Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużacz 50 metrów

asaledr

Recommended Posts

Witam,

Czy taki przedłużacz 50 metrowy będzie ok ? https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiarki-i-podkaszarki/przedluzacze_ogrodowe/przedluzacz-bebnowy-acar-m01803-50m-pomaranczowy

Chcę go tak żeby coś czasem porobić w ogrodzie, taki do wszystkiego, coś przy płocie porobić, jakaś maszyna itp. Sprzęty takie ogrodowe, czasem jakieś takie narzędziowe, wiertarki udarowe, spawarki, szlifierki. Ale nie, że będą jednocześnie pracować 2 spawarki i do tego wiertarka udarowa. Taki do samodzielnego użytku, żeby sobie radio włączyć i np. w międzyczasie coś tam spawać czy coś.

Mam taki luzem (bez bebna), L= 50 m , 3 x 1,5^2 i służy do kosiarki chyba 1600W, niekiedy do wiertarki. Znajomy spawał mi barierkę i zwracał uwagę aby rozwijać cały (zwiniety był na ramieniu czyli około 50 zwojów), bo straty na indukcji pod obciązeniem sa duże, więc lepszy jest bez bębna.

Teoretyczna sytuacja, mamy 4 dziury do wywiercenia. Załóżmy, że wiertarka pobiera 800w, zazwyczaj wywiercenie dziury to 5 sekund, no ale załóżmy, że to będzie 30 sekund. 4 dziury = 2 minuty. Prąd powiedzmy, że 1zł za KWh. No i tutaj przydaje się matematyka z pierwszych klas szkoły podstawowej. 0,8 * 1zł = wiertarka przez godzinę zużyje prądu za 0,8zł. A w 2 minuty 0,8zł / 30 = 0,026zł. No i tu pytanie do znawców tematu, jaka jest strata energii gdy przedłużacz jest na bębnie vs nie jest na nim? :D Jaka to jest strata finansowa?

Wiertarka pobiera nie 800w a 800 W.

Fizyka w szkole podstawowej.

Nie chodzi o straty finansowe.

Zdobądź sobie wiedzę z Internetu

Przykładowo

Obciążalność prądowa długotrwała przedłużacza bębnowego przy nierozwiniętym całkowicie przewodzie

https://www.elektro.info.pl/artykul/osprzet-instalacyjny/43621,obciazalnosc-pradowa-przedluzaczy-bebnowych

Witam,

Czy taki przedłużacz 50 metrowy będzie ok ? https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/kosiarki-i-podkaszarki/przedluzacze_ogrodowe/przedluzacz-bebnowy-acar-m01803-50m-pomaranczowy

Chcę go tak żeby coś czasem porobić w ogrodzie, taki do wszystkiego, coś przy płocie porobić, jakaś maszyna itp. Sprzęty takie ogrodowe, czasem jakieś takie narzędziowe, wiertarki udarowe, spawarki, szlifierki. Ale nie, że będą jednocześnie pracować 2 spawarki i do tego wiertarka udarowa. Taki do samodzielnego użytku, żeby sobie radio włączyć i np. w międzyczasie coś tam spawać czy coś.

Nie wiem Jaką masz spawarkę ale czy te żyłki 1,5 nie będą za cienkie?

Co do bębna - mam 50m 1,5 na bębnie i kiedy podłączę go do pompy wody 1300 W rozciągając 10m to po kilku minutach przewód jest wyraźnie ciepły. Kiedy podłączam pompę kablem 10m o takim samym przekroju, tego zjawiska brak.

Aa, faktycznie... dzięki za naprowadzenie :-)

"między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub skrótowcem, stawiamy spację, natomiast między wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu/skrótowca i symbolu spacji nie stawiamy. Poprawny zapis to zatem: np. 5 proc., 5 m, 5 s, 20 V, 13 Ω, 7,5 rd, 10,5 rad, 98 Hz oraz 5% (nie: 5 %, choć: 5 proc.), 3‰ (nie: 3 ‰ ), 10°C (nie: 10 °C ani 10 ° C), 212°F (nie: 212 °F ani 212 ° F), 3΄ (nie: 3 ΄), 35″ (nie: 35 ″), 25g (nie: 25 g) itd."

Tak. Bo zwoje tworza indukcję, dla prądu przemiennego indukcja wnosi spadek napiecia czyli straty; w przypadku dużego obciążenia np. spawarkią- straty są znaczne i zauwazalne dla spawacza. Prościej nie umiem. Parametrów spawarki nie pamietam bo mnie nie interesowały, obwód był zabezpieczony B16A RCD.

Aa, faktycznie... dzięki za naprowadzenie :-)

"między wartością liczbową a literowym oznaczeniem miary, czyli skrótem lub skrótowcem, stawiamy spację, natomiast między wartością liczbową a oznaczeniem miary za pomocą symbolu albo połączenia skrótu/skrótowca i symbolu spacji nie stawiamy. Poprawny zapis to zatem: np. 5 proc., 5 m, 5 s, 20 V, 13 Ω, 7,5 rd, 10,5 rad, 98 Hz oraz 5% (nie: 5 %, choć: 5 proc.), 3‰ (nie: 3 ‰ ), 10°C (nie: 10 °C ani 10 ° C), 212°F (nie: 212 °F ani 212 ° F), 3΄ (nie: 3 ΄), 35″ (nie: 35 ″), 25g (nie: 25 g) itd."

:)

Cześć,

Jeśli kupujesz dla siebie i zależy Ci na wygodzie to polecam przedłużacz na bębnie z automatem. Na stałe go podłączasz i korzystanie z niego to jest bajka. Ja mam bodaj 20 metrów firmy Yato. Jeśli tak jak ja uważasz, że lepiej raz kupić a coś dobrego to będziesz zadowolony.

Możesz podać przykłądowy link do takiego automatu?

nie chodzi o indukcję tylko o brak odprowadzenia ciepła kiedy kabel jest nawinięty na bęben.

Myślę że jednak indukcja jest tu ważniejsza od odprowadzenia ciepła.

W kablu oprócz PE są 2 żyły i w każdej z nich płynie prąd w odwrotnym kierunku.

Żyły te są nawinięte na bęben tworząc dwie odrębne cewki z rdzeniem powietrznym.

Z racji tego że żyły są w kablu obok siebie to płynący prąd przemienny indukuje w drugiej potencjał o przeciwnym kierunku. Stąd powstaje duży spadek napięcia i nagrzewanie się żył szczególnie przy dużych prądach.

Spawanie na kablu 1,5mm2 to trochę przesada......to męczarnia z klejącą się elektrodą, więc jeśli przedłużacz to tylko 3 x 2,5 mm2

Edytowane przez Mareks77

Myślę że jednak indukcja jest tu ważniejsza od odprowadzenia ciepła.

W kablu oprócz PE są 2 żyły i w każdej z nich płynie prąd w odwrotnym kierunku.

Żyły te są nawinięte na bęben tworząc dwie odrębne cewki z rdzeniem powietrznym.

Z racji tego że żyły są w kablu obok siebie to płynący prąd przemienny indukuje w drugiej potencjał o przeciwnym kierunku. Stąd powstaje duży spadek napięcia i nagrzewanie się żył szczególnie przy dużych prądach.

Spawanie na kablu 1,5mm2 to trochę przesada......to męczarnia z klejącą się elektrodą, więc jeśli przedłużacz to tylko 3 x 2,5 mm2

No tak cewki nie zrobisz - pola znoszą się wzajemnie. Zresztą w instalacjach PV zaleca się prowadzenie przewodów + i minus obok siebie właśnie po to żeby nie powstała pętla indukcyjna. To nie jest problem indukcji i tylko odprowadzenia ciepła.

• Like 1