Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego fundamenty robi się tak wysoko?

Recommended Posts

Witam,

Przepraszam za pytanie laika ale jakby mi ktoś mógł wytłumaczyć bo czasem widzę takie zdjęcia jak to tutaj:

[ATTACH=CONFIG]466196[/ATTACH]

I dlaczego te fundamenty są tak jakby po kolana? Po co się robi tak wysoko to?

Bo np. tutaj to rozumiem jest ok:

[ATTACH=CONFIG]466197[/ATTACH]

Ale dlaczego tam wcześniej jest inaczej? Będzie trzeba tam na około tak ziemie dowieść i zrobić dom jakby na górce? Chcę po prostu wiedzieć bo czasem tak widzę i nie wiem o co chodzi.

• Like 1

Głównie po to aby ulewa rozchlapana na ścianie wypadała ponizej poziomu zero czyli POD izolacją poziomą miedzy fundamentem a parterem. Popytaj także o wrażenia u takich, którym woda wpłynęła drzwiami od tarasu a wypłyneła drzwiami frontowymi lub kuchennymi. Nie musieli odkurzać, podłoga spłukana, wykładziny wyprane... Chcesz po.rany oglądać każda letnią prognozę przed burzą, to buduj się wygodnie na poziomie trawnika. Rano, wracając ze spaceru po rosie nie trzeba nogi zadzierać na trzech czy czterech schodkach, no luksus!

P.S.

To sarkazm.

Czy niebawem po reformie Czarnka, będziemy tłumaczyć dlaczego w ogrodzie sadzić należy zielonym do góry?

Ale zamiast schodów, które prędzej czy później robią się przeszkodą (dzieci, osoby starsze, niepełnosprawne) jest kilka innych sposobów na niezalanie domu - drenaż, opaska brukowana ze spadkiem od domu, odwodnienia... No chyba, że ktoś mieszka w jakiejś niecce na nieprzepuszczalnym gruncie, ale wtedy najlepiej od razu stawiać dom na palach. :)

Witam,

Przepraszam za pytanie laika ale jakby mi ktoś mógł wytłumaczyć bo czasem widzę takie zdjęcia jak to tutaj:

Ale dlaczego tam wcześniej jest inaczej? Będzie trzeba tam na około tak ziemie dowieść i zrobić dom jakby na górce? Chcę po prostu wiedzieć bo czasem tak widzę i nie wiem o co chodzi.

Porównujesz odkryty oraz obsypany fundament. Równasz do terenu w okolicy. Jak masz za nisko, to wilgoć lub co gorsza woda dostanie się do środka. Jakiś czas temu było modne robienie 0 bardzo nisko (tak na max jeden schodek). Niech każdy robi jak chce (lub jak ma w projekcie) ale potem niech konsekwencje bierze na klatę.

ludzie tak budują bo wszyscy mówią "zrób lepiej wyżej niż za nisko" i potem do parterówek trzeba się wspinać po drabinach. Wszystko zależy od działki jak masz małą działkę przy drodze i nie masz gdzie odprowadzić wody opadowej to musisz zrobić minimalnie wyżej niż droga, a jak masz duża działkę to możesz zrobić minimalnie ponad terenem bo możesz sobie w razie potrzeby porobić spadki na działce żeby woda odpływała od domu

ludzie tak budują bo wszyscy mówią "zrób lepiej wyżej niż za nisko"

Trudno się z tym nie zgodzić

i potem do parterówek trzeba się wspinać po drabinach. Wszystko zależy od działki jak masz małą działkę przy drodze i nie masz gdzie odprowadzić wody opadowej to musisz zrobić minimalnie wyżej niż droga, a jak masz duża działkę to możesz zrobić minimalnie ponad terenem bo możesz sobie w razie potrzeby porobić spadki na działce żeby woda odpływała od domu

Pamiętać, że jeśli nie mamy "docelowej" (asfalt, kostka etc.) drogi, to obecny poziom dość znacznie zostanie podniesiony (np. 10 cm) i wtedy może być śmiesznie :)

Drenaż, niwelacja terenu nie jest za darmo.

Zróbcie zero 10 cm nad terenem i dajcie znać jak się sprawuje takie rozwiązanie.

Bertha idź się leczyć.

Bertha jest jedną z tych osób, dla których warto siedzieć na tym forum. Oprócz poczucia humoru ma rzetelną wiedzę i doświadczenie. Daj mu spokój, napisał prawdę. Panuje jakaś dziwna moda na cokół 5-10 cm. To jest dobry przepis na grzyba w środku. Oczywiście, wszystko jest dobrze, póki jest dobrze :D

• Like 1

Ja mam posadzkę domu 15 cm powyżej poziomu chodnika.

Ale mam grunt całkowicie przepuszczalny (nawet po nawalnym deszczu woda wsiąka w kilka minut), dom jest na lekkim wzniesieniu względem okolicy - cała woda deszczowa spływa ulicą do studzienek burzowych a nie rozlewa się po działkach.

nie bardzo wiem skąd miałby się pojawić grzyb?

Ale dlaczego tam wcześniej jest inaczej? Będzie trzeba tam na około tak ziemie dowieść i zrobić dom jakby na górce?

Posadowienie musi być poniżej poziomu przemarzania względem docelowego poziomu terenu. A chudziak powinien być równo ze ścianą fundamentową i powinno to być min. 20cm powyżej docelowego poziomu terenu.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355843-Budowa-Domu-Mazowieckie&p=7813349&viewfull=1#post7813349

Dlaczego na pierwszym jest tak wysoko - pytanie do projektanta i sprawdzenia, jak głęboko będzie ława i jak wysoko nad docelowy poziom terenu sięga ściana fundamentowa. Ale jeżeli jest tu błąd, to nie za wysokiej ściany a zbyt płytkiego posadowienia.

Za to na drugim zdjęciu jest zdecydowanie za nisko i grozi to wlewaniem się wód roztopowych czy ulewnego deszczu i zawilgoceniem ściany nadziemia.

Ale zamiast schodów, które prędzej czy później robią się przeszkodą (dzieci, osoby starsze, niepełnosprawne) jest kilka innych sposobów na niezalanie domu - drenaż, opaska brukowana ze spadkiem od domu, odwodnienia...

Jakiż to sposób pomoże na ulewny deszcz na zamarznięty grunt?

Tak, też chciałem mieć podłogę równo z ogrodem. Projektant i kierbud skutecznie mnie wyleczyli z tego ryzyka.

A na schody sposobem jest podjazd. Można zrobić w dowolnym momencie.

Edytowane przez Kaizen

Ale zamiast schodów, które prędzej czy później robią się przeszkodą (dzieci, osoby starsze, niepełnosprawne) jest kilka innych sposobów na niezalanie domu - drenaż, opaska brukowana ze spadkiem od domu, odwodnienia... No chyba, że ktoś mieszka w jakiejś niecce na nieprzepuszczalnym gruncie, ale wtedy najlepiej od razu stawiać dom na palach. :)

Mam dom na piachu, na lekkiej górce - nie na glinie w niecce. Jak dobrze poleje, i tak potrafi być 5cm wody na podwórku. Drenaż nawet nie zdąży zadziałać, deszcz pada szybciej, niż ziemia przyjmuje, a i z drogi trochę płynie.

Witam,

- bo są dwa różne, odmienne projekty ?