asaledr 30.09.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Witam, Czy taki przedłużacz 50 metrowy będzie ok ? https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiarki-i-podkaszarki/przedluzacze_ogrodowe/przedluzacz-bebnowy-acar-m01803-50m-pomaranczowy Chcę go tak żeby coś czasem porobić w ogrodzie, taki do wszystkiego, coś przy płocie porobić, jakaś maszyna itp. Sprzęty takie ogrodowe, czasem jakieś takie narzędziowe, wiertarki udarowe, spawarki, szlifierki. Ale nie, że będą jednocześnie pracować 2 spawarki i do tego wiertarka udarowa. Taki do samodzielnego użytku, żeby sobie radio włączyć i np. w międzyczasie coś tam spawać czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.09.2023 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Mam taki luzem (bez bebna), L= 50 m , 3 x 1,5^2 i służy do kosiarki chyba 1600W, niekiedy do wiertarki. Znajomy spawał mi barierkę i zwracał uwagę aby rozwijać cały (zwiniety był na ramieniu czyli około 50 zwojów), bo straty na indukcji pod obciązeniem sa duże, więc lepszy jest bez bębna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2023 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 O lol o co w tym chodzi? Przypomnij sobie fizykę w szkole podstawowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2023 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Teoretyczna sytuacja, mamy 4 dziury do wywiercenia. Załóżmy, że wiertarka pobiera 800w, zazwyczaj wywiercenie dziury to 5 sekund, no ale załóżmy, że to będzie 30 sekund. 4 dziury = 2 minuty. Prąd powiedzmy, że 1zł za KWh. No i tutaj przydaje się matematyka z pierwszych klas szkoły podstawowej. 0,8 * 1zł = wiertarka przez godzinę zużyje prądu za 0,8zł. A w 2 minuty 0,8zł / 30 = 0,026zł. No i tu pytanie do znawców tematu, jaka jest strata energii gdy przedłużacz jest na bębnie vs nie jest na nim? Jaka to jest strata finansowa? Wiertarka pobiera nie 800w a 800 W. Fizyka w szkole podstawowej. Nie chodzi o straty finansowe. Zdobądź sobie wiedzę z Internetu Przykładowo Obciążalność prądowa długotrwała przedłużacza bębnowego przy nierozwiniętym całkowicie przewodzie https://www.elektro.info.pl/artykul/osprzet-instalacyjny/43621,obciazalnosc-pradowa-przedluzaczy-bebnowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.09.2023 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2023 800W (nie robimy spacji przed jednostka miary) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2023 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 800W (nie robimy spacji przed jednostka miary) Mylisz się. https://rjp.pan.pl/porady-jezykowe-main/1045-spacje-w-oznaczeniach-miar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.10.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Witam, Czy taki przedłużacz 50 metrowy będzie ok ? https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiarki-i-podkaszarki/przedluzacze_ogrodowe/przedluzacz-bebnowy-acar-m01803-50m-pomaranczowy Chcę go tak żeby coś czasem porobić w ogrodzie, taki do wszystkiego, coś przy płocie porobić, jakaś maszyna itp. Sprzęty takie ogrodowe, czasem jakieś takie narzędziowe, wiertarki udarowe, spawarki, szlifierki. Ale nie, że będą jednocześnie pracować 2 spawarki i do tego wiertarka udarowa. Taki do samodzielnego użytku, żeby sobie radio włączyć i np. w międzyczasie coś tam spawać czy coś. Nie wiem Jaką masz spawarkę ale czy te żyłki 1,5 nie będą za cienkie? Co do bębna - mam 50m 1,5 na bębnie i kiedy podłączę go do pompy wody 1300 W rozciągając 10m to po kilku minutach przewód jest wyraźnie ciepły. Kiedy podłączam pompę kablem 10m o takim samym przekroju, tego zjawiska brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.10.2023 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Mylisz się. https://rjp.pan.pl/porady-jezykowe-main/1045-spacje-w-oznaczeniach-miar Aa, faktycznie... dzięki za naprowadzenie "między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub skrótowcem, stawiamy spację, natomiast między wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu/skrótowca i symbolu spacji nie stawiamy. Poprawny zapis to zatem: np. 5 proc., 5 m, 5 s, 20 V, 13 Ω, 7,5 rd, 10,5 rad, 98 Hz oraz 5% (nie: 5 %, choć: 5 proc.), 3‰ (nie: 3 ‰ ), 10°C (nie: 10 °C ani 10 ° C), 212°F (nie: 212 °F ani 212 ° F), 3΄ (nie: 3 ΄), 35″ (nie: 35 ″), 25g (nie: 25 g) itd." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 01.10.2023 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Czyli dobrze rozumiem że tego na bębnie 50 metrów korzystać tylko wtedy gdy naprawdę potrzebuje z 40 czy 50 metrów rozciągnąć? A jak np w 90% czasu będę pracować może na wyciągniętych 15 metrach to lepiej mieć drugi przedłużacz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2023 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Tak. Bo zwoje tworza indukcję, dla prądu przemiennego indukcja wnosi spadek napiecia czyli straty; w przypadku dużego obciążenia np. spawarkią- straty są znaczne i zauwazalne dla spawacza. Prościej nie umiem. Parametrów spawarki nie pamietam bo mnie nie interesowały, obwód był zabezpieczony B16A RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2023 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Aa, faktycznie... dzięki za naprowadzenie "między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub skrótowcem, stawiamy spację, natomiast między wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu/skrótowca i symbolu spacji nie stawiamy. Poprawny zapis to zatem: np. 5 proc., 5 m, 5 s, 20 V, 13 Ω, 7,5 rd, 10,5 rad, 98 Hz oraz 5% (nie: 5 %, choć: 5 proc.), 3‰ (nie: 3 ‰ ), 10°C (nie: 10 °C ani 10 ° C), 212°F (nie: 212 °F ani 212 ° F), 3΄ (nie: 3 ΄), 35″ (nie: 35 ″), 25g (nie: 25 g) itd." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.10.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Cześć, Jeśli kupujesz dla siebie i zależy Ci na wygodzie to polecam przedłużacz na bębnie z automatem. Na stałe go podłączasz i korzystanie z niego to jest bajka. Ja mam bodaj 20 metrów firmy Yato. Jeśli tak jak ja uważasz, że lepiej raz kupić a coś dobrego to będziesz zadowolony. Możesz podać przykłądowy link do takiego automatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.10.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Proszę: https://www.google.com/search?sca_esv=569891204&sxsrf=AM9HkKk1s-auxWqVjqtNa_zmgBUfjoDXqQ:1696191247491&q=YATO+PRZED%C5%81U%C5%BBACZ+3x1,5+ZWIJAK+AUTOMATYCZNY+20M&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjzkpzm1NWBAxURGhAIHY8AMXcQ0pQJegQIDRAB&biw=1920&bih=955&dpr=1 Mam też coś podobnego do węża z wodą. Super sprawa, bardzo to wygodne. Dzięki. Długo sie męczyłem z tymi kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.10.2023 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 nie chodzi o indukcję tylko o brak odprowadzenia ciepła kiedy kabel jest nawinięty na bęben. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2023 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 (edytowane) nie chodzi o indukcję tylko o brak odprowadzenia ciepła kiedy kabel jest nawinięty na bęben. Myślę że jednak indukcja jest tu ważniejsza od odprowadzenia ciepła. W kablu oprócz PE są 2 żyły i w każdej z nich płynie prąd w odwrotnym kierunku. Żyły te są nawinięte na bęben tworząc dwie odrębne cewki z rdzeniem powietrznym. Z racji tego że żyły są w kablu obok siebie to płynący prąd przemienny indukuje w drugiej potencjał o przeciwnym kierunku. Stąd powstaje duży spadek napięcia i nagrzewanie się żył szczególnie przy dużych prądach. Spawanie na kablu 1,5mm2 to trochę przesada......to męczarnia z klejącą się elektrodą, więc jeśli przedłużacz to tylko 3 x 2,5 mm2 Edytowane 2 Października 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.10.2023 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 nie chodzi o indukcję tylko o brak odprowadzenia ciepła kiedy kabel jest nawinięty na bęben. Mi w szkole średniej (technikum elektryczne) cały czas kładli do głowy, żeby rozwijać przewody ze względu na indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.10.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Myślę że jednak indukcja jest tu ważniejsza od odprowadzenia ciepła. W kablu oprócz PE są 2 żyły i w każdej z nich płynie prąd w odwrotnym kierunku. Żyły te są nawinięte na bęben tworząc dwie odrębne cewki z rdzeniem powietrznym. Z racji tego że żyły są w kablu obok siebie to płynący prąd przemienny indukuje w drugiej potencjał o przeciwnym kierunku. Stąd powstaje duży spadek napięcia i nagrzewanie się żył szczególnie przy dużych prądach. Spawanie na kablu 1,5mm2 to trochę przesada......to męczarnia z klejącą się elektrodą, więc jeśli przedłużacz to tylko 3 x 2,5 mm2 No tak cewki nie zrobisz - pola znoszą się wzajemnie. Zresztą w instalacjach PV zaleca się prowadzenie przewodów + i minus obok siebie właśnie po to żeby nie powstała pętla indukcyjna. To nie jest problem indukcji i tylko odprowadzenia ciepła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Skąd się bierze ciepło w nawiniętym kablu?Czy jest taka sama ilość ciepła w nawiniętym i w rozwiniętym a różnica polega na lepszym odprowadzaniu ciepła w rozwiniętym kablu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.10.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 no dokładnie. Oczywiście chodzi o przedłużacze pracujące na granicy swoich parametrów. Wtedy kluczowe jest odprowadzenie ciepła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts