Jancia 16.06.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 9,9kWp na dachu przy falowniku 8.2kW. Dobrze te liczniki wskazują? 919 w czerwcu to 93kWh z 1, południe Polski to 70, pozazdrościć tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 16.06.2023 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Dobrze te liczniki wskazują? 919 w czerwcu to 93kWh z 1, południe Polski to 70, pozazdrościć tylko tak, pokazują dobrze. Export i import energii też się zgadza z tym,co odbiera energetyka. Niestety... w moim przypadku i tak zbyt mało energii. Na auto nie wystarczy. Muszę dołożyć paneli. Wciąż zastanawiam się czy sam off-grid i w tyłki mieć dodatkową energię za ZE... chociaż w tym wypadku aktualna instalacja będzie praktycznie zawsze eksportować 100% produkcji a off-grid zaspokoi zuzycie bieżące. nadwyzki zwyczajnie idą w magazyn a po zapełnieniu bedą przepadać. A to chyba i tak nie jest takie straszne. Czy zmienić rozliczenie na 70% i rozbudować w on-grid. Uważam, że chyba off-grid będzie lepszy... zwłaszcza na wschód-zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.06.2023 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Falownik masz mały na rozbudowę. Musiałbyś go wymienić.Jeśli chodzi o off grid, to samochód nie stoi cały dzień pod domem i się nie ładuje. Więc jakiś dodatkowy magazyn by się pewnie przydał.Wiadomo, że tego nie potrzeba aż tak dużo.To już sobie sam musisz odpowiedzieć.Może rozważ dodatkowe moduły wschód/zachód jako traker w jednej osi?Falownik i tak musisz kupić lub wymienić obecny. Zrób kalkulację kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 17.06.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Falownik masz mały na rozbudowę. Musiałbyś go wymienić. Jeśli chodzi o off grid, to samochód nie stoi cały dzień pod domem i się nie ładuje. Więc jakiś dodatkowy magazyn by się pewnie przydał. Wiadomo, że tego nie potrzeba aż tak dużo. To już sobie sam musisz odpowiedzieć. Może rozważ dodatkowe moduły wschód/zachód jako traker w jednej osi? Falownik i tak musisz kupić lub wymienić obecny. Zrób kalkulację kosztów. falownik zostaje ten co jest... to już dobrze działający system. On-Grid.... . Na tą chwilę muszę kupić tylko ładowarkę mppt. Nie muszę ponosić kosztów inwertera. ZE nic o ładowarkach wiedzieć nie musi... Tak więc rozbudowa o off grid to są mniejsze koszty niż dodatkowego on-grid... straty 10% opustu. Przy moim założeniu znaczna większość z ongrid pójdzie na export, autokonsumpcja będzie z niego tylko w ostateczności. off-grid ma priorytet na - magazyn a potem autokonsumpcja a jak wszystkie potrzeby zaspokojone - stoi i robi nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 18.06.2023 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Wiem jedno że energetyka zawodowa ma nam zapewnić prąd i to w miarę tanio jeśli tego nie robi za co im płacimy to wymieniamy rząd zarząd koniec kropka ,ale ani PO-PIS ani Lewica nam tego nie zapewni więc wybór jeden partia wolności gospodarczej a jaka to to chyba każdy wiedzieć powinien. Aha, partia wolności gospodarczej i monopol naturalny. Co może pójść nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.06.2023 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 falownik zostaje ten co jest... to już dobrze działający system. On-Grid.... . Na tą chwilę muszę kupić tylko ładowarkę mppt. Nie muszę ponosić kosztów inwertera. ZE nic o ładowarkach wiedzieć nie musi... Tak więc rozbudowa o off grid to są mniejsze koszty niż dodatkowego on-grid... straty 10% opustu. Przy moim założeniu znaczna większość z ongrid pójdzie na export, autokonsumpcja będzie z niego tylko w ostateczności. off-grid ma priorytet na - magazyn a potem autokonsumpcja a jak wszystkie potrzeby zaspokojone - stoi i robi nic. Jakbyś miał w stopce, co tam posiadasz, byłoby łatwiej nawiązywać do Twojej sprawy A tak, to można nie zapamiętać, lub pomylić z kimś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Wiem jedno że energetyka zawodowa ma nam zapewnić prąd i to w miarę tanio jeśli tego nie robi za co im płacimy to wymieniamy rząd zarząd koniec kropka ,ale ani PO-PIS ani Lewica nam tego nie zapewni więc wybór jeden partia wolności gospodarczej a jaka to to chyba każdy wiedzieć powinien. Czyli jak taki PGE Dystrybucja (jedyna firma która w mojej okolicy ma sieć energetyczną) sobie zażyczy 12zł/kWh opłat dystrybucyjnych to w imię wolności Twoja partia, gdyby rządziła, nic z tym nie zrobi? Jak ktoś zechce zbudować swoją sieć, ale Kargul powie "moja ziemia, zabraniam mi rozkopywać" to też jego prawo i ci, co mają działki za nim prądu, wody ani drogi nie dostaną? Czy jednak ograniczy wolność i sprzeniewierzy się hasłom wyborczym? Edytowane 18 Czerwca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 18.06.2023 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Aha, partia wolności gospodarczej i monopol naturalny. Co może pójść nie tak? Z takimi geniuszami w szeregach jak J.K.M. czy G.B. nie wspominając o geniuszu ekonomii J.M. i wszechpolskim K.B. ? Ludzie! To jest Forum Muratora! Skończcie z polityką bo dosyć jest jej wszędzie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.06.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 ... głęboko wierzącej we wszystkie teorie spiskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2023 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Na chwilę obecną czerwiec i maj autokonsumpcja wynosi ~37% , magazyn zwiększa ją o ~12%. Reszta to export. Ale brak jakiegokolwiek sterowania dla pralek, zmywarek. Zona odpala jak się jej chce. Czyli zwykle wieczorem. [ATTACH=CONFIG]465406[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465407[/ATTACH] Ciekawe informacje ! W okresie od 01.03.20203 do 16.06.2023 12:00 Na pierwszym zdjęciu Konsumpcja 459,1 kWh - to jest łączna konsumpcja? Produkcja PV 338,2 kWh (autokonsumpcja) Z magazynu 98,8 kWh - 22% Import z sieci 22 kWh 4% czyli bardzo mało Na drugim zdjęciu Produkcja z PV 919,1 kWh - 100% Konsumpcja własna 338,2 kWh = 37% autokonsumpcja Do magazynu poszło 94,4 kWh czyli 10% Do sieci 486,5 kWh - 53% W okresie 01-16.06.2023 z magazynu wyszło 98,8 kWh czyli trochę więcej 4,4 kWh niż się naładowało (pewnie z maja). Konsumpcję masz na poziomie 460/15 = ~30 kWh dziennie (latem) ? Masz podobne dane z całego roku rozliczeniowego? Ile wynosi autokonsumpcja, ile oddałeś do magazynu i ile odebrałeś z magazynu? Jak to jest aplikacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 18.06.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 mój dobry znajomy pracuje w Niemczech na stacji demontażu aut. Powiedział że obecnie najwięcej aut praktycznie nowych które demontują to auta .... elektryczne. Robią to dla grupy VAG. Części z tych aut trafiają z powrotem do fabryki na montaż. Główną przyczyną są szkody całkowite przy niewielkich uszkodzeniach które jak się okazuje dla aut elektrycznych są zabójcze (głównie podłogi). Sam się śmieje abym pod żadnym pozorem nie kupował auta elektrycznego , przynajmniej jeszcze nie teraz. Mam 12 letnie auto które tankuję w 4 minuty na kolejne 800 km , jak będę miał taki wybór dla auta z alternatywnym napędem w cenie +10% droższego od spalinowego to rozważę opcje zakupu takiego auta, dzisiaj to zabawka dla bogatych. W Polsce gdzie nie ma elektrowni jądrowych to będzie bardzo droga zabawa (do tego "FIT for 55" wykończy resztę społeczeństwa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 18.06.2023 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 mój dobry znajomy pracuje w Niemczech na stacji demontażu aut. Powiedział że obecnie najwięcej aut praktycznie nowych które demontują to auta .... elektryczne. Robią to dla grupy VAG. Części z tych aut trafiają z powrotem do fabryki na montaż. Główną przyczyną są szkody całkowite przy niewielkich uszkodzeniach które jak się okazuje dla aut elektrycznych są zabójcze (głównie podłogi). Sam się śmieje abym pod żadnym pozorem nie kupował auta elektrycznego , przynajmniej jeszcze nie teraz. Mam 12 letnie auto które tankuję w 4 minuty na kolejne 800 km , jak będę miał taki wybór dla auta z alternatywnym napędem w cenie +10% droższego od spalinowego to rozważę opcje zakupu takiego auta, dzisiaj to zabawka dla bogatych. W Polsce gdzie nie ma elektrowni jądrowych to będzie bardzo droga zabawa (do tego "FIT for 55" wykończy resztę społeczeństwa ) To prawda i puki co żadne zaklęcia tego nie zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2023 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Te części z uszkodzonych samochodów trafiają na linie produkcyjne do nowych samochodów i dalej do salonów czy do samochodów testowych lub są inaczej wykorzystywane ? Raczej trafiają na serwisy aukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 18.06.2023 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Ciekawe informacje ! W okresie od 01.03.20203 do 16.06.2023 12:00 Na pierwszym zdjęciu Konsumpcja 459,1 kWh - to jest łączna konsumpcja? Produkcja PV 338,2 kWh (autokonsumpcja) Z magazynu 98,8 kWh - 22% Import z sieci 22 kWh 4% czyli bardzo mało Na drugim zdjęciu Produkcja z PV 919,1 kWh - 100% Konsumpcja własna 338,2 kWh = 37% autokonsumpcja Do magazynu poszło 94,4 kWh czyli 10% Do sieci 486,5 kWh - 53% W okresie 01-16.06.2023 z magazynu wyszło 98,8 kWh czyli trochę więcej 4,4 kWh niż się naładowało (pewnie z maja). Konsumpcję masz na poziomie 460/15 = ~30 kWh dziennie (latem) ? Masz podobne dane z całego roku rozliczeniowego? Ile wynosi autokonsumpcja, ile oddałeś do magazynu i ile odebrałeś z magazynu? Jak to jest aplikacja? To jest loxone i jego wykresy. Victron i ogólnie chyba wszystkie falowniki lubią modbus i integrują się ze wszystkim co ma jakieś aplikacje. Ja mam Loxone, a on ostatnio ma bardzo przyjemne zarządzanie energią. Wstawiam wykresy dla całego roku 2023 do teraz. Rzeczywiscie to są Ciekawe dane dla rozważających magazyn energii. Nawet skromny 9,9kWh. Ale.. ja mam duże zuzycie. Bo wszystko mam na prad. Zreszta to powinien byc cel każdego kto ma PV stworzyłem sygnaturkę. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez Gik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 18.06.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Raczej trafiają na serwisy aukcyjne. Odbiera to grupa VAG co z tym szczegółowo robią dalej nie wiem ale są bardzo rozliczani z tych części łącznie z kamerami podczas rozbiórki. Tak czy inaczej to są naprawdę bardzo młode auta jak mówi czasem nawet nie widać że coś z nim jest nie tak. Demontują też auta spalinowe ale te zwykle są starsze i rozbierane na innej linii. Tak czy inaczej po tym co widzi co się dzieje z tymi autami zdecydowanie odradzał mi zakup elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 To jest loxone i jego wykresy. Victron i ogólnie chyba wszystkie falowniki lubią modbus i integrują się ze wszystkim co ma jakieś aplikacje. Ja mam Loxone, a on ostatnio ma bardzo przyjemne zarządzanie energią. Wstawiam wykresy dla całego roku 2023 do teraz. [ATTACH=CONFIG]465412[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]465413[/ATTACH] Rzeczywiscie to są Ciekawe dane dla rozważających magazyn energii. Nawet skromny 9,9kWh. Ale.. ja mam duże zuzycie. Bo wszystko mam na prad. Zreszta to powinien byc cel każdego kto ma PV stworzyłem sygnaturkę. Dziękuję Licznik Loxone komunikuje się z falownikiem po RS-485 czy w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 18.06.2023 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Dziękuję Licznik Loxone komunikuje się z falownikiem po RS-485 czy w inny sposób? Nie, po modbus TCP. Zeby mieć taką wizualizację wystarczy sam miniserwer. Ogólnie nie głupia opcja. Do tego licznik albo też Modbus TCP albo dodatkowo bramka modbus do loxone i wtedy lecisz z RS-485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) Trzeba kupić coś takiegohttps://shop.loxone.com/plpl/3-fazowy-licznik-energii-modbus.html ??Czy to może komunikować się z falownikiem (bo pewnie musi) po WiFi przez domowy router lub bezpośrednio?Licznik montuje się w rozdzielnicy w domu lub prze zewnętrznej skrzynce?Falownik SE mam oddalony od rozdzielnicy w domu o jakieś 20 m i kłopotliwe było by połączenie jakiś kablem. SolarEdge ma coś takiegohttps://www.solaredge.com/pl/products/metering-and-sensors/solaredge-modbus-meterale potrzebne są przekładniki prądowehttps://www.solaredge.com/pl/products/metering-and-sensors/current-transformers-for-solaredge-modbus-meters#/ Niestety wymaga połączenia z falownikiem SE po RS-485. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 19.06.2023 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Mnie tylko ciekawi czy wszyscy co pieją nad autami elektrycznymi będą je trzymać w swoich garażach ( tych w bryle lub przyklejonych do domu ) "Trzy domy w zabudowie szeregowej doszczętnie spłonęły po tym, jak zapalił się samochód elektryczny. Auto stało przy jednym ze środkowych domów. Akcję gaśniczą utrudniał wiatr, przez pewien czas istniało też zagrożenie dla pobliskiej stacji benzynowej. W zdarzeniu nikt nie ucierpiał. Ogień pojawił się w sobotnie popołudnie w jednej z dzielnic Sztokholmu. Akcja gaśnicza była bardzo wymagająca, w pewnym momencie, z uwagi na wiatr, pojawiło się nawet zagrożenie dla pobliskiej stacji benzynowej. O godzinie 21 trzy budynki mieszkalne w zachodnim Sztokholmie nadal płonęły, a wiadomo, że zgłoszenie dotarło do centrali kilka chwil przed 17.Zanim straż pożarna dotarła na miejsce, ogień próbowali gasić mieszkańcy. Wykorzystywali do tego własne węże ogrodowe. Widać to na filmie, który pojawił się w mediach społecznościowych. W oczy rzucają się jednak przede wszystkim górujące nad budynkami płomienie, jak i kłębiący się nad nimi czarny dym.Jak podkreślają służby, wszystko działo się bardzo szybko. - Ogień pojawił się w samochodzie elektrycznym, który stał pod zadaszeniem przy jednym z domów - powiedział kierownik służb ratowniczych Roger Sverndal, którego cytuje portal Sweden Posts English. Inne źródła mówią z kolei o elektryku, który był zaparkowany w garażu.Przekazano, że auto elektryczne stało przy jednym ze środkowych budynków. Przypuszcza się, że sprzyjało to rozwojowi pożaru, a strażakom utrudniało działania. Finalnie służbom gaśniczym udało się opanować groźną sytuację i wyeliminować zagrożenie rozprzestrzeniania się ognia na kolejne budynki. Ostatecznie doszczętnie spłonęło trzy z pięciu domów szeregowych." Edytowane 19 Czerwca 2023 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.06.2023 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Trzeba kupić coś takiego https://shop.loxone.com/plpl/3-fazowy-licznik-energii-modbus.html ?? Czy to może komunikować się z falownikiem (bo pewnie musi) po WiFi przez domowy router lub bezpośrednio? Licznik montuje się w rozdzielnicy w domu lub prze zewnętrznej skrzynce? Falownik SE mam oddalony od rozdzielnicy w domu o jakieś 20 m i kłopotliwe było by połączenie jakiś kablem. SolarEdge ma coś takiego https://www.solaredge.com/pl/products/metering-and-sensors/solaredge-modbus-meter ale potrzebne są przekładniki prądowe https://www.solaredge.com/pl/products/metering-and-sensors/current-transformers-for-solaredge-modbus-meters#/ Niestety wymaga połączenia z falownikiem SE po RS-485. Nie, każdy zwykły licznik z modbus np. https://allegro.pl/oferta/eastron-sdm630-modbus-mid-licznik-dwukierunkowy-3f-10706571233 ogólniei dobre są SDM630 modbus. To międzyfirmowa produkcja. Licznik musi się komunikować z miniserwerem. Chyba widziałem wersje z wifi jakies Zamelo wynalazkowe. Wszystko to co ma modbus TCP to złączysz z Loxone bez czegokolwiek A to co wysłałem - musisz puscić magistrale 3 przewodową (kabel knx najlepiej) i bramka Loxone. Nawet jeśli myślisz o innym systemie domowym, to wtedy modbus będzie i tak konieczny. HomeAssist, Loxone czy KNX albo cokolwiek innego. Licznik z falownika też komunikuje się naogól po modbus... więc te firmowe też raczej się dadzą podporządkować - wysyłać dane. - nie musi się komunikować z licznikami . Chyba, że jest to hybrydowy falownik. Victron też ma to gdzieś. Falownik i liczy tylko swoją produkcję i tylko to go interesuje. Victron komunikuję z Froniusem np. Bezpośrednio przez siec (wifi czy lokalnie - lepiej lokalnie, bo i tak są blisko) - im bliżej przyłącza jest licznik tym lepiej. Ale bez przesady tworzyć skrzynki. Mój jest 10m przewodu od głównego przyłącza. - w domu zaraz po pierwszych zabezpieczeniach głównych. - połączenie licznika z falownikiem jest konieczne tylko dla hybryd. Lub jak napisał SolarEdge aby falownik mógł ograniczać eksport - taka opcja prędzej czy później chyba jednak się przydać może... Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts