Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Cóż - pani minister jawnie przyznała że ustawa nie dość ze niczego nie poprawi to jeszcze ma szansę coś tam pogorszyć. Trudno.

Na takie i inne przypadki posiadam właśnie instalację hybrydową - od pompy ciepła przez węgiel i prąd grzałkowy. Tak więc ode mnie zależy czy tylko naciskam guzik czy też wrzucam o kotła. A że mam i drewno i węgiel to wrzucam co chcę. Był czas że samą grzałka cały sezon grzałem i 2 MWh na rok nie było problemem. Potem niestety zaczął się zielony ład chyba bo ceny prądu jadą w kosmos więc pompa ciepła miała dać oddech - no niestety mało było nienasyconym więc doszedł kocioł 5 klasy coby jak najtaniej spalać nasze czarne złoto. Teraz mowa że i za to trzeba będzie zapłacić karę. Więc pewnie i tak śmieciami lud nie przestanie palić a wręcz skala tego wzrośnie.

Festiwal niekompetencji rządów trwa. Podobnie jak wyścig po moje pieniądze - ja jestem gotowy na wszystkie opcje. Idioci w zarządzie chełpią się że popierają gospodarkę rynkową a nie widzą tej jednej podstawowej prawdy - jak produkt jest tani to sprzedaje się go więcej i kasa się zgadza a gospodarka i klienci zadowoleni.Jak naród grzeje prądem to i smogu na osiedlach nie ma.

Tak więc współczuję posiadaczom tylko jednego źródła ciepła. Póki co ja grzeję na zmianę - dopoki prad wychodzi mi taniej od węgla grzeję prądem jak drożej schodze do kotłowni - czyli okres przjściowy klimatyzatorami potem do minus 5 PC aby wreszcie gdzieś od stycznia do marca zejść do kotłowni. Ale nie muszę - w razie potrzeby mam dwa guziki do wyboru.

Edytowane przez Chris Zielonka

Tak więc współczuję posiadaczom tylko jednego źródła ciepła. Póki co ja grzeję na zmianę - dopoki prad wychodzi mi taniej od węgla grzeję prądem jak drożej schodze do kotłowni - czyli okres przjściowy klimatyzatorami potem do minus 5 PC aby wreszcie gdzieś od stycznia do marca zejść do kotłowni. Ale nie muszę - w razie potrzeby mam dwa guziki do wyboru.

Ja w teorii też mam kilka źródeł ciepłą, ale każde z nich nie wyrabia - kocioł nadmuchowy wszystkożerny ledwo jedno piętro ogrzewa, klima chodzi, chodzi, ale w domu ledwo 15 stopni, konwekcyjne pożerają z 50-60KWh i dalej chłód. Jednym słowem ubóstwo energetyczne mnie prześladuje...

Nie wiem czy to fejk ale chyba będzie ciekawie :D:D:D

Podatek od PV

Panie, jakie PV?! Ja nie mam żadnego PV!

A to?

To jest przecież dachówka!

A tamto?

Noo tamto jest płytką dekoracyjna...

Te kabelki?

Zona chciała, bo te kolory jej się podobają... to dekoracja jest.

Że ta konstrukcja?

To zabudowa pod piaskowinice, sąsiad ma dzieci i prosił. U niego miejsca mało...

No.... to będzie trzeba OFFgrid montować :cool:

Cytujac siebie:

Kaizen znow cos mieszasz.

Na plusie na 31 marca jest ponad 2800zl. W koncubtrafilem na kompetentna osobe w Tauronie, ona mi przygotowala ta tabelke i w rozmowie telefoniczne powiedziala, ze analizujac moj pobor/pobranie z ostatniego roku, to pierwsza wyplate na konto bede mial prawdopodobnie w lipcu 24r, czyli te 20% nadwyzki z energii wprowadzonej A NIEWYKORZYSTANEJ z czerwca 23r (na 31.03. jest górka ponad 572zl z samego czerwca 2023)

Wlasnie dostalem pierwszy zwrot od Taurona niewykorzystanego depozytu - 137,71zł.

Nie ma takiego skurwysyństwa, jakiego by rząd nie zrobił, jak mu kasy braknie...

Ale tutaj to tylko malutkie nieporozumienie!

To, co trzyma panele nazwano BUDOWLĄ.

Ma powierzchnię i wartość...

A że skarbówka od zawsze wie, że BUDOWLE SĄ OPODATKOWANE OD ICH WARTOŚCI, to...

Przez przypadek właściciele PV dostaną... DOMIAR !

To było tylko kwestią czasu...

Dopiszę...

Litościwie nas opodatkowujący MÓGŁBY ( ale nie chce) naliczyć nam jeszcze AKCYZĘ od każdej kWh wyprodukowanej energii.

Prawo ma od dawna.

Zobaczy płótno w kieszeni, to...

:lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Nie ma takiego skurwysyństwa, jakiego by rząd nie zrobił, jak mu kasy braknie...

Ale tutaj to tylko malutkie nieporozumienie!

To, co trzyma panele nazwano BUDOWLĄ.

Ma powierzchnię i wartość...

A że skarbówka od zawsze wie, że BUDOWLE SĄ OPODATKOWANE OD ICH WARTOŚCI, to...

Przez przypadek właściciele PV dostaną... DOMIAR !

To było tylko kwestią czasu...

Dopiszę...

Litościwie nas opodatkowujący MÓGŁBY ( ale nie chce) naliczyć nam jeszcze AKCYZĘ od każdej kWh wyprodukowanej energii.

Prawo ma od dawna.

Zobaczy płótno w kieszeni, to...

:lol:

Adam M.

Rozkręcać panele i rzucać na trawę a i jak to nie da rezultatów to CZOK.

Jakby nie patrzeć drugie słowo z tytułu tematu zaczyna szukać przedrostka nie. Jeśli ktokolwiek chce mieć elektrownię to musi sobie założyć że skorzysta tyle ile zdoła zjeść - to co odda do sieci zarobi akurat na podatek więc można spokojnie pominąć, choć niektórzy potraktują jako zysk w porównaniu do posiadaczy instalacji offgridowej. Edytowane przez Chris Zielonka

W porównaniu do offgridu, ongrid daje 1h darmowy magazyn, zawsze to od 5-15% do przodu bez liczenia tego co się wysłało.

Czy aby na pewno 1h? A może to już było i nie wróci?

https://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/11325,Rynek-energii-elektrycznej-Prezes-URE-zatwierdzil-Warunki-Dotyczace-Bilansowania.html

https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/14-czerwca-wchodzi-w-zycie-reforma-rynku-bilansujacego-

Odbędzie się to między innymi poprzez skrócenie okresu rozliczeniowego z jednej godziny do 15 minut, wdrożenie rynkowych mechanizmów pozyskiwania rezerw mocy i poprawę wyceny energii w czasie rzeczywistym, by zachęcać uczestników rynku do zwiększenia zużycia energii elektrycznej i zmniejszenia jej produkcji, gdy są jej nadwyżki - powiedział Purchała.