Patatay 13.09.2023 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Mam na myśi autokonsumpcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.09.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Mam na myśi autokonsumpcję? Sens tych 120% jest taki, że nie ważne ile wyprodukujesz, ważne za co Ci ew. zapłacą. A to stoi pod znakiem zapytania. Po prostu ustawodawca wraz z lobbystami dużych ZE postarał się, aby prosument był w rzeczywistości konsumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.09.2023 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 (edytowane) Tak by się mogło wydawać ale tak jak napisałem jest przecież autokonsumpcja. Przy moim nowym zużyciu z rachunku wychodzi, że powinienem mieć instalację max 2,64kW ale realnie zużywam 3,8-4,4MWh czyli nie byłbym w stanie pokryć zapotrzebowania. W tym roku mam wyprodukowane 5MWh i dalej płacą na wirtualny rachunek i pokrywają sprzedaż energii. Nie ma tam nic takiego, że przekroczyłem 120% i ta nadwyżka znika. Okres rozliczeniowy w Enerdze jest 1 miesiąc więc czytając ten zapis i idąc twoim tokiem rozumowania to powinni ucinać każdego miesiąca nadwyżkę od 120%.Ten zapis jest w sprzeczności z zapisem o zwrocie 20% nadwyżki po jednym roku bo to się samo wyklucza. Dla mnie idea tego zapisu powinna być taka, że ZE nie pozwoli na podłączenie PV o mocy przekraczającej 120% zużycia energii z poprzednich lat o ile ma takie dane. Edytowane 13 Września 2023 przez Patatay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.09.2023 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Autokonsumpcja wielkie słowo w zasadzie słowo klucz tylko tak na zdrowy ŁEB kiedy ma być ta sławetna autokonsumpcja ? latem jak nikogo cały dzień nie ma ? w dodatku energi latem w zasadzie nie potrzeba poza bzdetami które zawsze używaliśmy i pewnie używać będziemy no to kiedy ona ma być o wiem zimą no właśnie i tu zong bo gówno mamy z tych paneli , jednym słowem wydymali nas bez mydła tak to trzeba nazywać , teraz na co będą nas naciągać na magazyny po 1 trylion bilionów ? dom wariatów myślmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.09.2023 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 Autokonsumpcja wielkie słowo w zasadzie słowo klucz tylko tak na zdrowy ŁEB kiedy ma być ta sławetna autokonsumpcja ? latem jak nikogo cały dzień nie ma ? w dodatku energi latem w zasadzie nie potrzeba poza bzdetami które zawsze używaliśmy i pewnie używać będziemy no to kiedy ona ma być o wiem zimą no właśnie i tu zong bo gówno mamy z tych paneli , jednym słowem wydymali nas bez mydła tak to trzeba nazywać , teraz na co będą nas naciągać na magazyny po 1 trylion bilionów ? dom wariatów myślmy. Teraz tylko patrzeć momentu, gdy pieniądze z wirtualnego depozytu nie będą uszczuplane na bieżąco, wraz z roznącą konsumpcją, a jedynie ZE wypłaci po roku te 20% za skupioną energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 14.09.2023 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 U mnie pobieraja jeszcze z kwietniowego depozytu. Mam zapas na zime ale to sie moze zmienic jak beda inaczej intepretowac niektore zapisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 14.09.2023 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Ten zapis mial na celu ograniczanie przewymiarowania instalacji.Poza tym byl juz w edycji MP4. Osobna kwestia jest to, co ma regulamin dotacji z MP do tego, jak ZE rozlicza/nie rozlicza depozytu? Kolejna sprawa, zakladajac, ze w dniu montazu PV Kowalski ma auto elektryczne, albo ogrzewanie na prad, wiec zaklada sobie instalacje 15kw.Po jakims czasie stwierdza, ze elektryki sa do zupy, wiec go sprzedaje albo/i robi remont/wymiane zrodla ogrzewania i juz zapotrzebowanie na ee spada mu o 80% wzgledem czasow z montazu i doboru mocy PV. Albo odwrotna sytuacja: Kowalski ma plan zakupu auta elektrycznego (bo w koncu kiedys kazdy bedzie musial wg UE), wiec mimo obecnego zuzycia ee np 3MWh rocznie zaklada sobie PV o mocy 10kW, zeby moc sobie po zakupie ladowac auto z gniazdka... Jak dla mnie zapis widmo. Edytowane 14 Września 2023 przez Maniek82r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 14.09.2023 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2023 No tak, to jest zapis w regulaminie dotacji i ma sie nijak z umowa z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik33 22.09.2023 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Witam,jestem zainteresowany fotowoltaiką w swoim domu.Roczne zapotrzebowanie mam na poziomie 4100 kwh.Różne firmy do mnie przychodzą i proponują różne oferty.Mówią żeby nie przemiarowywać instalacji i zrobić max 6000kwh.Wielu oferuje umowy na 48 miesięcy z ich magazynem energii i rachunki będę płacić w okolicy 40 zł/miesięcznie. Nie wiem już co robić. Może coś doradzicie co zrobić obecnie, bo jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 22.09.2023 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 A czego oczekujesz od instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 22.09.2023 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Wielu oferuje umowy na 48 miesięcy z ich magazynem energii i rachunki będę płacić w okolicy 40 zł/miesięcznie. To jest fizycznie niemożliwe, chyba że będziesz miał magazyn 1000kWh lub coś w ten deseń. Ktokolwiek mówi, że na net-billingu będziesz płacił miesięczne rachunki za prąd w wysokości 40 zł kłamie lub nie ma pojęcia o czym mówi. Chyba że nie masz ogrzewania na prąd, wtedy sytuacja jest inna, tylko po co w takich okolicznościach fotowoltaika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.09.2023 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Witam, jestem zainteresowany fotowoltaiką w swoim domu. Roczne zapotrzebowanie mam na poziomie 4100 kwh. Różne firmy do mnie przychodzą i proponują różne oferty. Mówią żeby nie przemiarowywać instalacji i zrobić max 6000kwh. Wielu oferuje umowy na 48 miesięcy z ich magazynem energii i rachunki będę płacić w okolicy 40 zł/miesięcznie. Nie wiem już co robić. Może coś doradzicie co zrobić obecnie, bo jestem w kropce. Za zaruchunki może i 40 zł ale raty za montać po kilka tysięcy przez ileś lat , bez sensu totalnie.lepiej za tą kasę kupić opału jakiegoś na 20 lat do przodu i lepiej na tym wyjdziesz zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik33 22.09.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Oczekuje od instalacji oszczędności.Dostaje miesięcznie za prąd 600 zł i jest to dla mnie dużo. Umowa jest tak skonstruowana że kupują odemnie prąd (dana firma- największa w Polsce zajmująca się fotowoltaiką) i ja odkupuję od nich po tej samej cenie co sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 22.09.2023 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Piszesz, że masz zapotrzebowanie na 4100kWh, a płacisz 7200pln. Wychodzi po 1,75 zł na kWh wliczając wszystkie koszty z faktury. nie ma takich cen, a jest przecież jeszcze limit 3 tys kWh w cenach gwarantowanych z ub roku... Coś nie halo w twoich danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2023 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Roczne zapotrzebowanie mam na poziomie 4100 kwh. Dostaje miesięcznie za prąd 600 zł i jest to dla mnie dużo. To się nie dodaje. 4100 zł nawet licząc całość po 1,32zł/kWh i 25zł/mies opłat stałych daje 480zł/mies. A przecież z tych 4100kWh masz 3000kWh po cenach z zeszłego roku Zużywając te 4100kWh to limit Ci się dopiero kończyć więc dotąd powinieneś płacić jakieś 250zł/mies I to licząc po najmniej opłacalnej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik33 22.09.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Ogólnie źle to przedstawiłem. Miałem roczny wykaz na poziomie 4100kwh, jednak obecnie zużywam miesięcznie 420-430kwh. skończył mi się limit 2000 kwh w maju. obecnie mam 600 zł za miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 22.09.2023 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Oczekuje od instalacji oszczędności. Dostaje miesięcznie za prąd 600 zł i jest to dla mnie dużo. Umowa jest tak skonstruowana że kupują odemnie prąd (dana firma- największa w Polsce zajmująca się fotowoltaiką) i ja odkupuję od nich po tej samej cenie co sprzedaje. Tak jak wspomniano wyzej cos nie zabardzo pasuja twoje miesieczne rachunki z rocznym zapotrzebowaniem. Realnie ok. 250zl miesiecznie powinienes placic teraz. Jak zalozysz PV to rachunki moga spasc do 50-100zl w zaleznosci od miesiaca i jeszcze wielu innych czynnikow. U mnie przy takim zapotrzebowaniu wyliczylem zwrot instalacj za 7 lat. Jednak to zalezy od tego ile zaplacisz za instalacje. Co do najwiekszej firmy i miesiecznych rachunkach 40zl to jest to realne tyle ze ta instalacja bedzie kosztowac ze dwa razy wiecej niz powinna. Po prostu bedziesz miec promocje za ktora zaplacisz w kosztach instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 22.09.2023 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Masz pompe ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tofik33 22.09.2023 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 (edytowane) Nie mam pompy.Wyliczyłem że za następujące miesiące zapłaciłem:228,40 zł - STYCZEŃ - 242kWh200,31 zł - LUTY- 208 kWh261,44 zł - MARZEC- 282kWh239,95 zł - KWIECIEŃ- 256 kWh338,25 - MAJ- 375 kWh362,21- CZERWIEC- 404 kWh489,18 - LIPIEC- 410 kWh601,14 - SIERPIEŃ- 427kWh przewiduje że rachunki w wrzesień, październik, listopad, grudzień bedą na poziomie 600 zł. Razem przewiduje że za bieżacy rok zapłacę: 5200 zł brutto. Zużycie kWh około 4200. Edytowane 22 Września 2023 przez Tofik33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 22.09.2023 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 W cieplych miesiacach masz duze zuzycie a to dla PV dobra wiadomosc. Czy wiesz czemu tak skoczylo ci zuzycie? Zanim zaczniesz rozwazac PV sprawdz napiecie gdy fotowoltaika nie dziala np. w nocy a potem w poludnie gdy slonce swieci najmocniej.Jak zdecydujesz sie na zakladanie to unikaj duzych firm z szemranymi propozycjami za 40zl miesiecznie. Instalacja dla ciebie to koszt rzedu 20-30tys dla ok 5-6kW PV.. Jak chcesz wziac kredyt to zysk zaden. Jak masz wolne srodki tolepiej zainwestowac w PV niz trzymac w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts