Kaizen 02.08.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Z tego np. w poprzednim sezonie 1800 kWh na CO, zakładając COP=3 to daje 5400kWh energii cieplnej. 5400/117m2 to jest 46 kWh/m2 I to są realne dane, a nie wyliczenia. Zmierzyłeś ten COP? To dane z którego kolejnego sezonu grzewczego? Pierwszego? Dwa-trzy sezony są znacznie bardziej energochłonne niż kolejne. Jak nie wygrzewałeś podłogówki porządnie dodaj jeszcze jeden sezon. Okna (ich wielkość, lokalizacja i orientacja względem stron świata czyli zyski słoneczne, ich U i szczelność) też mają znaczenie. Przy PC masz straty na dystrybucji - kable to wytwarzanie ciepła miejscowo. To też ma znaczenie. Ty pewnie przegrzewasz sypialnie i salon żeby na początku i na końcu sezonu grzewczego był komfort w łazienkach - przy kablach odpalasz ogrzewanie tylko tam, gdzie potrzebujesz. PC przy +5-10* za oknem taktowałaby jak szalona jakbyś zakręcił obiegi grzewcze poza łazienkami. Uszczelniasz bypass w Izzi? Jest bardzo nieszczelny. Ja po upałach demontuję go i zaklejam. Znacząco to podnosi sprawność rekuperatora. Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.08.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Fakt 70m2 ma chałupinę... to bym se ze 2 klimy do tego założył, i nie bawił się w kable. A i COP miał ze "tszy" Ale ja też lubię mieć ciepłą podłogę i w takiej chałupie zrobił wodne CO z podłogówki zapiął do tego 3kW ciepłą pompę, ale nie moja chałupa nie moja sprawa. U siebie robię co chce, kiedy chce i jak chce. Dziś se basen dla dziecka wystawiłem aby jutro było kompane z solarów spuszcze 5 wiader ukropu i będzie OK. EDIT: ja mogę udowodnić że moja PC wzięła 11kWh prądu na grzanie cwu przez cały miesiąc, ukrywając że byliśmy na urlopie i to że posiadam solary. Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2022 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 (edytowane) Przy PC masz straty na dystrybucji W sezonie grzewczym? Jaki rząd wielkości straty zakładasz? Ty pewnie przegrzewasz sypialnie i salon żeby na początku i na końcu sezonu grzewczego był komfort w łazienkach . Skąd takie patologiczne doświadczenia masz? Czy jak zwykle bomiś? Było już tutaj na forum omawiane. Podłogówka wodna wychodzi praktycznie tyle co kable, tylko do tej podłogówki potrzebne jest jeszcze źródło ciepła. Może być grzałka z COP 1, może być pompa ciepła z COP "X". Może być kocioł gazowy, węglowy, na drewno, możana ją pędzić w okresach przejściowych z solarów itd Przy kablach zostaje COP 1 Edytowane 2 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.08.2022 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 To Ty nie wiesz że najlepiej się śpi w temperaturze 18*C? Moja by mnie za łeb wypierdzieliła z domu za mniej niż 23,4*C. Bez kitu moja to 0,2*C wykrywa i termostat jeszcze się nie odpali jej już zimno. A ja przy takiej temperaturze spać nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.08.2022 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Klasa szczelności jest podana w deklaracji. Również sposób montażu ma znaczenie, jak i wyregulowanie okien. Nie badałeś szczelności, więc nie wiesz ile ciepła ucieka. Podajesz spalanie dla samochodu, który ma dziurę w baku? No chyba nie. W deklaracji czego? Okien czy budynku? Okna są zamontowane standardowo, na ciepłych parapetach. Po montażu uszczelniłem je taśmami. Sądzę że jest lepiej niż w 90% przypadków. To że nie sprawdzałem baku, to nie znaczy że jest dziurawy. Ale nie wiemy, w jakich warunkach dom tyle potrzebuje. Zapotrzebowanie na ciepło bez podania szczelności domu nie mówi nic, tak jak nie ma znaczenia grubość wełnianego swetra, jeśli nie wiadomo czy mocno wieje wiatr czy jest bezwietrznie. W warunkach całego sezonu grzewczego. Od włączenia ogrzewania do jego wyłączenia. To że zrobię test szczelności, policzę OZC czy będę miał certyfikat taki czy inny nie spowoduje że zużyje choćby pół wata mniej albo więcej. Kiedyś jedna architektka powiedziała mi, że gdyby zostawiła tak jak zbudowali jej budowlańcy, to miałaby jeden wielki durszlak. No tak to po prostu jest, że trzeba pilnować, a często samemu zrobić. Ja cały dom uszczelniałem sam! I jeszcze dużo pracy przede mną O tym właśnie piszę. Dlatego ocieplenia robiłem sam, uszczelnienia drzwi/okien również, podobnie z uszczelnieniem sufitów podwieszanych. Już widzę jak ekipie chciałoby się uszczelniać dziury na halogenki albo na rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 02.08.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 To Ty nie wiesz że najlepiej się śpi w temperaturze 18*C? Moja by mnie za łeb wypierdzieliła z domu za mniej niż 23,4*C. Bez kitu moja to 0,2*C wykrywa i termostat jeszcze się nie odpali jej już zimno. A ja przy takiej temperaturze spać nie mogę... U mnie dokładnie tak samo. Zawsze można założyć siłownik na rozdzielacz. Ale wole spać razem z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.08.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 W deklaracji czego? Okien czy budynku? Okien. Okna są zamontowane standardowo, na ciepłych parapetach. Po montażu uszczelniłem je taśmami. Sądzę że jest lepiej niż w 90% przypadków. To że nie sprawdzałem baku, to nie znaczy że jest dziurawy. A może i w 95% przypadków. Tylko po co się przyrównywać do gorszych? W warunkach całego sezonu grzewczego. Od włączenia ogrzewania do jego wyłączenia. To że zrobię test szczelności, policzę OZC czy będę miał certyfikat taki czy inny nie spowoduje że zużyje choćby pół wata mniej albo więcej. Zyskasz wiedzę, co można polepszyć. OZC to nie certyfikat, to przydatne narzędzie. Drugie takie narzędzie to termowizja (robiona często przy okazji testów szczelności). O tym właśnie piszę. Dlatego ocieplenia robiłem sam, uszczelnienia drzwi/okien również, podobnie z uszczelnieniem sufitów podwieszanych. Już widzę jak ekipie chciałoby się uszczelniać dziury na halogenki albo na rekuperację. Z drugiej strony pewności nie masz, że zrobione jest jak należy póki nie zrobisz testów. I koło się zamyka. Mój kolega był załamany jakością położenia paroizolacji na poddaszu. Powiedział ekipie, że mają wszystko zakleić jak należy. Naprawdę nie wierzyłem, że takie papraki realnie poprawią szczelność. I co? Za pierwszym podejściem blower door test wykazał n50 na poziomie 0,4! Szok i niedowierzanie. Oczywiście kilka nieszczelności było, ale zostały poprawione od ręki. Da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.08.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Zmierzyłeś ten COP? Musiałbym mieć dom opomiarowany. Sama pompa coś tam mierzy i z tego wychodzi COP nawet ponad 4 ale podchodzę do tego z rezerwą. Natomiast myślę że średniorocznie w okolicach 3 wyciąga. To dane z którego kolejnego sezonu grzewczego? Pierwszego? Dwa-trzy sezony są znacznie bardziej energochłonne niż kolejne. Jak nie wygrzewałeś podłogówki porządnie dodaj jeszcze jeden sezon. Trzeci sezon grzania. Podłogówka wygrzana i dom już dawno suchy. Poprzedni sezon wyszedł bardzo podobnie do tego, nie sądzę żeby się wiele zmieniło w następnym. Okna (ich wielkość, lokalizacja i orientacja względem stron świata czyli zyski słoneczne, ich U i szczelność) też mają znaczenie. Okna trzyszybowe, pakiet ma U=0.5 albo 0.6, całe okno w zależności od tego jakie 0.7 do 0.9 jak dobrze pamiętam. Na pewno spełniały WT2021 bo sprawdzałem to do dotacji na pompę. O uszczelnieniu i montażu pisałem. Przy PC masz straty na dystrybucji - kable to wytwarzanie ciepła miejscowo. To też ma znaczenie. Ty pewnie przegrzewasz sypialnie i salon żeby na początku i na końcu sezonu grzewczego był komfort w łazienkach - przy kablach odpalasz ogrzewanie tylko tam, gdzie potrzebujesz. PC przy +5-10* za oknem taktowałaby jak szalona jakbyś zakręcił obiegi grzewcze poza łazienkami. Wydumany problem. Jak mam w domu 24, to w łazience tyle samo albo więcej - nie mierzyłem, ale zimno nie jest. Uszczelniasz bypass w Izzi? Jest bardzo nieszczelny. Ja po upałach demontuję go i zaklejam. Znacząco to podnosi sprawność rekuperatora. Przy moich rachunkach nie chce mi się w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.08.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 U mnie dokładnie tak samo. Zawsze można założyć siłownik na rozdzielacz. Ale wole spać razem z żoną Córa uwaliła się z żoną w sypialni znów śpię sam:/ Rekuperacja kręci, pompa na cwu w lipcu wzięła 11kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.08.2022 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Córa uwaliła się z żoną w sypialni znów śpię sam:/ Rekuperacja kręci, pompa na cwu w lipcu wzięła 11kWh... Jakoś mało , mnie pompa papła 70 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.08.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Zobaczymy, jak będzie z gazem bo niby Baltic Pipe ma ruszyć 1 października, ale ciągle nie ma kontraktów na gaz, który miałby nim popłynąć i zapewnić nam zaspokojenie potrzeb. Rząd jeszcze nie wymyślił, jak wytłumaczyć swoim wyborcom, że gaz z Norwegii jest 10X droższy od tego Jamalskiego. Zapewne szukają na kartach historii, czy przypadkiem Tusk nie podpisał jakiejś niekorzystnej umowy. Znajdzie się winny, to pojawią się kontrakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 03.08.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Rząd jeszcze nie wymyślił, jak wytłumaczyć swoim wyborcom, że gaz z Norwegii jest 10X droższy od tego Jamalskiego. Zapewne szukają na kartach historii, czy przypadkiem Tusk nie podpisał jakiejś niekorzystnej umowy. Znajdzie się winny, to pojawią się kontrakty. Hej, możesz podać źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.08.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Jakoś mało , mnie pompa papła 70 kwh. Słowo klucz - kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.08.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 . Drugie takie narzędzie to termowizja (robiona często przy okazji testów szczelności). Jak sie wykonuje termowizję w sezonie nie grzewczym? bo wtedy wykonuje sie większosc badan szczelności. czy takie badanie wtedy cos daje, czy tylko po to aby nieswiadomego klienta policzyc wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2022 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Musiałbym mieć dom opomiarowany. Czyli jesteś w błędzie pisząc "I to są realne dane, a nie wyliczenia.". Okna trzyszybowe, pakiet ma U=0.5 albo 0.6, całe okno w zależności od tego jakie 0.7 do 0.9 jak dobrze pamiętam. Na pewno spełniały WT2021 bo sprawdzałem to do dotacji na pompę. O uszczelnieniu i montażu pisałem. A reszta? Szczelność okien otwieranych to teoria. Wydumany problem. Jak mam w domu 24, to w łazience tyle samo albo więcej - nie mierzyłem, ale zimno nie jest. Jak masz okna w łazience od południa to owszem, może być więcej. W praktyce jednak jak za oknem 10-15* to zyski słoneczne w innych pomieszczeniach (najszybciej w kuchni i salonie zazwyczaj) powodują, że aż się chce klimę odpalać. A w łazienkach ciągle chłodno bo zyski znikome a straty przez przenikanie są. To nie wydumane - to praktyka. Niezależnie od tego, jaką kto lubi temperaturę to w łazience chce mieć cieplej. Przy moich rachunkach nie chce mi się w to bawić. To się nie dziw, że masz wysokie EU. A ile razy już wymieniałeś bypass? W ogóle działa? Może cały czas jest otwarty. Jak nie wiesz, co się dzieje zimą z bypassem to zapraszam tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.08.2022 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 przepływowy podgrzewacz i niezbyt duże zużycie? Dalej mi się nie łapie. 2MWH CWU rocznie to wychodzi jakieś 110 litrów podgrzanej wody dziennie. No ni cholery nie da rady (oczywiście żyjąc jak biały człowiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.08.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Dalej mi się nie łapie. 2MWH CWU rocznie to wychodzi jakieś 110 litrów podgrzanej wody dziennie. No ni cholery nie da rady (oczywiście żyjąc jak biały człowiek) Co w tym dziwnego ? U nas , rodzina 2+1 , zużycie wody 10m3 miesięcznie, w tym wody ciepłej jakieś 3m . Zimna woda leci do pralki, zmywarki, kibla.... 110 dziennie plus do tego zimna daje jakieś 150-200 litrów wody użytkowej dziennie. Wszyscy jesteśmy czyści ( zaznaczam ze da się zejść niżej kąpiąc się w pracy.... ) . Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.08.2022 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Jak sie wykonuje termowizję w sezonie nie grzewczym? bo wtedy wykonuje sie większosc badan szczelności. czy takie badanie wtedy cos daje, czy tylko po to aby nieswiadomego klienta policzyc wiecej? Termowizję robi się zimą. Nie wiedziałem, że testy szczelności robi tylko poza sezonem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.08.2022 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Dalej mi się nie łapie. 2MWH CWU rocznie to wychodzi jakieś 110 litrów podgrzanej wody dziennie. No ni cholery nie da rady (oczywiście żyjąc jak biały człowiek) Spokojnie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.08.2022 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Spokojnie do zrobienia. Ile się traci na cyrkulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts