goguś1719517740 25.04.2024 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia No dokładnie myślałem o takiej przetwornicy one mają prostokątny sinus i to by działało latem tylko na bojler ale jak z 8kwp jesienią zrobi się już tylko 6kwp to odłączam przetwornicę i podłaczam mikroinwerter a napięcie podłączam do fazy na której wisi pompa ciepła ,panele oczywiście położone prawie w pionie by śnieg nie zasypywał , zawsze to jakies odciążenie od poboru z sieci tak przynajmniej myślę a jak w praktyce hm . cały czas mowa o tych dodatkowych 4 panelach 550 wat. dodatkowy ongrid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2024 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia (edytowane) Ale panowie po co się spinać opłaty za przesył wzrosną niebotycznie bo musimy zrobić ATOM. Ja mniej więcej w 2035r. jak mi się skończy on grid odpinam się od sieci, do tego czasu na działce zamiast drzewek owocowych i warzywniaka będę miał PV.Będę w pełni wystarczalny a nie mogę mieć własnych upraw - chcecie jechać dalej?Uprawy certyfikowane F1, a kosztują krocie, dlaczego miałbyś mieć własne warzywa za grosze?Gotowanie żaby CDN. Edytowane 25 Kwietnia przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.04.2024 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Ale panowie po co się spinać opłaty za przesył wzrosną niebotycznie bo musimy zrobić ATOM. Ja mniej więcej w 2035r. jak mi się skończy on grid odpinam się od sieci, do tego czasu na działce zamiast drzewek owocowych i warzywniaka będę miał PV. Będę w pełni wystarczalny a nie mogę mieć własnych upraw - chcecie jechać dalej? Uprawy certyfikowane F1, a kosztują krocie, dlaczego miałbyś mieć własne warzywa za grosze? Gotowanie żaby CDN. To głosujcie dalej na takie partie popis , atmu nigdy mieć nie będziemy ,nami nieudacznicy rządzą mało tego że nieudacznicy co na usługach DE lub USA ciekawe czy Szwajcarzy też muszą być podlegli DE czy USA ??? a sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 26.04.2024 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia No dokładnie myślałem o takiej przetwornicy one mają prostokątny sinus i to by działało latem tylko na bojler ale jak z 8kwp jesienią zrobi się już tylko 6kwp to odłączam przetwornicę i podłaczam mikroinwerter a napięcie podłączam do fazy na której wisi pompa ciepła ,Te dedykowane przetwornice starszego typu (bez bay-passu) mają nie prostokąt, a modyfikowany sinus - niewielka różnica, ale to tak dla porządku. Nowe dedykowane grzaniu wody przetwornice, te z by-passem, mają już sinus na wyjściu, więc w zasadzie taka przetwornica mogłaby by grzać w lato wodę (w rybie mppt), a w zimie zasilać pompę pracując w trybie 230V. Tylko w trybie 230V potrzebowałaby co najmniej 300V z paneli, więc raczej dla ciebie opcja odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.04.2024 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia To głosujcie dalej na takie partie popis , atmu nigdy mieć nie będziemy ,nami nieudacznicy rządzą mało tego że nieudacznicy co na usługach DE lub USA ciekawe czy Szwajcarzy też muszą być podlegli DE czy USA ??? a sobie radzą. Przed pisaniem na forum wytrzeźwiej, gdyż tyle błędów dawno nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.04.2024 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Przed pisaniem na forum wytrzeźwiej, gdyż tyle błędów dawno nie widziałem. Wytykając akieś błedy jesteś za tym co jest inaczej byś tego nie robił , (mam w nosie błędy nigdy nie będę pisał czystą Polszczyzną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.04.2024 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia Te dedykowane przetwornice starszego typu (bez bay-passu) mają nie prostokąt, a modyfikowany sinus - niewielka różnica, ale to tak dla porządku. Nowe dedykowane grzaniu wody przetwornice, te z by-passem, mają już sinus na wyjściu, więc w zasadzie taka przetwornica mogłaby by grzać w lato wodę (w rybie mppt), a w zimie zasilać pompę pracując w trybie 230V. Tylko w trybie 230V potrzebowałaby co najmniej 300V z paneli, więc raczej dla ciebie opcja odpada. 300 volt to też nie problem ale tu już 4 panele nie wystarczą , są takie które mają 41 v więc 6 by załatwiało sprawę , pompa tez nie pobiera jakiegoś dużego prądu jak stale idzie bo to od 330wat a zimą chyba nie więcej jak 600-700 wat z obserwacji tak wynika więc zawsze zastrzyk jakiś by był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.05.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja RCEM za kwiecień ogłoszone. Nadal cienko, ale lepiej to już było. W każdym razie dla zainteresowanych mogę ponownie podać jak wygląda rozliczenie według miesięcznej ceny RCEM względem dynamicznie zmieniających się cen RCE. Wszystko na rzeczywistych danych z licznika udostępnionych przez ENERGĘ.RCEM za kwiecień 0,25369 zł/kWh. Poniższe podaje głównie dla tych, którzy zastanawiają się nad opłacalnością FV, no i dla tych którzy się zastanawiają nad przejściem w lipcu na rozliczanie godzinowe. Wg RCE zarobiłbym w kwietniu 55,75 złWg RCEM zarobiłem 60,66 zł, różnica 4,90 na korzyść RCEM. Całość z tych 60 zł poszła na pokrycie energii czynnej, w depozycie na razie zero. Dopiero w maju coś tam się odkłada na przyszłość. Instalacja 6,4 kWp, wystawa południowa. Autokonsumpcja wyszła mi równe 60%. Jak widać, nie ma się co podniecać sposobem rozliczania RCE ws RCEM. Nie ma się też co podniecać mniejszą czy większą produkcją. W zeszłym roku w kwietniu skup był po 0,5 zł/kWh, więc nawet przy rekordowym nasłonecznieniu wyszłoby się obecnie gorzej. Bądź co bądź to dwukrotna różnica. Sytuację nieco ratuje u mnie duża (stosunkowo) autokonsumpcja - klima na grzanie, bojler, zdalne odpalanie pralki i zmywarki, grzejnik w łazience. Podsumowując: Moja faktura za kwiecień, po uwzględnieniu pokrycia z depozytu części energii czynnej wyszła 174 zł, bez FV zapłaciłbym 530 zł. W obu przypadkach ciągle mieszcze się w limicie 2000 kWh po 0,42 zł/kWh. Wnioski nadal takie jak poprzednio:1. Rozliczanie po RCE czy RCEM to jeden h... różnica na razie pomijalna2. Dla opłacalności FV zdecydowanie kluczowa jest autokonsumpcja3. W moim przypadku magazyn energii pozwoliłby zwiększyć autokonsumpcję maksymalnie o 10% bo w nocy mam zużycie niewielkie. Latem jeszcze mniej, bo w nocy nie muszę się dogrzewać. 4. Przy obecnych cenach paneli warto chyba przemyśleć przewymiarowanie instalacji, czyli chyba odwrotnie niż w założeniach, które leżały u podstawy wprowadzenia netbillingu.5. Ewidentnie widzę, że przy moim trybie korzystania z energii lepszym układem paneli jest wschód-zachód, który wydłuża godziny autokonsumpcji, a przy tak lichych cenach odkupu sama wielkość produkcji nie jest tak istotna.6. Czy FV jest nadal opłacalna? Coś tam zyskuję, w kwietniu 356 zł ale sporo trzeba kombinować z autokonsumpcją. Jeśli ten trend się utrzyma, to po odliczeniu dotacji i ulgi termo w moim przypadku zwrot nakładów mam w niecałe pięc lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.05.2024 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Liczyles ceny ujemne czy 0? Mozesz rozwinac skrot "FV"? Czy to ma byc skrot z angielskiego, polskiego czy mieszanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.05.2024 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Narzekacie na każdy rząd a przecież oni nie budowali waszego domu... Jak zaczynałem budowę w 2021r to elektryk był zdziwiony dlaczego chcę mieć kilka obwodów wprowadzonych do pomieszczenia gospodarczego... W tymże pomieszczeniu są urządzenia które pracują 24h na dobę lub pobierają sporo energii. Nawet lodówka w kuchni, zmywarka i gniazdka nad blatem są zasilane z tego miejsca... Mój dom zużywa 13 kWh średnio na dobę poza sezonem grzewczym z czego jakieś 9-11 pobiera z tego pomieszczenia, najwięcej bojler 5kWh. Reszta to zmiękczacz, oczyszczalnia, pompa w studni 700W, plus lodówka, zmywarka i graty nad blatem jak czajnik, kawiarka, opiekacz. Gniazdko na zewnątrz domu też będzie do tego wpięte czyli trawę będzie można kosić ze słońca. Niestety umknęła mi pralka, ona jest podpięta do głównej skrzynki... Biorąc pod uwagę napięcie w sieci nie zamierzam instalacji do niej wpinać. Instalacja zasili bezpośrednio te pomieszczenie a nad wszystkim będzie czuwał mały magazyn 5-10 kWh. Instalacja będzie mała, kilka paneli, wschód - zachód, wykonana we własnym zakresie na gruncie. Cel to nie patrzeć na ceny energii, mieć możliwość sterowania wszystkim ( nawet w zimie ) i zasilać to wszystko od marca do października, konsumpcja bezpośrednia na poziomie 2000-2500 kWh. W zimie bojler, lodówka, zmywarka i gniazdka nad blatem będą odłączone od tego a magazyn pełnił funkcję zasilania oczyszczalni 24h i UPS. Nie zamierzam walczyć o energię którą pobiera oświetlenie, TV czy młodego konsola bo to jakieś grosze, domek jest kompaktowy i bez bajerów. Indukcja i piekarnik z racji mocy też lecą z głównej skrzynki, klima do ogrzewania domu również. Za tą energię zamierzam zwyczajnie płacić. Być może jak będziemy za kilka lat malować wnętrze to zasilanie klimy przerzucimy do pomieszczenia gospodarczego by od marca jak najwiecej grzać dom "słońcem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.05.2024 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Liczyles ceny ujemne czy 0? Ujemne - czyli dokładnie tak jak w tabeli ze strony PSE. Ale wielkiej różnicy to nie zrobi bo te ujemne są na razie bardzo niewielkie - czasami poniżej 1 gr na kWh. Po zastąpieniu cen ujemnych zerem wychodzi różnica 3,51 zł na korzyść RCEM (z ujemnymi cenami było to 4,9 zł) Mozesz rozwinac skrot "FV"? Czy to ma byc skrot z angielskiego, polskiego czy mieszanego? Mieszanego, abo co? @sito - Nie pisałem tego aby narzekać. Podaje realne dane, aby każdy mógł zdecydować czy warto się obecnie w FW(teraz po polsku ) pchać. Jak dla mnie ulga jaką daje korzystanie z własnej energii od kwietnia do października jest wystarczającą zachętą. Na razie nie mam problemów z wyłączającą się instalacją bo póki co napięcie nie przekracza 253V, ale jeśli problemy się zaczną to całą zabawę w autokonsumpcje ch.j strzeli i wtedy faktycznie tylko offgrid na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.05.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja (edytowane) Być może jak będziemy za kilka lat malować wnętrze to zasilanie klimy przerzucimy do pomieszczenia gospodarczego by od marca jak najwiecej grzać dom "słońcem". Bardzo dobra koncepcja, od marca energia z paneli pokryła mi praktycznie jakieś 70% (przynajmniej 60%) energii na ogrzewanie klimą. Wiem bo mam klimy opomiarowane. Nocami obniżałem temperaturę na klimach, bo lubię spać w niższych temperaturach i w tym okresie klimy szły głównie na czuwaniu i sporadycznym dmuchnięciu aby utrzymać 18 stopni. Mieszkam pod lasem i mam trochę wilgotne powietrze (u mnie jest trochę chłodniej niż u znajomych na otwartej przestrzeni) więc nawet w ten weekend musiałem sobie trochę od rana podmuchać, bo po nocy trochę się wychłodziło, słoneczko świeciło ale za słabo aby ogrzać samo z siebie pomieszczenia na parterze, na tyle jednak mocno aby zasilić dmuchawki. Edytowane 13 Maja przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.05.2024 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja @sito - Nie pisałem tego aby narzekać. Podaje realne dane, aby każdy mógł zdecydować czy warto się obecnie w FW(teraz po polsku ) pchać. Jak dla mnie ulga jaką daje korzystanie z własnej energii od kwietnia do października jest wystarczającą zachętą. Na razie nie mam problemów z wyłączającą się instalacją bo póki co napięcie nie przekracza 253V, ale jeśli problemy się zaczną to całą zabawę w autokonsumpcje ch.j strzeli i wtedy faktycznie tylko offgrid na lato. Te wszystkie RCM, przesyły, bilansowania itp nie są wymyślone dla Kowalskiego. To jest po to żeby był większy bajzel i żeby nas doić. Trzeba jak najwiecej kWh wrzucić bezpośrednio w dom z pominięciem "systemu" . Zamiast powiększać instalację ( o czym pisałeś powyżej ) lepiej powiększyć bojler skoro nim grzejesz wodę. To jest energia której Ci nikt nie zabierze i nie "przemieli" przez złodziejski system. Ja do offgrida zamierzam potem dać potem drugą instalację ongridową z dotacją jak będzie, za dotację postawię sobie wiatę na auto na której ta instalacja wyląduje. Kilka paneli tak żeby na każdą faze leciało po kilkaset wat i nie podnosiło napięcia. Bilans nie wyjdzie oczywiście na zero i wg mnie jest to niewykonalne. Gdybym chciał zasilać cały rok dom z PV to musiałbym mieć 30kWp na dachu i pewnie 30kWh magazyn. Za tyle wolę kupić kawalerkę na Śląsku i wynajmować za parę stówek miesięcznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 13.05.2024 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja U mnie PV jest przewymiarowana. 1,88 x poboru rocznego. Będę rozbudowywał, aby mieć 2,52 x rocznego zużycia. Wtedy mogą skupywać nawet po 15 groszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.05.2024 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja U mnie PV jest przewymiarowana. 1,88 x poboru rocznego. Będę rozbudowywał, aby mieć 2,52 x rocznego zużycia. Wtedy mogą skupywać nawet po 15 groszy. Jak wszyscy tak zrobią to bankowo bedą ceny ujemne... Obserwuję moich sąsiadów i większość z nich jest w ciągu dnia poza domem. Więc jak PV idzie pełną parą to co tą energią robić jak z dachu leci ciągle kilka tysięcy Wat ? Puszczenie pralki czy zmywarki zdalnie niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 13.05.2024 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Jak wszyscy tak zrobią to bankowo bedą ceny ujemne... Obserwuję moich sąsiadów i większość z nich jest w ciągu dnia poza domem. Więc jak PV idzie pełną parą to co tą energią robić jak z dachu leci ciągle kilka tysięcy Wat ? Puszczenie pralki czy zmywarki zdalnie niewiele pomoże. Pewnie "starzy" prosumenci, zbierają opał na zimę. Mam jeszcze bufor 1000L, podłączony pod kocioł na ekogroszek, który wykorzystuję jako spalarkę drewna. Wsadzę mu chyba grzałkę trzyfazową to latem będę miał dodatkowe ogrzewanie łazienki i więcej ciepłej wody. Z wanny nie będę wychodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.05.2024 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Mieszanego, abo co? Tak dla zastanowienia co się pisze. Większość kopiuje błędny skrót bo po prostu się nad tym nie zastanawia. Tak jak PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.05.2024 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Jak wszyscy tak zrobią to bankowo bedą ceny ujemne... . Jak się bierze durniów na ministrów to potem są takie skutki. Wszelkie dotacje na fotowoltaike w dzisiejszych czasach tylko pogłębiają problem. Mogliby te pieniądze przeznaczyc na regulację systemu. Tak samo jak magazyny energii, przerzucanie regulacji na prosumentów zamiast budowac system mogący szybko reagowac na zmiany energii w systemi. I nie jest to wina ludzi bo skoro panele są tanie to lepiej dołożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.05.2024 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Te wszystkie RCM, przesyły, bilansowania itp nie są wymyślone dla Kowalskiego. To jest po to żeby był większy bajzel i żeby nas doić. Trzeba jak najwiecej kWh wrzucić bezpośrednio w dom z pominięciem "systemu" . Zamiast powiększać instalację ( o czym pisałeś powyżej ) lepiej powiększyć bojler skoro nim grzejesz wodę. To jest energia której Ci nikt nie zabierze i nie "przemieli" przez złodziejski system. Ja do offgrida zamierzam potem dać potem drugą instalację ongridową z dotacją jak będzie, za dotację postawię sobie wiatę na auto na której ta instalacja wyląduje. Kilka paneli tak żeby na każdą faze leciało po kilkaset wat i nie podnosiło napięcia. Bilans nie wyjdzie oczywiście na zero i wg mnie jest to niewykonalne. Gdybym chciał zasilać cały rok dom z PV to musiałbym mieć 30kWp na dachu i pewnie 30kWh magazyn. Za tyle wolę kupić kawalerkę na Śląsku i wynajmować za parę stówek miesięcznie.... Dla przeciętnego Kowalskiego bez pompy ciepła nie ma znaczenia ongrid czy offgrid. Co bym nie wymyślał to mająć PV mogę max zmniejszyć rachunki roczne może o 200-300zł. Więc nie warto mi ani magazynu ani offgrida. Aczkolwiek wszystko może się zmienić jak rząd coś wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 13.05.2024 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja Jak się bierze durniów na ministrów to potem są takie skutki. Wszelkie dotacje na fotowoltaike w dzisiejszych czasach tylko pogłębiają problem. Mogliby te pieniądze przeznaczyc na regulację systemu. Tak samo jak magazyny energii, przerzucanie regulacji na prosumentów zamiast budowac system mogący szybko reagowac na zmiany energii w systemi. I nie jest to wina ludzi bo skoro panele są tanie to lepiej dołożyć Ale oni już regulują system wyłączając wam falowniki a jak będziecie dokładać to będzie ich jeszcze więcej Dokładanie paneli powinno iść w parze z obcinaniem mocy. Czyli masz 10kWp , dorzucasz kolejne 5 i w sezonie letnim nie możesz pchać więcej niż pierwotne 10kW. A od jesieni i marca korzystasz z większej mocy. Ciekawe jakbym przy swoim zużyciu ( 5000kWh rocznie ) zrobił na działce PV 30kWp , sąsiedzi by pewnie mnie lubili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts