, ze względu na śnieg (zalegający na dachach) obstawiam że panele w pionie byłyby lepsze (i tylko takie, byle śnieg nie przywierał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.12.2023 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zmuszono do rozbudowy instalacji, ot tyle... Teraz każdemu będzie się opłącało kupić tanie panele, obłożyć dach, elewację, podjazd, garaż PV, tak by mieć minimalną produkcję zimą na potrzeby ogrzewania, a latem.. cóż. Można zużyć na jakieś zabawne fanaberie, podgrzewać wodę w stawie, ładować auto sąsiadowi, nadawać sygnały radiowe w kosmos, laserem świecić... Lub ciąć drewno robić brykiety na zimę ba można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę byle nie to idiotyczne baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 12.12.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jak odmrożą ceny energii to boom wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.12.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 można bumber destylować i go spalać ot najtańszy i najlepszy magazyn energi na zimę. Bardzo dobry pomysł, dodatkowo można stosować do rozgrzewania wewnętrznego. Pocieszające jest to, że w listopadzie wyprodukowałem 65 kWh (bo mnie cień od lasu pokrył, niezależnie od pochmurnych dni), z czego prawie całość zautokonsumowałem, więc niska cena skupu energii mnie nie martwi . I to jest moja porada dla nowych prosumentów netbillingowców - im mniej wyprodukujesz tym mniej stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.12.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Ciekawy wywiad o tym, co czeka nasze portfele w kontekście rachunków za energię elektryczną: https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30491908,pierwszy-klopot-tuska-kilkadziesiat-procent-rachunku-to-koszt.html#s=BoxMMtImg3 To było już wiadome dość dawno temu. Dlatego póki niektórzy mają netmetering. Mogą zrobić bardzo wiele aby zminimalizować swój pobór energii. Ja chcę zejść do max 3MWh rocznie pobranych od energetyki. Aktualnie wyjdzie mi niecałe 5MWh. Do tego niezbędny jest magazyn energii i dość duży OFFgrid. Ale mam czas, tylko oczywiście głupio robić tak jak tutaj niektórzy polecają. Ze mi się nie opłaca montować magazynu - bo mam stare zasady. No cóż... łatwo się obudzić z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.12.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Bardzo dobry pomysł, dodatkowo można stosować do rozgrzewania wewnętrznego. Pocieszające jest to, że w listopadzie wyprodukowałem 65 kWh (bo mnie cień od lasu pokrył, niezależnie od pochmurnych dni), z czego prawie całość zautokonsumowałem, więc niska cena skupu energii mnie nie martwi . I to jest moja porada dla nowych prosumentów netbillingowców - im mniej wyprodukujesz tym mniej stracisz. A nie im mniej oddasz do sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.12.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.12.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Opozycja była przeciw, bo jest opozycją. Dla nich najważniejsze było, żeby odsunąć Pis od władzy, a nie żeby ludzie mieli tanio ogrzewanie z PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.12.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Opozycja była przeciw, bo jest opozycją. Dla nich najważniejsze było, żeby odsunąć Pis od władzy, a nie żeby ludzie mieli tanio ogrzewanie z PV Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 13.12.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu co innego zostało w każdej opcji może wyjść z tego coś dobrego. Albo się wyprą - to też dobrze, bo będzie wiadomo czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 14.12.2023 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Gdybym miał jakiegoś fejsa , instagrama itp do bym się paru z listy zapytał czy wrócą do tematu Kancelarie mają swoje maile - możesz napisać jakiś ładny liścik ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.12.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Tak się dopytam, bom nie w temacie - Net Billing to zło? Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedy było głosowanie w sejmie na ten temat, to opozycja, która dziś rządzi, była przeciw zmianom jak i senat. Może by tak im to przypomnieć i zmienią zasady na stare? No chyba że im się poglądy pozmieniały O...i mam kto jak głosował https://zapodaj.net/plik-vsjEYTCPRo Żaden polityk kim by nie był nigdy dla ciebie nic nie zrobi bo najpierw dla siebie potem dla EU i na tym się kończy , chcesz to musisz sam ale i do tego ci się dobiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 14.12.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) A nie im mniej oddasz do sieci ? Oczywiście. Pisałem swój post lekko ironicznie. A jeśli chodzi o to czy netbilling to zło, to niekoniecznie. Po prostu jest nastawiony na większą autokonsumpcję. Czyli nie za bardzo opłaca się magazynowanie prądu latem (w netbillingu odsprzedawanie latem po niskiej cenie (bez vatu i kosztów przesyłu) by kupić zimą po większej, na dodatek ze wszystkimi kosztami dystrybucji, vatem itd). Po prostu tandem PV + Pompa ciepła nie jest już takim złotym rozwiązaniem jak w netmeteringu. Ja od połowy maja, dzięki PV oszczędziłem na rachunkach 2,5 tys. i pewnie jeszcze starczy mi kasy w depozycie żeby do końca stycznia pokryć część bieżących faktur. Mi się więc opłaca, mimo, że od połowy października jestem w cieniu lasu. I wcale nie chcę żeby mi ten las wycinali dla zysków z FV. Coś za coś - wolę las za oknem i pracującą FV od połowy marca do połowy października. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.12.2023 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Jednym słowem na wiatraki trzeba sie rzucić , bo wiatr przeważnie w parszywą pogodę wieje a z Chin już dobry wiatrak 10 kw ze śmigłami 4 metry można za 35 tysiaków kupić . foto to powoli staje się przeżytek za sprawą polityków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts