stos 08.10.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Paroizolacja nie zabezpiecza w 100% przed przenikaniem wilgoci do jej wnętrza. Na jakiej podstawie twierdzisz że płyta OSB ma własności paroizolacyjne a płyta gipsowa ich nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.10.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Płyta OSB nie jest paroizolacyjna. Standardowa płyta OSB ma współczynnik oporu dyfuzyjnego Sd=50/30 . Dla porównania wełna mineralna ma Sd=1 Są płyty OSB, które posiadają Sd=150/200 ( AGEPAN, EGGER ), Sd=200/300 ( KRONOPOL ). Tym samym super nadają się do zastosowania od wewnątrz przegrody, w środku – wg mnie nie. Nie rozumiem, uważasz że powierzchniowe usztywnienie konstrukcji szkieletowej może nie być wymagane?! Tego nie napisałem. Ściana powinna być usztywniona w taki czy inny sposób ( wg projektu konstrukcji ) Żeby nie wiem jak "włóknowa" była ta płyta gipsowa nigdy nie będzie wystarczającym usztywnieniem szkieletu. Poczytaj ( przykładowo ) : FERMACELL „ systemy drewnianych konstrukcji szkieletowych „ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.10.2023 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Na jakiej podstawie twierdzisz że płyta OSB ma własności paroizolacyjne a płyta gipsowa ich nie ma? Tego też nie napisałem. Płyta gipsowo kartonowa ma Sd=10 Płyta gipsowo włóknowa ma Sd=13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.10.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Standardowa płyta OSB ma współczynnik oporu dyfuzyjnego Sd=50/30 . Dla porównania wełna mineralna ma Sd=1 Są płyty OSB, które posiadają Sd=150/200 ( AGEPAN, EGGER ), Sd=200/300 ( KRONOPOL ). Tym samym super nadają się do zastosowania od wewnątrz przegrody, w środku – wg mnie nie. Tego nie napisałem. Ściana powinna być usztywniona w taki czy inny sposób ( wg projektu konstrukcji ) Poczytaj ( przykładowo ) : FERMACELL „ systemy drewnianych konstrukcji szkieletowych „ Chyba nie spodziewasz się że opór dyfuzyjny będzie 1 od paroizolacji wewnętrznej aż do ściany zewnętrznej. Ja wolę usztywnienie konstrukcji szkieletowej przy pomocy płyty OSB. Gips nawet z włóknem się do tego nie nadaje. Niezależnie co producenci płyt gipsowych twierdzą. Żadnych takich wynalazków gipsowych w USA i Kanadzie z jakiegoś powodu nie stosują. Ich domy stoją po 100 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2023 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Masz 5 stopni w tej chwili? Grubo. A kolega powyżej ma w szkieletówce 21 bez grzania. Też grubo. Baje , baje. Po co kopać się z koniem? Murowany wychodzi taniej od szkieletówki i śpisz Pan spokojnie. Nie czekasz ąz woda zacznie penetrować wełnę w ścianie... Intryguje mnie ta pompa 8 kW z Twojej stopki, przecież wystarczyło by 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2023 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Paroizolacja nie zabezpiecza w 100% przed przenikaniem wilgoci do jej wnętrza. Widzę, że dalej upraszczasz. Ja wcale nie pisałem, że paroizolacja jest jakimś zabezpieczeniem przed wilgocią. Przede wszystkim o jaką wilgoć chodzi, bo deszcz czy mgła to też wilgoć? Paroizolację trzeba wykonać możliwie szczelnie, żeby nie produkować mostków parowych, które są bardziej niebezpieczne niż brak paroizolacji w ogóle. Po drugie, płyta OSB jest paroizolacją, jeśli za nią jest tylko powietrze. Jednocześnie ta sama płyta nie będzie paroizolacją, jeśli od środka nie da się folii o odpowiednio dużym oporze dyfuzyjnym. Wszystko zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.10.2023 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Masz 5 stopni w tej chwili? Grubo. A kolega powyżej ma w szkieletówce 21 bez grzania. Też grubo. Baje , baje. Po co kopać się z koniem? Murowany wychodzi taniej od szkieletówki i śpisz Pan spokojnie. Nie czekasz ąz woda zacznie penetrować wełnę w ścianie... Mieszkasz blisko, zapraszam na wizję lokalną.... Domek 86m , duże okno na południe i spory fix w salonie od zachodu robią robotę... Przecież na placu jest powyżej 10'C W domu chodzi kilka gratów, plus 3 osoby tez pewnie jakieś ciepło wytwarza. Dzisiaj nawet 22 sie pokazało jak słoneczko waliło w oba duże okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.10.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Żadnych takich wynalazków gipsowych w USA i Kanadzie z jakiegoś powodu nie stosują. Ich domy stoją po 100 lat. tak? spróbuj przenieść przykładowy dom z Kalifornii w konstrukcji szkieletowej do ( np. ) Zakopanego. Taki dom nie przetrwałby roku ! Inny klimat, inne temperatury, inne różnice temperatur, inna wilgotność, inne obciążenia wiatrem / śniegiem ... ogólnie inna " bajka ". Mamy też inne warunki pożarowe takiego budynku realizowanego w USA, a inne w Polsce. Patrząc na zabudowę podmiejską w USA mamy w zasadzie " okap w okap ". Jak płonie jeden dom, to już ogień bezproblemowo przenosi się na budynki sąsiednie, drewniane z pokryciem palnym dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.10.2023 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 tak? spróbuj przenieść przykładowy dom z Kalifornii w konstrukcji szkieletowej do ( np. ) Zakopanego. Taki dom nie przetrwałby roku ! Inny klimat, inne temperatury, inne różnice temperatur, inna wilgotność, inne obciążenia wiatrem / śniegiem ... ogólnie inna " bajka ". Mamy też inne warunki pożarowe takiego budynku realizowanego w USA, a inne w Polsce. Patrząc na zabudowę podmiejską w USA mamy w zasadzie " okap w okap ". Jak płonie jeden dom, to już ogień bezproblemowo przenosi się na budynki sąsiednie, drewniane z pokryciem palnym dachu. Zabawne że Ameryka kojarzy Ci się tylko z Kalifornią. Ameryka to też Kanada a tam klimat jest miejscami trudniejszy niż w Polsce. W Kanadzie też stosują technologię szkieletową taką samą jak w USA. Jedyna różnica to to że w Kanadzie częściej z zewnątrz domy są wykończone cegłą a w USA plastikowym "sidingiem". Strasznie teoretyzujesz z tym zagrożeniem pożarowym w USA. Sama teoria i zero praktycznej wiedzy. Myślisz jak masz w Polsce zabudowę szeregową i jeden dom się zapali to sąsiednie domy są bezpieczne? Te drewniane konstrukcje dachowe się w Polsce inaczej palą niż w USA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.10.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Przecież według WT szeregówka musi mieć ogniomury i niepalne pokrycia. W USA nie musi jak widać. Oczywiście ogień moze pójść po elewacji, szczególnie jeśli to seiding i styropian, lecz to już inna sprawa. Na ogień wiekszy niż duże ognisko i natychmiastowa interwencja SP, to raczej spospbu nie ma https://www.google.com/search?client=opera&q=jankowo+przygodzkie&sourceid =opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:943e1db0,vid:Q5wMSCzSUnM,st: 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.10.2023 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Zabawne że Ameryka kojarzy Ci się tylko z Kalifornią. - nie nie tylko ! Ameryka to też Kanada a tam klimat jest miejscami trudniejszy niż w Polsce. W Kanadzie też stosują technologię szkieletową taką samą jak w USA. Jedyna różnica to to że w Kanadzie częściej z zewnątrz domy są wykończone cegłą a w USA plastikowym "sidingiem". - i ta cegła, czy tani siding - zmienia wszystko ? - sama konstrukcja nośna szkieletowa może być zbliżona do tej realizowanej w Polsce, ale budowa całościowa przegrody z dostosowaniem do danej lokalizacji to zupełnie co innego. Strasznie teoretyzujesz z tym zagrożeniem pożarowym w USA. Sama teoria i zero praktycznej wiedzy. - fakt, rzeczoznawcą pożarowym nie jestem ! co nie zmienia faktu, że każdy budynek projektowany i realizowany w Polsce musi spełniać warunki pożarowe określone w przepisach budowlanych. Dotyczy to również ( bez wyjątków ) budynków w konstrukcji szkieletowej drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.10.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 - nie nie tylko ! - i ta cegła, czy tani siding - zmienia wszystko ? - sama konstrukcja nośna szkieletowa może być zbliżona do tej realizowanej w Polsce, ale budowa całościowa przegrody z dostosowaniem do danej lokalizacji to zupełnie co innego. - fakt, rzeczoznawcą pożarowym nie jestem ! co nie zmienia faktu, że każdy budynek projektowany i realizowany w Polsce musi spełniać warunki pożarowe określone w przepisach budowlanych. Dotyczy to również ( bez wyjątków ) budynków w konstrukcji szkieletowej drewnianej. 5 lat pracowałem na budowach tych domów szkieletowych w USA i Kanadzie. 20 lat mieszkałem tam w takich domach. Nie ma żadnych różnic w konstrukcji szkieletu (przegrody) w USA i Kanadzie. W Kanadzie jest jeszcze bardzo niszowa metoda budowy szkieletowej która zmniejsza energochłonność budynku (R-2000). Czy wiesz jakie są wymagania budowlane ppoż w USA czy Kanadzie? Czym one się różnią od polskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.10.2023 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Przecież według WT szeregówka musi mieć ogniomury i niepalne pokrycia. W USA nie musi jak widać. Gdzie widać? Skąd wiesz że tam nie ma "ogniomurów" w szeregówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.10.2023 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Czy wiesz jakie są wymagania budowlane ppoż w USA czy Kanadzie? Czym one się różnią od polskich? Nie znam wymagań pożarowych dla budynków projektowanych i budowanych w USA, czy Kanadzie, ale też nie muszę ich znać, ponieważ nie projektuję budynków w Ameryce ! Natomiast wystarczy sobie spojrzeć na przykładowe osiedle domów w Ameryce, choćby prezentowane tutaj : https://www.bryla.pl/bryla/1,85298,15882903,Tak_mieszkaja_w_USA__Ziemia_z_nieba_w_obiektywie_Christopha.html aby porównać choćby odległości pożarowe budynku od granicy działki ( czy też odległości miedzy budynkami ) w USA i Polsce. W USA takich odległości w zasadzie nie ma, w Polsce mamy odpowiednio 8m między budynkami z ścianami i pokryciem dachu nierozprzestrzeniającymi ogień i 16m między budynkami z ścianami i / lub pokryciem dachu rozprzestrzeniającymi ogień. Spróbuj znaleźć takie odległości w prezentowanej galerii w artykule – nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.10.2023 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Nie znam wymagań pożarowych dla budynków projektowanych i budowanych w USA, czy Kanadzie, ale też nie muszę ich znać, ponieważ nie projektuję budynków w Ameryce ! Natomiast wystarczy sobie spojrzeć na przykładowe osiedle domów w Ameryce, choćby prezentowane tutaj : https://www.bryla.pl/bryla/1,85298,15882903,Tak_mieszkaja_w_USA__Ziemia_z_nieba_w_obiektywie_Christopha.html aby porównać choćby odległości pożarowe budynku od granicy działki ( czy też odległości miedzy budynkami ) w USA i Polsce. W USA takich odległości w zasadzie nie ma, w Polsce mamy odpowiednio 8m między budynkami z ścianami i pokryciem dachu nierozprzestrzeniającymi ogień i 16m między budynkami z ścianami i / lub pokryciem dachu rozprzestrzeniającymi ogień. Spróbuj znaleźć takie odległości w prezentowanej galerii w artykule – nie ma ! Po tych zdjęciach wnioskujesz że w USA, skąd są te zdjęcia, szaleją masowe pożary domów bo ich przepisy ppoż są inne niż w Polsce. Znasz jakieś przykłady takich pożarów, czy tylko domniemywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.10.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Po tych zdjęciach wnioskujesz że w USA, skąd są te zdjęcia, szaleją masowe pożary domów bo ich przepisy ppoż są inne niż w Polsce. Znasz jakieś przykłady takich pożarów, czy tylko domniemywasz? inaczej się ogień przenosi z budynku na budynek, jeżeli są one zlokalizowane " okap w okap ", inaczej jeśli odległość między nimi wynosiłaby 8, czy 16m. to jest chyba oczywiste ? a pożary były, są i będą. Dopiero co pokazywali ( przykładowo ) wyspę na Hawajach ( Maui ) w której zabudowa kompletnie spłonęła. Pozostały kominy murowane. Pewnie, gdyby odległości między budynkami były większe, nie byłoby takich strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.10.2023 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 inaczej się ogień przenosi z budynku na budynek, jeżeli są one zlokalizowane " okap w okap ", inaczej jeśli odległość między nimi wynosiłaby 8, czy 16m. to jest chyba oczywiste ? a pożary były, są i będą. Dopiero co pokazywali ( przykładowo ) wyspę na Hawajach ( Maui ) w której zabudowa kompletnie spłonęła. Pozostały kominy murowane. Pewnie, gdyby odległości między budynkami były większe, nie byłoby takich strat. [h=2]Pożary na Maui Przypominamy, że przez połączenie braku opadów, niskiej wilgotności, wysokich temperatur i silnych wiatrów huraganu Dora na wyspie Maui wybuchł pożar."[/h]Rozumiem że wszystkie przepisy ppoż muszą uwzględniać możliwość wystąpienia huraganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.10.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 W moim "kurniku" jest na razie stabilne 21`C Jeszcze nie grzejemy , to dobrze bo limit kWh juz dawno przekroczony Edit Dzisiaj w nocy bylo 5 stopni a w dzień 8 , temp w domu spadła do 19 ( zero słońca i zysków bytowych bo my w pracy a dzieciak w szkole ) i moja pani zażyczyła sobie podniesienia do 21 . Odpaliłem klime, sezon grzewczy uważam za rozpoczęty chociaż wiem ze jeszcze bedzie klima miała przestoje zanim przyjdzie zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 20.11.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Skoro na polskim portalu ktoś porusza ten problem, to widocznie on istnieje. Domy szkieletowe poprzechylane (przekoszone) już widziałem, murowanych nie. Warunki wiatrowe nawet w Polsce się zmieniają dość mocno na niekorzyść. Trzeba po prostu zwrócić uwagę na odpowiednie posadowienie, ale to nie zmienia faktu, że w szkieletowcu jest to do uwzględnienia, a w murowańcu nie. Ja widziałem więcej murowańców bez dachu niż poprzechylanych i i przekoszonych szkieletowców, przejedź się po wiochach podhala, lub podkarpacia i zobacz ile szkieletowców mających 70,80 i więcej lat jakoś jeszcze stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.11.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Ja widziałem więcej murowańców bez dachu niż poprzechylanych i i przekoszonych szkieletowców, przejedź się po wiochach podhala, lub podkarpacia i zobacz ile szkieletowców mających 70,80 i więcej lat jakoś jeszcze stoi. Jesteś pewien, że to są szkieletowce? Pozrywane dachy domów murowanych świadczą o słabej jakości tych dachów, drewnianej konstrukcji zresztą. To ma być głos na nie dla konstrukcji murowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts