Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazda przerwany przewód uziemienia- co robić

Recommended Posts

Cześć, po 1,5 roku zamieszkiwania nowego domu sprawiłem sobie komputer stacjonarny do biura. Dokupiłem listwę antyprzepięciową która wskazuje czy gniazdo do którego jest podłączona ma uziemienie. I klops. Kupiłem prosty tester gniazdkowy i okazało się że na całej chacie jak na złość tylko w biurze czyli gdzie mam wszystkie komputery, monitory, drukarki gniazda nie mają uziemienia.

Gniazda połączone są oczywiście szeregowo przewodem 3-żyłowym, także 4 gniazda mają ten problem. Sprawdziłem pierwsze w które wchodzi przewód ze ściany odpinając złączki WAGO i najprawdopodobniej przewód żółto zielony został gdzieś przerwany w ścianie/ na etapie montażu czy coś w tym stylu. W rozdzielnicy zlokalizowałem ten przewód i tam wszystko wygląda na wpięte.

Opcja kucia raczej odpada bo mam podejrzenia że przerwanie jest za szafą w zabudowie, sąsiadująco też raczej nie ma jako przeciągnąć z innych gniazd. Znalazłem coś w internetach o zerowaniu gniazdka i wpinaniu neutrala jako uziom. Czy to zadziała i jest bepieczne?

• Like 1

Czy to zadziała i jest bepieczne?

Gdyby działało i było bezpieczne to nikt nie dopłacałby do trzeciej żyły w instalacji.

Kuj. Ściągnij elektryka co ma odpowiedni sprzęt i umiejętności do namierzenia przerwy pod tynkiem. W czym szafa przeszkadza? Jeszcze lepiej, bo ślad po naprawie będzie newidoczny.

Lepiej zrobić zerowanie na gniazdkach niż nic nie zrobić. Różnicówka działać nie będzie, ale przynajmniej przy przebiciu na obudowę obwód sie zamknie i "wywali" zabezpieczenie.

Niemniej jak jednak coś się nie uda i tak zmodyfikowana instalacja kogoś zabije, albo spowoduje pożar, to modyfikator pójdzie siedzieć. No i o odszkodowaniu też będzie można zapomnieć.