Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

W obecnej odslonie net billingu (w Tauronie) przy rocznym i polrocznym rozliczeniu, nie da sie zrezygnowac z prognoz. Ich minmalna wartosc to oplaty stale co 2msc.

To nie są prognozy tylko opłaty stałe zgodne z cennikiem uzależnione od ilości miesięcy. U mnie są 2 faktury półroczne i opłaty są z góry ustalone płatne po upływie konkretnego półrocza.

Prognoza to zaliczka w oparciu o średnie zużycie prądu , w rozliczeniach prosumenckich nie jest stosowana.

Niestety nie jestes na biezaco.

Wystawiaja z automatu prognozy ze zuzyciem w kWh.... i to oderwanym od jakiejkolwiek logiki. Sam musisz wnioskowac o pomniejszenie lub wyzerowanie zuzycia czyli do wystawienia tylko do wysokosci oplat stalych, jesli nie chcesz placic prognoz za zuzycie przy pv.

Nie da sie od jakiegos czasu (pewnie decyduje tajemniczy termin zostania Prosumentem) zrezygnowac z tych prognoz/zerowych prognoz zuzycia w Tauronie.

"Jak będą moje rozliczenia po przejściu na rozliczenie prosumenckie?Zwiń

Przy przejściu na rozliczenie prosumenckie ustalamy dla każdego prosumenta na taryfie Gx - 12 miesięczny cykl rozliczeniowy. Jest to korzystne rozwiązanie, ponieważ rachunki prognozowane nie są zależne od zużycia i produkcji energii w różnych porach w roku. Kiedy przejdziesz na rozliczenie prosumenckie prześlemy 5 blankietów prognoz do opłaty co dwa miesiące.

Termin kolejnego rozliczenia wyznaczamy za 11 miesięcy od daty Twojego przejścia na rozliczenie prosumenckie.

Przykład:

Przyłączenie mikroinstalacji nastąpiło w maju (przejście na rozliczenie prosumenckie) to termin rozliczenia przypada na ostatni dzień kwietnia następnego roku.

Po zakończeniu okresu rozliczeniowego przesyłamy fakturę, w której podsumowujemy rozliczenie z całego okresu. Na fakturze podajemy ilość pobranej i oddanej energii elektrycznej oraz nadwyżkę energii. W przypadku, gdy ilość energii pobranej pokryje w całości energię zużytą, do opłaty zawsze pozostają opłaty stałe wynikające z Taryfy Operatora Systemu Dystrybucyjnego.

"

https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomoc/strefa-prosumenta

Edytowane przez Maniek82r

Ostatnio widać że chyba w Tauronie niezły jest bałagan bo mam rozliczenie co miesiąc a tu od maja żadnej faktury - czat już w lipcu twierdził że są problemy ale faktura do końca mca będzie - jednak nadal nie ma ani za czerwiec ani za lipiec a tu już za chwilę za sierpień by musiała być . Jak to u was wygląda ?

Nie czytasz ze zrozumieniem.

Napisalem, se jest to rozwiazanie stosowane od niedawna. Z tego co mi sie udalo ustalic podczas walki z BOK Tauron w sprawie calkowitej rezygnacji z tych prognoz, stosowane jest dla NOWYCH PROSUMENTOW od kwietnia 2023. Czyli, Ci co podlaczyli sobie PV przed, nie maja prognoz.

Smiesza mnie takie teksty, Tauron nie jest na biezaco. Zatem chwala Bogu, ze uzytkownicy muratora sa na biezaco ;)

To napisz proszę co miałeś na myśli pisząc wcześniej że "niestety nie jesteś na bieżąco". A może to nie do mnie było?

Smiesza mnie takie teksty, Tauron nie jest na biezaco.

Skoro są na bieżąco, to dlaczego nie dostaję prognoz co dwa miesiące, mimo że od roku taki właśnie zapis widzę w Mój Tauron?

Edytowane przez pdothash

To bylo do kolegi gawel, moglem zacytowac jego wpis, ze prognoza "w rozliczeniach prosumenckich nie jest stosowana"

Prawdopodobnie dlatego, ze zalozyles pv przed kwietniem 23r. A system moj Tauron to nieustajaca beta bety, nieprzerwanie pokazuje herezje.

Ja np od maja nie moge pobrac faktur w pdf zarowno z moj tauron jak i ebok. Na wielu urzadzeniach ten sam problem - faktury sa, ale jakiej bym nie wybral do pobrania na dysk to sciaga sie na urzadzenie stara faktura sprzed kilku miesiecy. Od maja nie umieja tego naprawic.

Edytowane przez Maniek82r

+---------------------+---------+--------+
|                     | Pobrana | Oddana |
| ilość [kWh]         | 6572    | 1988   |
| wartość [zł]        | 5899,65 | 951,18 |
| średnia cena za kWh | 0,9     | 0,48   |

Produkcja całkowita (z falownika): 3665 kWh

Autokonsumpcja: 3665 - 1988 = 1677 kWh, czyli 46%.

Oszczędność płynąca z autokonsumpcji: 1677 x 0,9 = 1509 zł

Nie wiem, jakich manipulacji czy irracjonalnych decyzji tu dokonałeś, że wyszła taka cena kWh.

Ja, razem z opłatami stałymi, za 8604kWh zapłaciłem 6562,03zł brutto. Czyli zużyłem 31% więcej a zapłaciłem mniej.

Ale rozumiem, że trzeba sobie uzasadnić jakoś wydanie kilkudziesięciu tysięcy i że zwróci się bardzo szybko.

attachment.php?attachmentid=466142

Edyta. A będzie jeszcze obniżka tej ceny z powodu zwiększenia limitu z 2 do 3 MWh po niższej cenie.

Edytowane przez Kaizen

Nie wiem, jakich manipulacji czy irracjonalnych decyzji tu dokonałeś, że wyszła taka cena kWh.

Ja, razem z opłatami stałymi, za 8604kWh zapłaciłem 6562,03zł brutto. Czyli zużyłem 31% więcej a zapłaciłem mniej.

Ale rozumiem, że trzeba sobie uzasadnić jakoś wydanie kilkudziesięciu tysięcy i że zwróci się bardzo szybko.

attachment.php?attachmentid=466142

Edyta. A będzie jeszcze obniżka tej ceny z powodu zwiększenia limitu z 2 do 3 MWh po niższej cenie.

Mały i energooszczędny domek, WM i kominek Jotul i

8604 kWh i 6562 zł brutto za prąd zużyty przez 12 miesięcy ?

Masakra.

Średnio 0,76 PLN/kWh.

PS Ile kWh z tych 8604 kWh jest w "taniej" taryfie ?

To bylo do kolegi gawel, moglem zacytowac jego wpis, ze prognoza "w rozliczeniach prosumenckich nie jest stosowana"

Prawdopodobnie dlatego, ze zalozyles pv przed kwietniem 23r. A system moj Tauron to nieustajaca beta bety, nieprzerwanie pokazuje herezje.

Ja np od maja nie moge pobrac faktur w pdf zarowno z moj tauron jak i ebok. Na wielu urzadzeniach ten sam problem - faktury sa, ale jakiej bym nie wybral do pobrania na dysk to sciaga sie na urzadzenie stara faktura sprzed kilku miesiecy. Od maja nie umieja tego naprawic.

owszem mam prosumenta 2019

Jakich manipulacji? Masz wycinek faktury, sam sobie policz jaka wychodzi cena za 1 kWh i daj znać czy otrzymałeś inny wynik.

Gratuluję, ale nie wiem co z tego wynika dla mnie.

Ponownie alternatywna rzeczywistość.

Nie wydałem kilkudziesięciu tysięcy, na mojej fakturze za instalację jest kwota 24000 zł.

Z tytułu dofinansowania w ramach MP4 na moje konto wpłynęło 12000 zł, z czego 7000 to dofinansowanie instalacji FW a 5000 to dofinansowanie magazynu ciepła.

Koszt instalacji zmalał zatem do 17000 zł.

Po rozliczeniu ulgi termomodernizacyjnej na moje konto wpłynęło 17000 zł x 0,32 = 5440 zł, zatem koszt instalacji zmalał do 11560 zł.

I gdzie ja pisałem że zwróci się "bardzo szybko"? Napisałem, że zwróci się za kolejne 5,65 roku, to ty sobie dopowiedziałeś, że ja uważam że to szybko.

W ani jednym moim poście nie pisałem, że montaż fotowoltaiki w net-billingu to jest dobry pomysł, napisałem wprost w poście nr 817 że to jest loteria, w którą ja również zagrałem.

Jakich manipulacji? Masz wycinek faktury, sam sobie policz jaka wychodzi cena za 1 kWh i daj znać czy otrzymałeś inny wynik.

Nie mogę, bo wycinek nie podaje ilości kWh a tylko wartość.

Gratuluję, ale nie wiem co z tego wynika dla mnie.

To nie jest wątek "pochwalcie się".

To wątek o opłacalności net-billingu. Żeby ocenić opłacalność trzeba z czymś porównać. Liczenie po cenach, których nikt rozsądny by nie zapłacił, żeby poprawić opłacalność, wprowadza czytających w błąd. Dlatego podałem przykład swoich cen - przy czym, jak podkreślałem, to jeszcze cena zawyżona, bo będzie zmiana ilości kWh po niższej cenie.

BTW. Jeżeli masz G11 przy net-billingu (ale i wtedy nie ma szans, żeby przy większości kWh kupionych po cenach zeszłorocznych wyszło średnio 90gr/kWh) to świadczy o rozrzutności (o czym, w tym wątku, wielokrotnie pisałem).

Edytowane przez Kaizen

Jak nie, ostatnia kolumna po prawej w pierwszej tabeli to zużycie w kWh:

[ATTACH=CONFIG]466144[/ATTACH]

No rzeczywiście, mój błąd. Czyli irracjonalny wybór taryfy. Ale też cena jeszcze zostanie obniżona przez zmianę limitu co jeszcze wydłuży czas zwrotu.

No rzeczywiście, mój błąd. Czyli irracjonalny wybór taryfy. Ale też cena jeszcze zostanie obniżona przez zmianę limitu co jeszcze wydłuży czas zwrotu.

Policzmy zatem jak by to wyglądało, gdybym miał twoją cenę za kWh, czyli 0,7627.

|                     | Pobrana | Oddana |
| ilość [kWh]         | 6572    | 1988   |
| wartość [zł]        | 5012,46 | 951,18 |
| średnia cena za kWh | 0,7627  | 0,48   |

Oszczędność płynąca z autokonsumpcji: 1677 x 0,7627 = 1279 zł

Oszczędność w sumie (sprzedaż + autokonsumpcja): 951 + 1509 = 2230 zł

Koszt instalacji po odliczeniu ulgi termomodernizacyjnej oraz dopłat z MP4: 11500 zł

instalacja zwróci się za kolejne 7,24 roku (przy założeniu zerowych zysków ze sprzedaży energii).