Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można przygnieść wełnę z 15 na 10 ??

KUBEK1978

Recommended Posts

Właściwości paroprzepuszczalne są tu mało ważne ponieważ wełna na skosach tak czy inaczej będzie odizolowana za pomocą folii paroszczelnej. Po drugie to przygniatając ją spowoduje zmniejszenie jej grubości co pomimo wzrostu gęstości odbije się na izolacji cieplnej.

Po trzecie to przygniatając ją doprowadzi do zetknięcia wełny z deskowaniem bądź z membraną co spowoduje brak wentylacji tej części oraz możliwość gromadzenia wilgoci

No właśnie, tłumacze gościowi ale on swoje, że tak robił i nie przejmuje się, że dogniata wełne do membrany, twierdzi że to nie ma znaczenia. W zasadzie to tylko kilka arkuszy ma ułożonych poprawnie czyli widać dylatacje i całościowo styka się krokwiami po bokach.On twierdzi że wełna się rozpręży i ułoży. Postraszyłem KB i dalej nic ,gość zlewa i pewny siebie jest. W piątek przychodzi KB osobiście. Chciałem mieć ocieplone poddasze już przed zimą bo grzeje już ,a inni nie wiadomo jakie terminy.

No właśnie, tłumacze gościowi ale on swoje, że tak robił i nie przejmuje się, że dogniata wełne do membrany, twierdzi że to nie ma znaczenia. W zasadzie to tylko kilka arkuszy ma ułożonych poprawnie czyli widać dylatacje i całościowo styka się krokwiami po bokach.On twierdzi że wełna się rozpręży i ułoży. Postraszyłem KB i dalej nic ,gość zlewa i pewny siebie jest. W piątek przychodzi KB osobiście. Chciałem mieć ocieplone poddasze już przed zimą bo grzeje już ,a inni nie wiadomo jakie terminy.

A to nie jest tak, że zgniatając wełnę jeszcze pogarszasz jej właściwości? Zweryfikuj to sobie ale kiedyś czytałem, żeby nie ugniatać i upychać wełny.

To może niech zgniecie na 1 cm, da się! Ciekawe skąd ci ludzie biorą swoje pomysły :rolleyes:

Jak w temacie... wykonawca chce mi drugą warstwę wełny na skosach, przygnieść na 10 cm bo mówi, że szkoda miejsca i że tak można. Czy nie straci wełna właściwości paroprzepuszczalnych ???

NIE WOLNO ZGNIATAĆ bo izolatorem w wełnie nie są włókna tylko powietrze pomiędzy nimi.

Nie jest też prawdą że zgnieciona 15-tka do 10 cm będzie działać jak 10-tka. Będzie gorzej niż 10-tka bo stosunek objętości włókien do objętości powietrza będzie gorszy po zgnieceniu.

• Like 1

Jest to wełna rozprężna, też leżała 1,5 roku w garażu zanim ją zamontowałem i bałem się, że straci swoją sprężystość bo przecież jest zgnieciona w rulony ale tutaj ładnie się układa i rozpręża . Miałem wcześniej najtańszą wełnę jaka jest (brązowa) do tymczasowego zakrycia otworów przy murłacie i też ją ugniatałem, raczej nic się jej nie stało po 1,5 roku, a była wilgoć jeszcze z tynków i wylewek. Nie skurczyła się ani nic.

Czyli tyle opinii co ludzi, to samo ze szczeliną dylatacyjna przy membranie (bez deskowania) majster mówi, że nie trzeba i że nawet szkoda że nie wziąłem grubszej wełny jak krokwia 18.

KB mówi że powinna być dla świętego spokoju nawej jak mam membrane wysoko-paroprzepuszczalną. I bądź tu mądry ...

Edytowane przez KUBEK1978

To dlaczego paczki wełny fabrycznie zapakowane są tak mocno skompresowane skoro zgniatanie niszczy strukturę wełny?

Nie wiem o jakich paczkach mówisz, ale poziom kompresji paczki dopasowany jest w taki sposób żeby nie uszkodzić struktury materiału. Natomiast jeżeli chcesz scisnąc węłnę z 15cm do 10cm to oczywiscie możesz ale nie oczekuj że materiał będzie dawał parametry wełny 15sto centymetrowej. Po prostu zgodnie z fizyką się nie da . Wzoru na opór cieplny nie oszukasz

Nie wiem o jakich paczkach mówisz, ale poziom kompresji paczki dopasowany jest w taki sposób żeby nie uszkodzić struktury materiału. Natomiast jeżeli chcesz scisnąc węłnę z 15cm do 10cm to oczywiscie możesz ale nie oczekuj że materiał będzie dawał parametry wełny 15sto centymetrowej. Po prostu zgodnie z fizyką się nie da . Wzoru na opór cieplny nie oszukasz

Nie pisałem nic o oporze cieplnym bo to nie podlega dyskusji, jeżeli zgniecie się 15 to 10 to opór nie będzie nadal jakby to była wełna 15. Ciekawe jaki by był opór? Ciekawscy mogli by zrobić jakieś badanie.

Piszę o np takich paczkach https://zapodaj.net/a24066f38adfb.png.html

Nie powinno się zgniatać wełny ! po pierwsze ingerujemy w strukturę matriału niszcząc w ten sposób włókna . o drugie wzór na opór cieplny mówi jasno R=d/lambda . Jak zgnieciesz wełnę 15cm do 10cm to zgodnie z powyższym wzorem będzie izolowac jak 10tka

Piszesz, że nie powinno się zgniatać wełny bo niszczą się jej włókna to pytam dlaczego w takim razie wełna od producenta w opakowaniach jest zgnieciona? Kupowałem różne grubości wełny jak ocieplałem poddasze i np pierwsza i ostatnia płyta krawędzie miała sprasowane z 15 do zaledwie kilku centymetrów.... Wiadomo jak się zastretchuje miękki klocek to na krawędziach jest najbardziej ściskany przez folię.

Czyli producent może ściskać jak chce ale użytkownik już nie bo poniszczy?