pdothash 06.06.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Co daje podlewanie ogrodu prądem? Możesz oszczędzać na wodzie z wodociągów używając wody ze zbiornika na deszczówkę albo możesz po prostu mieć możliwość podlewania - u mnie latem ciśnienie z sieci jest tak niskie, że mogę podlewać tylko używając pompy w zbiorniku na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Co daje podlewanie ogrodu prądem? Ogród jest podlewany wodą pompowaną przy pomocy pompy elektrycznej... Tłumaczyć dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Co daje podlewanie ogrodu prądem? Zaciąłeś się ? zrób reset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.06.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Nowy, mały ( 86m ) , parterowy z własnymi mediami ( prócz prądu ) 5000 to policzone na plus bo myślę że może być kapkę mniej tak jak piszą przedmówcy Nawet gdyby miał 100-110 mysle ze byłoby podobnie Policzmy : 300 miesięcznie prąd ( nie mamy PV ) 66 miesięcznie śmieci 700 rocznie podatek 100 rocznie za wizytę szambiary do oczyszczalni Nie liczę takich bzdur jak internet czy TV bo to miałem też w mieszkaniu P.S. Bym zapomniał , raz w miesiącu wymieniam jeszcze filtry do wody ze studni ( 10zł ) i kupuje sól do zmiękczacza , mieszkamy od lutego i poszedł nam niecały worek A koszty ogrzewania? W której wartości się mieszczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.06.2023 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Cały net billing jest nieopłacalny bo jak można było zobaczyc na wstawionym dwie strony wcześniej przeze mnie rachunku sprzedajemy tanio a kupujemy drogo . Tylko czy on musi być opłacalny ? Czy budowa domu jest opłacalna ? Kiedy się zwróci dom ? Kiedy działka ? Jka zwraca się altana ogrodowa albo płot ? Instalacja pv to po prostu taka sama część mojego domu jak płot altana czy rabaty. To po prostu kolejny klocek układanki pod tytułem dom - skoro sa dwa klimatyzatory pompa ciepła do CWU i osobna do CO- to panele sa po prostu konieczne. Niestety zbudowałem je jako ostatnie z wymienionych i stad popadłem w netbilling . I nie ma co płakać - mam radochę z tego że kupuje mniej pradu jak świeci słóńce a na dokładkę może parę złotych jednak na zime zostanie. Za chwile będe emerytem na głodowej emce i skończy się rumakowanie a nie chciałbym stary i schorowany biegać po zimnej chałupie lub pakować kartony spod biedronki do MPMa . Teraz mam mozliwość inwestycji to ja wykorzystałem. I to nie jest inwestycja w złoto tylko w energię - zawsze to lepiej będzie za parę lat mieć jej choć trochę -"za darmo " -czyli tak naprawdę odebraną z paneli - pieniądze trzymane w kieszeni nie robia dla mnie nic poza uciekaniem dziurą inflacyjną i zapewne sladu już po nich by nie było przechodząc na emkę. Zbudowałem sobie taras aby przy kawie patrzac na zielone posiedziec na emce i nakupowałem klimatyzatorów i pomp aby nie zawracać sobie głowy ciepłem i chłodem jak długo się da. Temu służą moje panele.Ani taras ani one nie przynoszą pieniędzy. Kompletnie mnie nie obchodzi czy nastąpi jakiś zwrot - to ma działac i napędzać moje maszyny. Zawsze to mniej będe musiał za ich działanie zapłacić jako zdegradowany ekonomicznie przez ZUS. I nie pszcie że trzeba było trzymać w skarpecie czy innych durnotach bo kazdy wie że pieniądze jak leżą to znikają. Dla mnie pieniądze sa środkiem nie celem. Celem jest jak największy komfort i spokój. O zwrocie możemy mówić przy porównaniu co najmniej dwóch rozwiązań jeżeli chodzi o zakup nieruchomości na cele rezydencyjne, i w tym kontekście ważne są niskie kosztu utrzymania. O zwrocie możemy również mówić w przypadku zakupu nieruchomości na cele zarobowe np na wynajem. Dlaczego uważasz że będziesz miał głodową emeryturę i dlaczego do tego dopuściłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2023 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) A koszty ogrzewania? W której wartości się mieszczą? Jeśli ma PC i dostatecznie duże PV w net-meteringu to koszty ogrzewania są w prądzie. Tak jak u mnie. 300 zl rocznie Edytowane 6 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.06.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Witam.W sejmie już niebawem głosowanie nad opodatkowaniem firm w których PV produkują energię na jej potrzeby. Mam zatem pytanko. Kiedy po wyborach dotknie to indywidualnych? Bo, że dotknie to oczywiste. Jaki termin zakładacie, początek 2024r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Możesz podać numer tego głosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.06.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Portal WNP i inne o tym informuje od jakiegość czasu. To jest projekt ustawy o opodatkowaniu firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 06.06.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Jeśli ma PC i dostatecznie duże PV w net-meteringu to koszty ogrzewania są w prądzie. Tak jak u mnie. 300 zl rocznie U niego jest 300zł/mc a nie na rok i napisał,że nie ma PV. Ale przy małym, dobrze ocieplonym domu z PC spokojnie mieścisz się z ogrzewaniem w tej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2023 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) U niego jest 300zł/mc a nie na rok i napisał,że nie ma PV. Ale przy małym, dobrze ocieplonym domu z PC spokojnie mieścisz się z ogrzewaniem w tej kwocie Masz rację. Przegapiłem. Pomyliłem wpis @sito. z Twoim wpisem. Edytowane 6 Czerwca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 No bywa - grunt to w końcu się zrozumieć. Ja mam dwa stringi w 3 ch obwo0dach które ewentualnie mogę odłączyć na rzecz off grid 3 albo 6 paneli po450 i 12 paneli po 485 W - Jak się uda zdobyć niedrogi inwerter offgridowy to spróbuję część mocy przekierowywać bezpośrednio w bufory ale najpierw muszę pozyć z rok chociaz z tym co mam bo może to nie ma sensu - wyłączeń raczej u u nas niewiele a podobno bilansowanie jest godzinowe więc może wystarczy odpalanie grzałek we właściwych godzinach. Cicho bo to tylko pytanie z cyklu a jak by tak , mam zgłoszoną instalację działa ok w zgłoszeniu jest falownik Foxees 8 kw a ja teraz sobie dokupię Chiński Easun hybrydowy i zamieniam je a mój w odastawkę co się stanie ? kto mi to sprawdzi ? no nikt bo i poco .a dalej można już lecieć z tematem , to takie tam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Witam. W sejmie już niebawem głosowanie nad opodatkowaniem firm w których PV produkują energię na jej potrzeby. Mam zatem pytanko. Kiedy po wyborach dotknie to indywidualnych? Bo, że dotknie to oczywiste. Jaki termin zakładacie, początek 2024r? Jak wygra PO to mamy to jak w banku oni lubia podatki wyrównywać w górę , ale zawsze można odłączyć się od sieci jak by mi ktoś chciał podatek dowalić to na drugi dzień rezygnuję z wysyłania prądu i tyle a że dotacji nie biorę nie brałem to krótka piłka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Czy to jest jakaś obsesja z tym PO ? Tego uczą na wykładach? Mentzen mówił, że politycy to złodzieje i oszuści. Jeżeli dostanie się do polityki to nie będzie politykiem? PS goguś - daj spokój z polityką i prezentacją swojego uwielbienia dla Konfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Czy to jest jakaś obsesja z tym PO ? Tego uczą na wykładach? Mentzen mówił, że politycy to złodzieje i oszuści. Jeżeli dostanie się do polityki to nie będzie politykiem? PS goguś - daj spokój z polityką i prezentacją swojego uwielbienia dla Konfy. Przeoczenie sory ,miało być PO_PIS choć ci drudzy coś tam czasem obniżą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Nie zauważyłeś że PiS podniósł ceny energii elektrycznej, gazu, węgla, pelletu ... ? I obiecuje od stycznia 2024 kolejne podwyżki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Bardziej od POlityki interesuje mnie zamiana falownika zgłoszonego na hybrydowy tani Easun . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.06.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Jak wygra PO to mamy to jak w banku oni lubia podatki wyrównywać w górę , ale zawsze można odłączyć się od sieci jak by mi ktoś chciał podatek dowalić to na drugi dzień rezygnuję z wysyłania prądu i tyle a że dotacji nie biorę nie brałem to krótka piłka . No nie. Mnie interesuje wtedy ew. sławetny zwrot z inwestycji w PV na własnym dachu czy gruncie. W Niemczech pojawiają się sygnały, że firmy które muszą wymienić PV na nowe, za recykling płacą krocie (brały dotację). Bo nie może tego zrobić nikt inny jak tylko wyspecjalizowana ku temu firma. Patrz firmy od recyklingu i koszty w Polsce. Ktoś z Was o tym myśli? Jest sens jak w Holandii oddawać energię jako indywidualny w święta czy weekendy za zero waluty a odkupować tysiace procent więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 No nie. Mnie interesuje wtedy ew. sławetny zwrot z inwestycji w PV na własnym dachu czy gruncie. W Niemczech pojawiają się sygnały, że firmy które muszą wymienić PV na nowe, za recykling płacą krocie (brały dotację). Bo nie może tego zrobić nikt inny jak tylko wyspecjalizowana ku temu firma. Patrz firmy od recyklingu i koszty w Polsce. Ktoś z Was o tym myśli? Jest sens jak w Holandii oddawać energię jako indywidualny w święta czy weekendy za zero waluty a odkupować tysiace procent więcej? Wierzysz w te bzdury które wypisujesz? Recykling zawsze wykonują specjalizowane firmy. Które firmy muszą wymieniać PV na nowe ? Wiesz co to są "tysiące procent więcej" ? Chyba nie masz pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.06.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Jednym słowem panele tylko i wyłącznie do własnego użytku i teraz burza mózgów jak ten prąd przerobić latem aby spalać go zimą , bimber,wodór,brykiety,pellety itd itp bo to chyba jedyna sensowna droga ,miałobyć fajnie a wychodzi jak zawsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts