Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Naprawdę z 5 kWp można uzyskać dziennie 40 kWh? U nas, w Polsce?

Nie zaglądasz na PV monitor, że pytasz?

attachment.php?attachmentid=465689

A magazyn ma zaspokoić zapotrzebowanie.. no właśnie. Może nocne? Podyskutować można, czy/ile warto dopłacić, żeby starczyło jeszcze na kolejną noc po pochmurnym dniu. I tak można dyskusję ciągnąć o kolejne pochmurne dni.

Tylko czy ma sens magazynowanie na noc, gdy prąd tani?

A może tylko trzymać cały czas aku naładowane w 80 czy 90% jako UPS?

A może trzymać wolne miejsce w aku, żeby je ładować gdy napięcie w sieci wzrasta, żeby uniknąć wyłączenia falownika?

Jak będzie rozliczanie godzinowe, to może magazynować jak najwięcej z dziennej produkcji i oddawać do sieci po południu, gdy skup drogi?

Zależy od celu, strategii i aktualnej sytuacji "napięciowej", cenowej i prawnej.

Nie ma sensu dobieranie do wielkości produkcji, bo ta latem w typowym domu jest wielokrotnie większa w skali tygodnia czy miesiąca niż zużycie.

NajlepsikWhzKWp.jpg

Edytowane przez Kaizen

Bierzesz pod uwagę zupełnie inne wytyczne niż ja. Ja planuję energię sprzedawać, a nie konsumować. Już kilka razy pisałem, że zwiększanie autokonsumpcji czy zaniedbanie oszczędzania to patologia, którą promują obecne systemy prosumenckie. Jak obecnie zużywam np 6kWh dziennie, a PV produkuje (no właśnie, ile?) ileś tam energii z mojego dachu, to przecież nie będę zwiększał zużycia. Właściwie nikt nie dobiera magazynu do zużycia, bo to zużycie się magicznie powiększa. To droga błędna.

Jeśli to prawda że nikt nie dobiera magazynu do zużycia, to teraz się nie dziwię dlaczego ci inwestorzy nie są z tych magazynów zadowoleni.

Ile będzie produkowało Twoje PV dowiesz się jak zainstalujesz.

Wiele czynników ma na to wpływ.

Jeśli chcesz tylko sprzedawać swoją produkcję, to magazyn powinien być przynajmniej równy maksymalnej produkcji dziennej. Rozumiem że nie chcesz jej sprzedawać kiedy jest najtańsza, czyli w słoneczne południe.

Taki magazyn będzie kosztował tak z 3-4 razy więcej niż taki jak opisałem wcześniej.

Przez większą część roku nie będzie w pełni naładowany a w zimie prawie wcale.

Edytowane przez stos

A magazyn ma zaspokoić zapotrzebowanie.. no właśnie. Może nocne? Podyskutować można, czy/ile warto dopłacić, żeby starczyło jeszcze na kolejną noc po pochmurnym dniu. I tak można dyskusję ciągnąć o kolejne pochmurne dni.

Tylko czy ma sens magazynowanie na noc, gdy prąd tani?

A może tylko trzymać cały czas aku naładowane w 80 czy 90% jako UPS?

A może trzymać wolne miejsce w aku, żeby je ładować gdy napięcie w sieci wzrasta, żeby uniknąć wyłączenia falownika?

Jak będzie rozliczanie godzinowe, to może magazynować jak najwięcej z dziennej produkcji i oddawać do sieci po południu, gdy skup drogi?

Zależy od celu, strategii i aktualnej sytuacji "napięciowej", cenowej i prawnej.

Nie ma sensu dobieranie do wielkości produkcji, bo ta latem w typowym domu jest wielokrotnie większa w skali tygodnia czy miesiąca niż zużycie.

Weryfikujesz to co publikujesz?

Autor: szafa87

Opis

Typ urządzenia: Power-One Aurora PVI-2000

10 modułów x 250Wp podłączonych do inwertera Power-One, całość zamontowana na dachu o nachyleniu ok. 10 stopni skierowanych na południe.

Maksymalna moc chwilowa osiągnięta dzisiaj to 3,66 kW przez 10 modułów 250 W.... czyli w taki upalny dzień, o 13:07 moduł 250 W produkował 366 W.

Rewelacja na światową skalę 146,4% !!

W taki upał... jak się do tego ma teoria o olbrzymim spadku sprawności z powodu wysokiej temperatury ??

Sprawdź też następnych rekordzistów i podaj dlaczego mają takie wyniki.

Zrobiłeś CTRL+C i CTRL+V zamiast włączyć MYŚLENIE !!

A w jaki sposób gdy dzień krótszy i słoneczko niżej nad horyzontem wyprodukowały więcej kWh i miały większą moc maksymalną?

Co chcesz udowodnić? Pokaż dowody, a nie negujesz to, co widzisz?

.

Jakby ludziom chciało się aktualizować zmiany we własnych instalacjach, to PV Monitor mógłby być wiarygodnym narzędziem/

Zastanów się, czy falownik Aurora PVI-2000 może mieć 3600W na wyjściu...

Edytowane przez fotohobby

A w jaki sposób gdy dzień krótszy i słoneczko niżej nad horyzontem wyprodukowały więcej kWh i miały większą moc maksymalną?

Co chcesz udowodnić? Pokaż dowody, a nie negujesz to, co widzisz?

Odpowiedz na proste pytania...

Powtórzyć bo nie potrafisz odczytać?

Moduł 250 W osiąga w upalny dzień moc chwilową 366 W

a falownik o max. input power 2200 W i max.output power 2000 W nagle osiąga 3660 W.

Pelikanisz ;)

Śmieszy jesteś ze swoimi teorią :)

Jak byś nie chwytał to przypomnę, że podałeś przykłady maksymalnej produkcji z 1 kWp ...

Pamiętasz czy wypierasz to ze swojego umysłu ?

Poczytaj też jakie instalacje PV mają następni na podium :)

Twoja wiedza na temat PV jest bardzo pobieżna.

Edytowane przez d7d
literówka

Śmieszy jesteś ze swoimi teorią :)

Masz schozofrenię? Przecież podałem dowody popierające Twoją teorię którą zakwestionował Ratpaw:

Dla instalacji PV o mocy 5 kWp maksymalna dzienna produkcja to może być np. 40 kWh.

Chcesz teraz sam sobie udowadniać, że się myliłeś? W walce z walką o walkę gubisz się.

Czy może nazywasz teorią to?

Wracaj do ignorowanych. Szkoda czasu.

Edytowane przez Kaizen

Czyli co, pojemność magazynu to dzienna maksymalna produkcja z PV x3? Tak można liczyć?

W dzien masz większe zużycie niż w nocy. Wg. mnie minimalna pojemność magazynu do z 10kWh....dla większosci powinna styknąć. Od końca produkcji do początku produkcji.

Export będzie występować - to wartość dodana. Tym się nie przejmuj. Przecież nie wyłapiesz całego i zawsze. Sam widzisz, że magazyn był by wtedy ogromny.

Mój ma 10kWh ale netto. Brutto to 35% mniej. Poniżej tej granicy akumulator się nie rozładowuje ze względów trwałościowych dla niego. Oraz, buffor na wypadek braku prądu rano. Aby była energia w nim i mógł symulować napięcie w sieci i falownik ONgrid wstał bez problemu.

Domek 85m2 i w pół miesiąca letniego zużywasz 424kWh...

To ma być wyjątek od jakiej reguły? Bo ogólnych wniosków z tak egzotycznego zużycia wyciągać się nie da.

no cóż... nigdzie nikomu nie mówiłem, że moje zużycie jest typowe. :)

CWU generuje duże obciążenie.

tu zdjecie z roku:

Screenshot_20230716_073746_Loxone.jpg

Masz schozofrenię? Przecież podałem dowody popierające Twoją teorię którą zakwestionował Ratpaw:

Chcesz teraz sam sobie udowadniać, że się myliłeś? W walce z walką o walkę gubisz się.

Czy może nazywasz teorią to?

Wracaj do ignorowanych. Szkoda czasu.

40kWh z 5 kWp to 8kWh z kWp

A ty podałeś jakieś kosmiczne wyniki, sugerujące, że można uzyskać ponad 12 kWh z kWp

A jak ci się wytknie błąd, to urażona duma nie pozwala powiedzieć, "sorry nie sprawdziłem tego dobrze", tylko wrzucasz do ignorowanch.

Cudne :)

U mnie na dzień dzisiejszy dobowy rekord to 7,76 kWh/kWp.

Od maja 2021 nie pobity.

Dla instalacji z ogólnie dostępnych paneli bez obrotnicy osiągi podane przez @Kaizen to fikcja.

Nie wiem jak z trackerem.

Edit.

Jednak pobity - w maju 2022 7,85 kWh/kWp/d. Parabola w południe obcięta przez 2,5 godziny.

Edytowane przez niedowiarek

CWU generuje duże obciążenie.

100l/d CWU to raptem 166kWh/mies. Jak latem zużywasz ponad 800kWh/mies to rocznie już z tego wychodziłoby 9600kWh/r (bez CO a jeszcze trzeba uwzględnić, że latem krócej działa oświetlenie a i w domu zazwyczaj mniej czasu spędzasz korzystając z różnych urządzeń elektrycznych).

W dzien masz większe zużycie niż w nocy. Wg. mnie minimalna pojemność magazynu do z 10kWh....dla większosci powinna styknąć. Od końca produkcji do początku produkcji.

Export będzie występować - to wartość dodana. Tym się nie przejmuj. Przecież nie wyłapiesz całego i zawsze. Sam widzisz, że magazyn był by wtedy ogromny.

Mój ma 10kWh ale netto. Brutto to 35% mniej. Poniżej tej granicy akumulator się nie rozładowuje ze względów trwałościowych dla niego. Oraz, buffor na wypadek braku prądu rano. Aby była energia w nim i mógł symulować napięcie w sieci i falownik ONgrid wstał bez problemu.

Chodzi mi TYLKO o teoretyczną maksymalną produkcję z idealnie wystawionej na Płd instalacja, np 10 kWp. Czy to będzie np 50 kWh? Jest ot możliwe?

U mnie na dzień dzisiejszy dobowy rekord to 7,76 kWh/kWp.

Od maja 2021 nie pobity.

Dla instalacji z ogólnie dostępnych paneli bez obrotnicy osiągi podane przez @Kaizen to fikcja.

Nie wiem jak z trackerem.

Dzięki, dokładnie o to mi chodziło!

Instalator powiedział mi, że panele spokojnie mogą wyprodukować 5 razy więcej energii niż jest ich moc (razy godzina). Ty piszesz, że jest to nawet 7,76, czyli przyjąłbym x8.

Jeśli to prawda że nikt nie dobiera magazynu do zużycia, to teraz się nie dziwię dlaczego ci inwestorzy nie są z tych magazynów zadowoleni.

Ile będzie produkowało Twoje PV dowiesz się jak zainstalujesz.

Wiele czynników ma na to wpływ.

Jeśli chcesz tylko sprzedawać swoją produkcję, to magazyn powinien być przynajmniej równy maksymalnej produkcji dziennej. Rozumiem że nie chcesz jej sprzedawać kiedy jest najtańsza, czyli w słoneczne południe.

Taki magazyn będzie kosztował tak z 3-4 razy więcej niż taki jak opisałem wcześniej.

Przez większą część roku nie będzie w pełni naładowany a w zimie prawie wcale.

A to już zależy. Dlaczego niby miałby być pusty zimą? Jak go naładuję, to będzie pełny i o to chodzi, żeby właśnie był, bo ma robić za UPS-a, czyli maksymalnie długo podtrzymywać w razie awarii sieci. A czy będzie ładowany z PV? Pewnie zakładasz, że PV ktoś dobierze do swojego zużycia, więc ta PV nie da rady naładować magazynu. A co, jeśli ktoś przewymiaruje dwukrotnie PV? A trzykrotnie?

Chodzi mi TYLKO o teoretyczną maksymalną produkcję z idealnie wystawionej na Płd instalacja, np 10 kWp. Czy to będzie np 50 kWh? Jest ot możliwe?

Moja idealnie nie jest. I tak. Zdecydowanie więcej. Mója nawieksza produkcja w tym roku to 70,1kWh

A nie mam idealnego położenia. I falownik 8,2. Wiec uciął co nie co.

Ty w Gdyni bedziesz mial lepiej. Na wykresie widac zakresy produkcji.