goguś1719517740 10.06.2024 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Ale czego Ty tam nie rozumiesz? Masz licznik dwu-kierunkowy, tak? Zadzwoń do infolinii, podaj zużycie i sprzedaż, niech Ci wyjaśnią. Oni wyjaśnią ? myślisz że są w stanie ??? nie sądzę po ostatniej wizycie u nich , nie wiem gdzie oni nabór robili ale nie wygląda to na profesjonalizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.06.2024 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Dotacja nie ma związku z tymi dziwacznymi rachunkami i tymi prognozami , to mi wygląda na zwykłe zaciemnianie sytuacji a tego nie trawię lubię prosto bez kombinacji, więc chya odłączę to dziadostwo od sieci wymelduję i będę sobie bulił wg zużycia co miesiąc a z tej instalacji coś wymyślę ale tak aby dla siebie i nie oddać ani wata tylko dlatego że ktos mnie robi w wała, za prognozowane nie płacisz ? ja byłem w tauronie aby zmienić te prognozy i zaproponowałem comiesięczne wpłaty suma sumarum większe niż oni chcieli o 250 zł za cały okres to mi niewiasta twierdzi że nie można tak się nie da itp itd. uj z nimi w enerdze nie mam prognoz, płace miesięcznie zgodnie z licznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca w enerdze nie mam prognoz, płace miesięcznie zgodnie z licznikiem No widzisz a tauron z palucha wystawia faktury 222-460-555- największa 650 zł i każą co dwa miesiące płacić razem 3200 zł , dodam że prądu rocznie ok 3MW mi szło więc licząc po złotówce kwh zapłacam całość a gdzie ta zasrana fotovoltaila ??? przecież to ok 8 MW zrobi a gdzie to ??? oprócz tych prognoz znów jakaś faktura wystawiona rzekomo 2 maja na 540 zł sęk w tym że kilka dni temu nic tam nie było bo sprawdzam co jakiś czas , w ten sposób zrażają mnie bo mam za coś płacić nie bardzo wiedząc za co , a sama faktóra rozliczeniowa w formie elektronicznej ma chyba z 2 metry ,myszką musisz przewijać z 3 minuty nie czytając a jak czytasz to po 2 minutach nie wiesz co było wyżej dom wariatów czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 10.06.2024 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca to mi niewiasta twierdzi że nie można tak się nie da itp itd. Dziwnym trafem ja płacę co miesiąc i co miesiąc otrzymuję rachunki od Taurona na podstawie odczytu rzeczywistego z licznika.Wystarczyło wysłać pocztą wniosek - chyba już Ci to kolego Goguś pisałem w innym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) to mi niewiasta twierdzi że nie można tak się nie da itp itd. Dziwnym trafem ja płacę co miesiąc i co miesiąc otrzymuję rachunki od Taurona na podstawie odczytu rzeczywistego z licznika. Wystarczyło wysłać pocztą wniosek - chyba już Ci to kolego Goguś pisałem w innym temacie. A jakaż to niby rużnica jak sam idę i się podobno nie da a pismem się da ? nie sądzisz że to dom wariatów ? tak na szybko liczyłem że jak bym nie wydał kasy na OZE to starczyłoby mi dopłacać do rachunków bez foto po 300 zł dodatkowo przez okres 7 lat , czy to było mądre zakładać po nowych zasadach hm ? Edytowane 10 Czerwca przez goguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 10.06.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca A jakaż to niby rużnica jak sam idę i się podobno nie da a pismem się da ? nie sądzisz że to dom wariatów ? Sprawa zarejestrowana pisemnie (albo lepiej - epuapem) musi się doczekać odpowiedzi. Nawet odmownej, ale za to z uzasadnieniem. Jak nie otrzymasz odpowiedzi w terminie wynikającym bodaj z KPA, to piszesz skargę. Jak pójdziesz pogadać do punktu to po takiej rozmowie może nawet ślad nie pozostać - czyli tak jakby nic nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 10.06.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca No tak jak to całe PO a jednak duża część na nich idzie , to wygląda jak by byli uzależnieni od cięmiężyciela , jakies to chore wg mnie nie nadajesz się won i następni czy to zawsze musi być ten okrągłostołowy popis ? Twoja konferderacja też nie błyszczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Twoja konferderacja też nie błyszczy... Błyszczą to mnie oczy jak widzę ten burdel w fakturach i to mnie inteesuje puki co. a kto wg ciebie błyszczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Przeglądam olx i da się zbudować w miarę tanio magazyn energi ogniwa do wyboru do koloru tylko które oto jest pytanie , wiem że coś na 48 volt i około 10kw by to musiało mieć , jakiś falownik 4-6kw cena tez ok 1000-1200 zł więc trzeba działać tak aby marnować a nie oddać:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 10.06.2024 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Błyszczą to mnie oczy jak widzę ten burdel w fakturach i to mnie inteesuje puki co. a kto wg ciebie błyszczy ? im mniej wiesz tym mniej marudzisz. Dlatego mamy takie faktury jakie mamy... Kto błyszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.06.2024 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) Tutaj na forum, przedstawiane są tylko gotowe produkty, które można zakupić i zamontować przez instalatora z odpowiednią marżą (np 15k).Zero własnej inwencji.Pod tym kątem, to, to forum jest na samym końcu, by tu zaglądać.Jak ktoś trochę więcej potrafi, to znajdzie wszędzie indziej dobre i tanie rozwiązanieWszędzie, ale nie tutaj na FM. Edytowane 10 Czerwca przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.06.2024 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Ale przecież to jest wiadome od zawsze, jeśli ktoś coś takiego robi pokazuje to na YT gdzie coś na swojej wiedzy może zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Tutaj na forum, przedstawiane są tylko gotowe produkty, które można zakupić i zamontować przez instalatora z odpowiednią marżą (np 15k). Zero własnej inwencji. Pod tym kątem, to, to forum jest na samym końcu, by tu zaglądać. Jak ktoś trochę więcej potrafi, to znajdzie wszędzie indziej dobre i tanie rozwiązanie Wszędzie, ale nie tutaj na FM. To wiem tu sami milionerzy na kredytach i dopłatach , sam chcę zrobić bo to jedynie jako taki sens ma oczywiście dopłaty mam w duszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.06.2024 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) To wiem tu sami milionerzy na kredytach i dopłatach , sam chcę zrobić bo to jedynie jako taki sens ma oczywiście dopłaty mam w duszy . Chłopie nie rozumiem masz problem że mam jakiś majątek? I nawet złotówki w kredycie? Dopłaty to dostałem na solary w okolicach 2009r jakieś 9000zł. Masz pretensję że ludzie myślą a ty nie myślisz a może nie potrafisz zarządzać pieniądzem. Dziś bierzesz 800k zł. kredytu na mieszkanie w Warszawie, miesięcznie w ręku masz 2500zł. Wynajmem spłacasz chałupę. Do dziś żałuje że nie kupiłem tego mieszkania 96m2 z garażem za 750k zł na 16 piętrze na Ursynowie. Edytowane 10 Czerwca przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.06.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Chłopie nie rozumiem masz problem że mam jakiś majątek? I nawet złotówki w kredycie? Dopłaty to dostałem na solary w okolicach 2009r jakieś 9000zł. Masz pretensję że ludzie myślą a ty nie myślisz a może nie potrafisz zarządzać pieniądzem. Dziś bierzesz 800k zł. kredytu na mieszkanie w Warszawie, miesięcznie w ręku masz 2500zł. Wynajmem spłacasz chałupę. Do dziś żałuje że nie kupiłem tego mieszkania 96m2 z garażem za 750k zł na 16 piętrze na Ursynowie. Ogarnij się bo ani słowem ani myślą o tobie nie wspomniałem a ty mi tu wyjedziesz z czymś , ogarnij się bo nie interesuje mnie czyjś majątek i jak do niego doszedł , interesuje mnie zrobienie czegoś za grosze a nie oddawanie za grosze mojej pracy ,wydałem ileś na te pierdoły a okazuje się że one mi niczego zbytnio nie poprawiają a tylko zaciemniają rachunki , więc ochłoń bo nawet o tobie nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.06.2024 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca (edytowane) Ogarnij się bo ani słowem ani myślą o tobie nie wspomniałem a ty mi tu wyjedziesz z czymś , ogarnij się bo nie interesuje mnie czyjś majątek i jak do niego doszedł , interesuje mnie zrobienie czegoś za grosze a nie oddawanie za grosze mojej pracy ,wydałem ileś na te pierdoły a okazuje się że one mi niczego zbytnio nie poprawiają a tylko zaciemniają rachunki , więc ochłoń bo nawet o tobie nie pomyślałem. Chłopie jak zakładałem PV w 2015r to byłem uważany za debila który jakieś "okna" na garażu montuje, później przychodziły pielgrzymki że wody na tym nie ugotuje. nie wiem kiedy montowałeś PV ja zapomniałem że je montowałem. Jak dałeś tyłka to dałeś tyłka i masz problem we własnej piaskownicy nie w naszej którzy montowali przed 2022r. Teraz mój sąsiad do mnie przychodzi i widzi problem że pół wsi ma pompy ciepła a on kocioł 16kW (bo musi mieć zapas na zimę - chyba nuklearną) i prądu w zimę może braknąć. Ale ten sam sąsiad nie widzi problemu w elektrykach które się będą ładowały na 3F. Nie wie ale gada. 5 lat temu montowałem rekuperację a dziś ludzie pytają co to jest! Edytowane 10 Czerwca przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 11.06.2024 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca wydałem ileś na te pierdoły a okazuje się że one mi niczego zbytnio nie poprawiają a tylko zaciemniają rachunki Skoro nie potrafisz ogarnąć rachunków i odpowiedniej umowy z Tauronem to może zapomniałeś też podłączyć PV do instalacji elektrycznej? Bo to by tłumaczyło większe/takie samo zużycie prądu niż przed instalacją paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 11.06.2024 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca (edytowane) RCEm za maj 255 zł za 1 MWh średnia RCE godzinowa 366 . Ktoś wie dlaczego ta róznica ? To że nas okradać trzeba to wiem ale jak się oficjalnie nazywa zaniżanie wartości mojego prądu w ujęciu miesięcznym w stosunku do godzinowego ? No i pozostaje pytanie czy jak wejdzie godzinowe rozliczanie to tendencja się odwróci ? Czy złodziej będzie sprawdzał w systemie ilu ma godzinowe a ilu miesięczne i sobie wybierze komu ukraść ? Edytowane 11 Czerwca przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.06.2024 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca RCEm za maj 255 zł za 1 MWh średnia RCE godzinowa 366 . Ktoś wie dlaczego ta róznica ? To że nas okradać trzeba to wiem ale jak się oficjalnie nazywa zaniżanie wartości mojego prądu w ujęciu miesięcznym w stosunku do godzinowego ? No i pozostaje pytanie czy jak wejdzie godzinowe rozliczanie to tendencja się odwróci ? Czy złodziej będzie sprawdzał w systemie ilu ma godzinowe a ilu miesięczne i sobie wybierze komu ukraść ? Bo to jest średnia ważona volumenem (czyli ilością sprzedanej energii) w danej godzinie. A wychodzi to tak na moim przykładzie: Dla przypomnienia, obliczenia przeprowadzone dla faktycznego zużycia licznikowego w ENERDZE, pozyskiwanych na bieżąco dzięki aplikacji Mój Licznik, w formie tabelki excelowskiej z godzinowym poborem energii oraz z godzinowymi ilościami wprowadzonej energi z FV. Obliczenia uwzględniają międzyfazowe bilansowanie godzinowe. Profil instalacji PV: 6,44 kWp, dach wystawa południowa. Za magazyn energii służy mi 120 litrowy bojler z 1,5 kW grzałką. Profil zużycia oparty o autokonsumpcję, która w maju wyniosła 48% (moim zdaniem całkiem nieźle przy rekordowej produkcji w tym miesiącu). Ale do rzeczy: gdybym rozliczał się wg RCE moj depozyt zasiliłoby 115,4 zł Wg ogłoszonej właśnie stawki RCEM na poziomie 0,255 zł/kWh - depozyt zwiększył się o 128,8 zł Różnica wyniosła więc 13,41 zł na korzyść rozliczenia wg RCEM (8,6% na plus). Jeśli ujemne ceny majowe RCE zastąpiłbym zerem (bo do końca nie wiem jak to będzie rozliczane w rzeczywistości) ta różnica spadłaby do 10,03 zł. Te różnice są trochę większe niż w kwietniu bo wtedy wynosiły o połowę mniej, ale ciągle nie jest to chyba coś czym by się trzeba specjalnie przejmować. Na razie sądzę, że nie ma co się śpieszyć z decyzją o przejściu na rozliczanie godzinowe od lipca. Oczywiście zupełnie inaczej może to wyglądać przy innym profilu zużycia energii i wielkości PV. I na koniec odrobina optymizmu: Zauważcie, że cena RCEM wzrosła w stosunku do kwietniowej o całe 0,0019 zł - , czyli na pięciu kilowatach oddanych do sieci zyskujemy dodatkowo prawie całego grosza. Zaraz, ile musimy oddać kilowatów do sieci aby z tego zysku kupić sobie jedno piwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.06.2024 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca RCEm za maj 255 zł za 1 MWh średnia RCE godzinowa 366 . Ktoś wie dlaczego ta róznica ? Ile razy zadasz jeszcze to pytanie? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?386526-Realne-obliczenia-op%C5%82acalno%C5%9Bci-Net-billingu&p=8235241&viewfull=1#post8235241 No i pozostaje pytanie czy jak wejdzie godzinowe rozliczanie to tendencja się odwróci ? Jeszcze raz: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8230297&viewfull=1#post8230297 Czy złodziej będzie sprawdzał w systemie ilu ma godzinowe a ilu miesięczne i sobie wybierze komu ukraść ? Wyobraź sobie, że jesteś zakładem energetycznym. Podpisujesz kilka umów ramowych z elektrowniami i zamawiasz na dany dzień tyle GWh, ile potrzebujesz żeby sprzedać swoim klientom. Interes w miarę prosty - kupujesz hurtowo, sprzedajesz masowo, detalicznie. A tu przychodzi Ustawa i zmusza Cię, do kupowania po tej samej cenie detalicznie. I jeszcze nie czekasz na fakturę od takiego prosumenta, tylko sam musisz mu to policzyć i zapisać na koncie w dosyć skomplikowany sposób i do tego dla różnych prosumentów na różnych zasadach. Ci prosumenci jeszcze destabilizują Ci napięcie w sieci. Cena ta sama - komplikacji wiele. Jakby były zasady rynkowe, to byś w życiu nie kupił od prosumenta żadnego prądu. I Ty jeszcze to nazywasz złodziejstwem? To ZE są okradane z zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts