beatkas76 01.09.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Hej, właśnie się dowiedziałam że panele fotowoltaiczne trzeba czyścić dwa razy do roku Myślałam że nie trzeba tak często, niby wystarczy je przetrzeć ale wejście na dach to wcale nie taka prosta sprawa, cały dzień schodzi :/ Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.09.2023 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2023 Deszcz czyści częściej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2023 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Deszcz czyści częściej Ci, co mają auta wiedzą, że to jakaś magia, że myjnie samochodowe istnieją przy tak skutecznych myjniach deszczowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.09.2023 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Samochody nie są powlekane teflonem czy innymi powłokami, ułatwiającymi spływ wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2023 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Samochody nie są powlekane teflonem czy innymi powłokami, ułatwiającymi spływ wody. Jak nie? Do tego woskowanie, detailing i inne cuda nie pomagają na ptasie guano (choć na kurz co nieco owszem - najlepsze przez kilka miesięcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.09.2023 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Jak nie? Do tego woskowanie, detailing i inne cuda nie pomagają na ptasie guano (choć na kurz co nieco owszem - najlepsze przez kilka miesięcy). Jak se powoskujesz, to woda spływa jak ta lala. Na guano pomaga upływ czasu - w końcu wszystko zejdzie Śnieg fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2023 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Jak se powoskujesz, to woda spływa jak ta lala. Na guano pomaga upływ czasu - w końcu wszystko zejdzie Śnieg fajnie Powoskuj panel i sprawdź, jak długo na tej patelni wytrzyma Z czasem, to guano jest coraz bardziej przypiekane na rozpalonym panelu i coraz trudniej rozmoczyć. A do tego czas to przepadający pieniądz (znacznie większy % niż % pokrycia panelu guanem, bo dioda odłącza przy jednym placku zazwyczaj 1/3 panelu - a jak dioda bocznikujaca nie zadziała, to i wydajność całego stringa siada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.09.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Ci, co mają auta wiedzą, że to jakaś magia, że myjnie samochodowe istnieją przy tak skutecznych myjniach deszczowych Kolejna quano burza. Panele to niby jeżdżą po zapiaszczonych, zasyfionych pyłem hamulców, opon i olejami drogach? Ja mam PV pod nosem i miałem zamiar je umyć po pyleniu sosen i innych drzew, których mam bez liku wokoło, ale nie zdążyłem, bo deszcz swoje zrobił. Podobnie z ptasimi kupskami. Kup, sam zobacz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.09.2023 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Powoskuj panel i sprawdź, jak długo na tej patelni wytrzyma Z czasem, to guano jest coraz bardziej przypiekane na rozpalonym panelu i coraz trudniej rozmoczyć. A do tego czas to przepadający pieniądz (znacznie większy % niż % pokrycia panelu guanem, bo dioda odłącza przy jednym placku zazwyczaj 1/3 panelu - a jak dioda bocznikujaca nie zadziała, to i wydajność całego stringa siada). Na GlobEnergia widziałem film o pomiarach produkcji z mytych i brudnych modułów - różnica wynosiła afaik 1,7%. Strachy na lachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.09.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Na GlobEnergia widziałem film o pomiarach produkcji z mytych i brudnych modułów - różnica wynosiła afaik 1,7%. Strachy na lachy. Poczytaj trochę o "hot spotach" powodowanych przez lokalne, nawet małe zanieczyszczenia od ptasiego guana. Ale ty nie masz paneli PV więc możesz teoretyzować do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2023 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Kolejna quano burza. Panele to niby jeżdżą po zapiaszczonych, zasyfionych pyłem hamulców, opon i olejami drogach? A gdzie masz panele z dala od drogi? Kto ma panele na dachu i kłopoty ze wzrokiem to mu się wydaje, że czyste. Kto ma na gruncie, to... Tak gdzieś od 1:30 Zazwyczaj ruch mniejszy - ale za to droga częściej gruntowa, bywają pola po których kurzą kombajny i inny sprzęt rolniczy. Ale i tak najgorsze ptaki. Na GlobEnergia widziałem film o pomiarach produkcji z mytych i brudnych modułów - różnica wynosiła afaik 1,7%. Strachy na lachy. Ale źródła dokładnego nie podasz? https://globenergia.pl/zlecasz-usluge-mycia-modulow-pv-7-zapisow-ktore-powinny-znalezc-sie-w-umowie/ Jak pokazuje doświadczenie, zanieczyszczone moduły fotowoltaiczne mogą przyczynić się do spadku efektywności całej instalacji o około 10%. W skrajnych przypadkach jest to nawet wartość osiągająca około 20-25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.09.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 A gdzie masz panele z dala od drogi? Kto ma panele na dachu i kłopoty ze wzrokiem to mu się wydaje, że czyste. Kto ma na gruncie, to... Tak gdzieś od 1:30 Zazwyczaj ruch mniejszy - ale za to droga częściej gruntowa, bywają pola po których kurzą kombajny i inny sprzęt rolniczy. Ale i tak najgorsze ptaki. Ale źródła dokładnego nie podasz? https://globenergia.pl/zlecasz-usluge-mycia-modulow-pv-7-zapisow-ktore-powinny-znalezc-sie-w-umowie/ Jak pokazuje doświadczenie, zanieczyszczone moduły fotowoltaiczne mogą przyczynić się do spadku efektywności całej instalacji o około 10%. W skrajnych przypadkach jest to nawet wartość osiągająca około 20-25%. A czego niby ten filmik dowodzi? Ze panele bywają brudne? Moje też tak wyglądały, bo właśnie w parku obok dojrzały owoce czeremchy i stado ptaszysków ma korytarz powietrzny nad moimi panelami a nowe pokolenie Rudzików sobie często na nich siedzi. Obok mam piaszczystą drogę, z której teraz dużo ludzi korzysta, bo główną rozkopali by zrobić nową. No i po wieczornym kilkuminutowym deszczu panele wyglądają tak - Z jakiego więc powodu mam myć PV dwa razy w roku? Czemu nie 10 w okresie pylenia drzew? Przecież straty są! Się naczytałem takich artykułów, kupiłem myje ciśnieniową z funkcją pobierania wody ze zbiornika, który również kupiłem, by deszczówką panele spryskiwać, ale jak zobaczyłem działanie zapylonych PV to ANI RAZU ich nie myłem. Oczywiście ktoś może inaczej, ale wmawianie innym, że MUSZĄ bo on tak robi, albo że gdzieś tam coś usłyszał, to...Quanoburza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.09.2023 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Ale źródła dokładnego nie podasz? https://globenergia.pl/zlecasz-usluge-mycia-modulow-pv-7-zapisow-ktore-powinny-znalezc-sie-w-umowie/ Jak pokazuje doświadczenie, zanieczyszczone moduły fotowoltaiczne mogą przyczynić się do spadku efektywności całej instalacji o około 10%. W skrajnych przypadkach jest to nawet wartość osiągająca około 20-25%. Tak, do najbliższego deszczu. Z ptakami też chyba można sobie poradzić, np instalując kolce na górnym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2023 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 (edytowane) A czego niby ten filmik dowodzi? [...] No właśnie. Czego ten filmik dowodzi? Można się tyko domyślać, jak wygląda wyżej, gdzie sraki naptywują najwięcej i gdzie ręka nie sięga tak, jak nie sięga na instalację na dachu (porównaj, gdzie naptane najwięcej na filmiku, który ja wrzuciłem). Tak, do najbliższego deszczu. Z ptakami też chyba można sobie poradzić, np instalując kolce na górnym rzędzie. Ale nie bronisz swojej pamięci? Skoro maksymalnie 20-25% to średnio 10% rocznie jak najbardziej realne. A nie 1,7% między brudnym a umytym. Edytowane 2 Września 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.09.2023 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2023 Ale nie bronisz swojej pamięci? Skoro maksymalnie 20-25% to średnio 10% rocznie jak najbardziej realne. A nie 1,7% między brudnym a umytym. Bym odnalazł ten film i sobie przypomniał, ale jest sobota i mi się nie chce I teraz: 10% na mikrofalownikach czy jednym centralnym. I na ilu stringach? I pod jakim kątem była instalacja? A moduły miały teflon na wierzchu? itd itp. 10% może i jest realne, ale kto to wszystko czyścił co chwila? To wszystko daje do myślenia: jakie znaczenie ma sprawność modułów, czy jest to 21,3% czy całe 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 05.09.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Moja instalacja zaczęła produkcję 23.08.2022. Nigdy nie była myta. +-----------+-------------+-------------+| szczytowa | 23.08-31.08 | 01.09-04.09 || wartość | | || produkcji | | |+-----------+-------------+-------------+| 2022 | 3,998 kW | 4,004 kW |+-----------+-------------+-------------+| 2023 | 3,994 kW | 3,988 kW |+-----------+-------------+-------------+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts