qwerty1986 10.05.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Nie bójcie się ujemnych cen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKM2700 10.05.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 .. .droższy falownik.... rozumiem hybrydowy jest konieczny? czy innym rozwiazaniem ladowania akumulatorów nie ogarniemy? ktory falownik polecasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 rozumiem hybrydowy jest konieczny? czy innym rozwiazaniem ladowania akumulatorów nie ogarniemy? ktory falownik polecasz? Na osobny falownik (off-gridowy) i panele do niego dotacji nie dostaniesz. Jak dotąd znalazłem jedną serię falowników z białej listy i obsługujących kwasiaki - Growatt SPH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 10.05.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 No, ale w PGE tak samo chyba w nocy kupujemy z sieci drogo, w dzień sprzedajemy tanio energię wyprodukowaną przez nas? Bez magazynu. Czy można to zrobić w taki sposób, że PC chodzi w dzień i ładuje bufor czerpiąc energię ze słońca, a w nocy nie chodzi. Z kolei dom się grzeje z bufora? Czy w praktyce to nie wyjdzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.05.2023 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Czy można to zrobić w taki sposób, że PC chodzi w dzień i ładuje bufor czerpiąc energię ze słońca, a w nocy nie chodzi. Z kolei dom się grzeje z bufora? Czy w praktyce to nie wyjdzie? W praktyce, to jak potrzebujesz grzać, to PV produkuje niewiele i przy bilansowaniu godzinowym i tak niewiele oddasz do sieci. Więc ustawianie pod to PC nie ma sensu tym bardziej, że pobierze ona zazwyczaj więcej kW niż w danej chwili zbywa - a brakującą ilość dokupisz z sieci w drogiej strefie. Więc PC tak czy inaczej ustawiałbym w taniej strefie i ładował bufor (jak masz grzejniki) albo podłogówkę. Co innego jak grzejesz grzałką tak czy inaczej i zainstalujesz regulator mocy i w grzałkę poślesz dokładnie tyle energii, co zbywa. Jak chcesz zwiększać autokonsumpcję to jakiś sens ma ładowanie zasobnika CWU poza zimą. Ale ile tej wody zużywasz (bo to nie wielkość zasobnika, a zużycie wody ma tu znaczenie)? W nocy nie kupujesz aż tak drogo, jak masz taryfę strefową. Do limitu (a pewnie spora część prosumentów się w nim zmieści - albo w całości, albo prawie w całości) płacisz znacznie taniej w taniej strefie, niż średnio sprzedajesz prąd do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 10.05.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Przed zalozeniem PV mialem rozliczanie co miesiac w Tauronie, chodzil inkasent i wystawiali faktury wg rzeczywistego zuzycia, to mi odpowiadalo, moj swiadomy wybor. Teraz jakam PV to co wybrac? Czemu nie oplaca sie takie comiesieczne fakturowanie za zuzycie rzeczywiste? Duzo drozsze oplaty abonamentowe? Dostalem wlasnie piamo z Tauronu z aneksem, ze zostaje prosumentem. Nie interesuja mnie zadne prognozy. Czy mozliwe jest rozliczanie 12 miesieczne prosumenta bez zadnych prognoz? Jak te prognozy maja wygladac, na podstawie prognozy pogody i uzysku PV? Wklejam pismo od Tauron. Podpowiedzcie, ktora kropke wybrac (kolor) i na co sie mam powolac, jesli sie nie zgadzam na rozliczanie z prognozami. Interesuje mnie albo comiesieczne rzeczywiste albo roczne ale bez zadnych prognoz. Da sie tak na obecna chwile? O ile drozsza jest wersja comiesiecznego rozliczania? Skoro data listu to 2 maja, a dostarczono listem zwyklym do skrzynki 10 maja, to kiedy uplywa 14 dniowy termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.05.2023 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 No bardzo ciekawy temat też jestem w tej sytuacji , co miesiąc na bierząco wg zużycia płaciłem i to było najlepsze rozwiązanie a teraz kompletnie nic nie wiem instalacja ruszyła 13 kwietnia a ja dalej nie wiem czy będą dalej te faktury przychodzić czy jak bo z tego bełkotu na tych wydrukowanych kartkach to przypuszczam oni sami nie rozumieją nawet co wysyłają a co dopiero my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 10.05.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Ja zaznaczyłem czarną i różową -czyli ze chce pozostać przy starym sposobie i sprawa dotyczy aneksu- i otrzymałem rachunki - mam G13 i comiesięczne podliczenie - tyle że do marca więc jeszcze w limicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 (edytowane) To co będzie za styczeń, gdy taryfy kilkakrotnie wyższe (te zatwierdzone - za których część płacimy z podatku i nie widać na fakturze), a RCEm 40% niższa? PGE podała, że raportowany skonsolidowany wynik operacyjny powiększony o amortyzację i odpisy aktualizujące (EBITDA raportowana) w I kwartale 2023 r. wyniósł około 3,43 mld zł Czyli o 121% wzrósł zysk i to pomimo, że: Spółka odpisała 2,3 mld zł na fundusz finansujący zamrożenie cen energii dla gospodarstw domowych, instytucji oraz przedsiębiorstw - poinformował w piątek prezes PGE Polska Grupa Energetyczna Wojciech Dąbrowski. Edytowane 13 Maja 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.05.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 PGE podała, że raportowany skonsolidowany wynik operacyjny powiększony o amortyzację i odpisy aktualizujące (EBITDA raportowana) w I kwartale 2023 r. wyniósł około 3,43 mld zł Czyli o 121% wzrósł zysk i to pomimo, że: Spółka odpisała 2,3 mld zł na fundusz finansujący zamrożenie cen energii dla gospodarstw domowych, instytucji oraz przedsiębiorstw - poinformował w piątek prezes PGE Polska Grupa Energetyczna Wojciech Dąbrowski. Strasznie wybiórczy jesteś w tym cytowaniu. "Nakłady inwestycyjne wyniosły około 1,53 mld zł. Szacunkowe zadłużenie netto na dzień 31 marca 2023 r. wyniosło około 5,94 mld zł, przy czym szacunkowy poziom ekonomicznego zadłużenia finansowego netto (uwzględniającego przyszłe płatności za uprawnienia do emisji CO2) wyniósł ok. 13,77 mld zł." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.05.2023 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 PGE podała.... Kiedyś prosiłeś, ja nie miałem, teraz mam. Zobacz na daty nie kłamałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 14.05.2023 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 A dla innych niewtajemniczonych, to o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 14.05.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) PGE podała, że raportowany skonsolidowany wynik operacyjny powiększony o amortyzację i odpisy aktualizujące (EBITDA raportowana) w I kwartale 2023 r. wyniósł około 3,43 mld zł Czyli o 121% wzrósł zysk i to pomimo, że: Spółka odpisała 2,3 mld zł na fundusz finansujący zamrożenie cen energii dla gospodarstw domowych, instytucji oraz przedsiębiorstw - poinformował w piątek prezes PGE Polska Grupa Energetyczna Wojciech Dąbrowski. Porównujesz EBITDA z 1Q23 do zysku z działalności operacyjnej 1Q22 czyli ziemniaki z batatami EBITDA z 1Q22 wyniosła 2,62 mld więc wzrost wyniósł 31% a nie 121%. Po uwzględnieniu zdarzeń jednorazowych EBITDA spada do 3,35 mld a wzrost do 29% (ta liczbę PGE podaje w swoimkomunikacie). To są wyniki wstępne, pełny raport w 23.05.2023. Na samej sprzedaży energii odbiorcom końcowym PGE stracił 340 mln wobec 500 mln zysku rok wcześniej (czyli zakontraktował się drożej niż sprzedaje). W efekcie EBITDA powtarzalna segmentu Obrót wyniosła -0,34 mld złotych (strata), w porównaniu do 0,50 mld złotych w analogicznym okresie roku poprzedniego. Edytowane 14 Maja 2023 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2023 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Zobacz na daty nie kłamałem. Nie chodziło o kłamanie, tylko jak różnią się wskazania licznika (wprowadzone do sieci i pobrane z sieci) od sumy sald dodatnich i ujemnych. Wychodzi na to, że bilansowanie godzinowe w Twoim przypadku w tym okresie zmniejszyło ilość kWh przepuszczanych przez magazyn o ponad 7% względem poprzedniego sposobu bilansowania. Tylko masz jakieś nietypowe zużycie, że większość produkcji w pierwszych czterech miesiącach roku przepuszczasz przez magazyn więc nie wiem, czy na tej podstawie można wyciągać wnioski dla bardziej typowej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.05.2023 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Tylko masz jakieś nietypowe zużycie, że większość produkcji w pierwszych czterech miesiącach roku przepuszczasz przez magazyn więc nie wiem, czy na tej podstawie można wyciągać wnioski dla bardziej typowej instalacji. To przez koparki, od zeszłego roku nie mogłem odbudować zużycia, dopiero 1 maja tego roku FV dogoniła zużycie. A to, że nie przysyłali rachunku wcześniej było mi na rękę. Edytowane 17 Maja 2023 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 27.05.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) A na zachodzie prawie codziennie ceny ujemne... Edytowane 27 Maja 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 27.05.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 A na zachodzie nie ma czasem dlugiego zielono-swiatkowego weekendu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 27.05.2023 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Ma to tyle wspólnego z tematem jak cena benzyny w PL i USA? Dzisiejsze godzinowe ceny w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 28.05.2023 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 To co dziś na zachodzie, jutro u nas. Nie uciekniemy od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 28.05.2023 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2023 Chciałbym. Jednak uważam, że trzeba patrzeć realnie a nie uprawiać demagogię i przedstawiać najbardziej niekorzystne okoliczności. Z biegiem czasu ta nadmiarowa energia znajdzie odbiorców, a system stanie się bardziej elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts