Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać elewację z płytek?

Recommended Posts

Na części elewacji mają być płytki z betonu architektonicznego 120x60 ok. 24kg/m2

Jak to przykleić do elewacji wykonanej ze styropianu 20cm? Dać dalej tynk? I na to czymś kleić? Czy może jakieś wzmocnienia potrzeba?

Do klejenia takich płyt lepiej dać podwójną siatkę na kleju, najlepiej krzyżowo. Niestety ekipy nie chcą tak robić, tylko zatapiają siatkę pionowo, z przesunięciem 50% szerokości. Możesz się skontaktować z fighterem83 albo wprost zadzwonić do firmy Med-Bud, mogę ich polecić z czystym sumieniem. Ja mam na klatce schodowej termoizolację i właśnie podwójną siatkę, ale jak się to sprawuje powiem dopiero po położeniu gresu.

Na części elewacji mają być płytki z betonu architektonicznego 120x60 ok. 24kg/m2

Jak to przykleić do elewacji wykonanej ze styropianu 20cm? Dać dalej tynk? I na to czymś kleić? Czy może jakieś wzmocnienia potrzeba?

Przelicz ilość kg wszystkich płyt i pomyśl, jak to wszystko miałoby się utrzymać na ścianie ze styropianu?

Że siatka, że kilka jej warstw, jeżeli i tak pierwsza trzyma się styropianu......?

Że kołki wytrzymają.......?

powodzenia, aaaa i pamiętaj by za jakiś czas wkleić tu zdjęcia, jak już ochłoniesz po wszystkim.

Przelicz ilość kg wszystkich płyt i pomyśl, jak to wszystko miałoby się utrzymać na ścianie ze styropianu?

Że siatka, że kilka jej warstw, jeżeli i tak pierwsza trzyma się styropianu......?

Że kołki wytrzymają.......?

powodzenia, aaaa i pamiętaj by za jakiś czas wkleić tu zdjęcia, jak już ochłoniesz po wszystkim.

No więc właśnie dlatego pytam bo mi się nie wydaje żeby się takie płytki utrzymały tylko na kółkach i siatce.

Tylko jakie wzmocnienia proponujesz?

jak w prawie każdym projekcie, że mają być płytki w takich to a takich miejscach i tyle.

Każdego projektu nie widziałem. Jak nie ma informacji ani w rysunkach, ani w treści - dopytuj projektanta. W końcu jak będzie zgodnie z projektem i dziecku na głowę płyta spadnie, to jego odpowiedzialność.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Pomyśl tak, klej nie wiadomo jak położony i jak związał ze ścianą no i te plastikowe kołeczki, które mają za zadanie przytrzymać tylko styro przy ścianie. Do tego dochodzą jeszcze skrajne warunki temperaturowe, parcie i ssanie wiatru. Trzeba było stawiać ścianę jedno lub trójwarstwową dla takiej okładziny. I jeszcze jedno, zadana siatka nic nie da jak ci płyta odstrzeli od ściany. Powodzenia!

• 2 months później...
Dyble styropianowe przeciwdziałają głównie odrywaniu od elewacji przeciwdziałając ssącej sile wiatru. Wątpię aby dały radę na siły ścinające wynikające z ciężaru płyt. Jeżeli płyty będą na niskiej wysokości to może porostu podeprzeć listwę cokołową? No ale to takie moje gdybanie.

Ja mam spieki na elewacji o wymiarach 280 x 120 cm klejone na styropian.

Waga spieku to ok 17 kg/m2 ( grubość 6mm).

jest na to specjalny system - raz ze klei sie odpowiednio styropian dwa ze odpowiednio kolkuje i uzywa specjalnej, dedykowanej "siatki" x2 o gramaturze 350g ( bardziej jak siec rybacka).

Oczywiscie klej do spiekow zelowy. U mnie wisza takie kolosy na wysokosci pierwszego pietra juz 2gi rok i jeszcze nie odpadly ;)

Edytowane przez Dzeus86

Z własnego doświadczenia - przy oklejaniu elewacji z płytek ręcznie formowanych na styropian na 1m2 przypada dodatkowo ok. 40 kg/m2 (płytka + klej + fuga). Zalecenia przed montażem to dokołkowanie przebijając siatkę 2-5 szt./m2. I jakoś nie zauważyłem, żeby płytki odpadały, albo żeby styropian siadał. Dobry klej to podstawa, bo on musi mocno trzymać płyty. Polecam wyłącznie wysokoelastyczne, bo jak będzie zbyt sztywny to na pewno się odparzy i ...